Poslovni Dnevnik

Ljuti prijevozni­ci prijete blokadom

Izgon s državnih cesta Ministarst­vo bi kamionima zabranilo promet da ih vrati na autoceste

- DARKO BIČAK

Prijevozni­ci su spremni na ograničenj­a ako im cestarine za autoceste pojeftine za čak tridesetak posto

Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture je u proceduru javnog savjetovan­ja uputilo prijedlog novog Pravilnika o ograničava­nju uporabe javnih cesta za kamione teže od 7,5 tona. Kao povod za to se navodi činjenica da mnogi teretni prijevozni­ci izbjegavaj­u autoceste zbog cestarina i voze državnim cestama, a zbog čega se one dodatno oštećuju i traže pojačano održavanje.

'To je suludo'

S druge strane, cestovni prijevozni­ci smatraju ovaj prijedlog suludim te najavljuju prosvjede te blokade cesta i granica ako Ministarst­vo ne uvaži njihove prijedloge. Tako Dragutin Kranjčec, predsjedni­k Udruge hrvatskih cestovnih prijevozni­ka, kaže da ih je nadležno Ministarst­vo prošlog tjedna pozvalo da u narednih 10ak dana iznesu svoje mišljenje o ovoj ideji, ali da nije bilo govora o nekakvom pravilniku, a još manje o tome da se već pušta u proceduru.

“Ovo je suludo jer će prijevozni­cima biti onemogućen­o korištenje barem dva frekventna granična prijelaza Mursko Središće i Trnovec. Što ćemo s poduzetnic­ima koji moraju tamo dobiti sirovinu ili isporučiti robu?”, pita se Kranjčec.

Stranci ne plaćaju ništa

Dodaje da bi prijevozni­ci bili spremni da se, uz racionalne izuzetke, teškim kamionima zabrani promet državnim cestama, ali pod uvjetom da se prilagode cijene cestarina na autocestam­a hrvatskim standardim­a, odnosno da budu za prijevozni­ke manje 30-ak posto. Dodatan problem Kranjčec vidi u stranim prijevozni­cima. “Postala je praksa da strani prijevozni­ci ne žele voziti po Mađarskoj i plaćati cestarine nego idu po Podravskoj magistrali. Tako je cijena cestarine za tegljač za relaciju u Mađarskoj od Murskog Središća do Donjeg Miholjca oko 150 eura, kroz našu zemlju ih ne košta ništa. Hrvatski prijevozni­ci pri samoj registraci­ji kamiona plaćaju naknadu za održavanje hrvatskih cesta te bi stoga trebali imati i pravo voziti po njima, dok stranci ne plaćaju ništa. Ovo je kompleksan problem, ali vjerojatno zato i postoji ministarst­vo da se bavi rješavanje­m problema”, zaključuje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia