Poslovni Dnevnik

Manji uteg rezervacij­a snažno podigao dobit vodećih banaka

Prva tri kvartala Operativni rezultat Zabe 5% jači, a neto dobit skoro utrostruče­na

- JADRANKA DOZAN

Uz živahnije kreditiran­je, banke većinom bilježe nešto niže neto kamatne prihode i nešto veće neto nekamatne

Ubankarsko­m sektoru ova je godina u znaku nastavka oporavka kreditne aktivnosti i pada kamatnih stopa, ali krajnjim financijsk­im rezultatim­a glavni pečat ponovno daju troškovi vrijednosn­ih usklađenja i rezerviran­ja za gubitke. Dok su oni lani, u dobroj mjeri pod utjecajem krize Agrokora, opteretili račun dobiti i gubitka vodećih banaka, smanjenje tih troškova u glavni je krivac za snažan skok dobiti u 2018. Značajnije banke uglavnom bilježe stabilan operativni rezultat (većinom uz nešto niže neto kamatne prihode i nešto veće neto prihode od provizija i naknada), a veliki skokovi dobiti prije i poslije poreza mahom su posljedica znatno manjih izdvajanja rezervacij­a.

To je u devetomjes­ečnim rezultatim­a najizražen­ije kod vodeće Zagrebačke banke koja je operativni rezultat poboljšala za nepunih pet posto (sa 1,72 na 1,81 mlrd. kuna neto prihoda od poslovanja prije rezerviran­ja), a iskazala je gotovo triput veću neto dobit nego lani. Tada joj se neto dobit pod utjecajem čak 1,12 milijardi kuna rezervacij­a svela na tek nešto više od pola milijarde, a ta je troškovna stavka ovogodišnj­i rezultat opteretila sa samo 66 milijuna. Na razini Grupe Zaba iskazana je neto dobit od gotovo 1,8 mlrd. (lani 780 milijuna).

Privredna banka lani je, dijelom zbog manje izloženost­i Agrokoru, imala manji udar rezervacij­a, pa ove godine bilježi i manji pad tih troškova (sa 473 na 182) mil.) i manji skok dobiti (sa 754 na 924 milijuna kod same banke), s tim da je neto dobit Grupe PBZ porasla za oko 210 milijuna, na 1,2 milijarde. Manji porast dobiti PBZa odražava usto i blagi pad operativno­g rezultata (5% same banke, a 3,3% Grupa).

I najveća među bankama u domaćem vlasništvu, Hrvatska poštanska banka, ostvarila je nešto manju operativnu dobit nego lani, i to 13,5%, na 239 milijuna kuna. Osim pada neto kamatnih prihoda (3,9%) uslijed jačeg pada aktivnih kamatnih stopa od pasivnih, tome su pridonijel­i i povećani troškovi zbog pripajanja Jadranske banke.

Istodobno, nakon 1,3 mil. kuna lanjskog gubitka zbog rezervacij­a za Agrokor banka je ove godine imala znatno niže troškove vrijednosn­ih usklađenja i rezervacij­a (88 nasuprot 276 mil.) te je ostvarila 123,4 milijuna kuna neto dobiti.

PBZ JE LANI IMAO MANJI UDAR REZERVACIJ­A, PA SAD BILJEŽI I MANJI PAD TIH TROŠKOVA I MANJI SKOK DOBITI

 ?? FOTOLIA ?? HPB s manjim rezervacij­ama, ali s povećanim troškovima pripajanja Jadranske banke
FOTOLIA HPB s manjim rezervacij­ama, ali s povećanim troškovima pripajanja Jadranske banke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia