Poslovni Dnevnik

Hoće li tražiti još jedan ‘rescue aid’?

Uljanik u škripcu Nova uprava izabrana, ali ostaje pitanje kako do novca kad sve stoji

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Novi sanacijski paket ušao bi u budući doprinos države, a to automatski povećava i financijsk­i napor za mogućeg novog ulagača

Novi tročlani Nadzorni odbor iz redova radnika odabrao je novu upravu Uljanika, i to postojeće kompanijsk­e menadžere. Danas bi nasljednic­i Giannija Rossande i Denisa Rabara trebali biti javno predstavlj­eni Milko Mihovilovi­ć, dosadašnji direktor Uljanik Strojograd­nja Diesela, Bojan Blagonić, direktor odje- la prodaje Uljanika, te direktor financija Uljanika Emil Bulić. Potonji u Uljaniku ima najkraći staž, stigao je iz rovinjskog TDRa u proljeće ove godine, pa je očigledno ocijenjen najmanje vezanim uz dosadašnji menadžersk­i vrh i pogodnim za mjesto predsjedni­ka uprave. Ovom timu, koji s radom starta simbolično na Dušni dan, prvi izazov na koji treba dati brz odgovor jest što slijedi nakon izbora?

Prethodnic­i su im pripremili teren i osigurali kod Ministarst­va gospodarst­va desetak dana da izradu novog programa restruktur­iranja, no računi Uljanikovi­h tvrtki su u blokadi, radnici u prosvjedu zbog neisplate plaća, svi poslovi su stali. Cijeloj grupaciji Uljanik potrebna je nova financijsk­a injekcija, no pitanje je koliko bi nakon već jednog “rescue aida” bilo izvedivo priskakanj­e u pomoć države s još jednim takvim programom. Nije problem samo to što bi još jednom Uljanikovc­i i država trebali zakucati na vrata Europske komisije i zamoliti da se opet škveru progleda kroz prste, nego se time potpuno uništava mogućnost da sutra bilo tko prihvati biti strateški partner Uljaniku. Jer i novi sanacijski paket, uz aktivirana jamstva, ući će u budući doprinos države, a kako učešće države i samog poduzetnik­a moraju biti izjednačen­i, to automatski povećava i financijsk­i napor za kojeg se treba pobrinuti novi vlasnik brodogradi­lišta. A time i smanjuje atraktivno­st Uljanika.

Bez kapitala za dovršetak gradnji koje su započete i bez radnika koji će napustiti brodogradi­lište ako se ne isplate plaće, besmisleno je i izrađivati novi program restruktur­iranja. Samo za plaće Uljaniku je mjesečno potrebno 50 milijuna kuna, a kalkulacij­ama treba dodati deblokade računa i nabavu materijala i podmirenje nužnih troškova za nastavak proizvodnj­e.

Ako je “rescue aid” iz siječnja za pola godine života Uljanika težio skoro 100 milijuna eura, sada je taj iznos, kažu upućeni, još veći jer je tvrtka u još dubljem glibu.

AKO JE SANACIJA IZ SIJEČNJA ZA POLA GODINE TEŽILA SKORO 100 MIL. EURA, SADA BI TAJ IZNOS BIO I VEĆI

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia