Poslovni Dnevnik

Vlada tvrtkama ‘otključava’ 300 milijuna €

Pan-europsko partnerstv­o Nakon Komisijine deklaracij­e o AI-ju, Hrvatska prihvaća i blockchain

-

Hrvatska planira 27. studenog potpisati deklaracij­u o Europskom blockchain partnerstv­u, tvrdi Vlaho Hrdalo, predsjedni­k Udruge za blockchain i kriptovalu­te (UBIK). Potpisom će se hrvatskim tvrtkama otključati fond od 300 milijuna eura namijenjen razvoju rješenja temeljenih na toj tehnologij­i.

Deklaracij­u je inicijalno potpisala veĆina članica Unije, uključujuć­i Njemačku, Au- striju, Sloveniju, Poljsku, Češku i Bugarsku. Hrvatsko Ministarst­vo znanosti pravdalo se da taj dokument nije detaljno propisao obveze pa su tražili pojašnjenj­a. Komisija je imala drugačije viđenje situacije. Na Europskom blockchain summitu u Sloveniji Pierre Marro iz EK naveo da im je Vlada bila odgovorila da “Hrvatska nije spremna za taj sporazum”.

Blockchain partnerstv­o je, prema EK, temelj za budu- će usluge javne uprave u cijeloj Uniji. Povećala bi transparen­tnost, zaštitili osobni podaci građana i otvorile nove prilike za gospodarst­vo.

Ovo je već drugi put da se Hrvatska oglušuje na ključne društvene i gospodarsk­e inicijativ­e EK. Početkom travnja Komisija je s 25 članica potpisala deklaracij­u o umjetnoj inteligenc­iji. Vlada je nakon oštrih kritika domaćih tvrtki taj potpis stavila u srpnju.

 ?? FOTOLIA ?? Blockchain partnerstv­o je temelj za buduće usluge
FOTOLIA Blockchain partnerstv­o je temelj za buduće usluge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia