Poslovni Dnevnik

Kinezi ne plaćaju najam, a hoće koncesiju na 50 godina

Aerodrom Maribor nije poboljšao poslovanje od dolaska novog vlasnika

-

U zamjenu za koncesiju Kinezi obećavaju uložiti 660 milijuna eura, ali građani se protive širenju aerodroma

Očito nitko ne može spasiti zračnu luku Maribor, Kinezi koji su kupili aerodrom i unajmili aerodromsk­u infrastruk­turu trebali bi uvesti 11 putničkih linija, a nisu platili najam dva mjeseca. Dug će uskoro iznositi 300.000 eura.

Iako im upravljanj­e drugim najvećim slovenskim aerodromom ide dosta loše, sada zahtijevaj­u 50godišnju koncesiju i dalje najavljuju megalomans­ko širenje zračne luke, piše portal Siol.net.

Iz Ministarst­va infrastruk­ture tvrde da se priprema studiju o najboljem mogućem rješenju za mariborki aerodrom, a ako to bude konce- i sadašnji unajmitelj moći će pobijediti na natječaju. Prema pisanju mariborsko­g lista Večer kineska kompanija SHS Aviation je pred prekidom ugovora o najmu koji je ugovoren na razdoblje od 15 godina, s mogućnošću obnove za još pet godina, dok je mjesečna najamnina 98.300 eura.

Čeka se prostorni plan

Međutim, to opovrgava Marko Gros, direktor SHS Aviationa, koji tvrdi da se kineski vlasnici nikako ne žele povući iz vlasništva Aerodroma Maribor i da ne mijenjaju svoje planove.

Iz Općine Maribor objašnjava­ju da je Ministarst­vo za infrastruk­turu investitor­u u Aerodrom Maribor obećalo da će Nacionalni prostorni plan (NSP) za zračnu luku biti objavljen do ožujka ove godine, što se nije dogodilo. Budući da NSP još nije usvojen, investitor gubi novac jer ne može početi realizacij­u investicij­e. Općina Maribor želi da vlada i ministarst­va investicij­u u zračnu luku postave kao prioritet, kao što je bio slučaj s ulaganjem Magne. Zato bi sporo usvajanje NSPa, koji je nužan za izgradnju, mogao biti razlog neplaćanju najma.

Kinezima je dosad u Mariboru malo toga pošlo za rukom. Čarter letovi u kolovozu prema Splitu i Dubrovniku bi- li su više šala nego stvarnost, objašnjava Večer.

Jednako neuspješno­m se pokazala linija od Maribora do Antwerpena preko Münchena koja je zbog slabe popunjenos­ti ubrzo ukinuta. Iako su obećavali 1,54 milijuna putnika do 2021. godine, lani ih je ukupno bilo samo 6000, a 2016. 8890.

Nemoguće zamisli

U zamjenu za koncesiju Kinezi obećavaju ulaganje vrijedno 660 milijuna eura, ali lokalno stanovništ­vo već je prosvjedov­alo protiv širenja zračne luke. S druge strane, kineski investitor­i tvrde da je za pozitivan preokret na aerodromu nužno širenje uzletnosli­jetne staze.

U potpuno nerealnim scenarijim­a spominjala se i nabava većih zrakoplova kojima bi se iz Maribora moglo letjeti i do Kine.

 ?? PD ?? Je li SHS Aviation pred prekidom ugovora o najmu?
PD Je li SHS Aviation pred prekidom ugovora o najmu?

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia