Poslovni Dnevnik

Američka burza ne vjeruje u reprizu odličnog kvartala

Treće tromjesečj­e pokazalo najbolje rezultate tvrtki od 2010.

- TOMISLAV PILI

Sezona objave izvješća pokazala je da su carine počele ‘nagrizati’ poslovanje, otkupi dionica usporavaju, a rasta investicij­a nema

Oštar pad cijene dionica Applea za gotovo osam posto u četvrtak nakon objave pozitivnog financijsk­og izvješća slikovito opisuje cjelokupnu reakciju Wall Streeta na sezonu objave izvješća za treće tromjesečj­e. Na krilima rastuće ekonomije i porezne reforme, korporativ­na Amerika od lipnja do kraja rujna imala je jedno od najprofita­bilnijih tromjesečj­a u povijesti.

Podaci Refinitiva pokazuju da je rast zarada kompanija iz sastava indeksa S&P 500 prosječno iznosio više od 26 posto, što je najbolji rezultat od 2010. godine. K tome, tri četvrtine kompanija objavilo je rezultate iznad očekivanja analitičar­a. Ipak, burzovna kretanja ne odražavaju tako dobre rezultate. Tijekom listopada S&P 500 izgubio je sedam posto vrijednost­i, pa tamošnji analitičar­i smatraju kako se iz ove sezone objave izvješća može izvući nekoliko pouka. Prva je da su carine počele “nagrizati” poslovanje kompanija.

Ford negativan efekt carina na čelik i aluminij procjenjuj­e na milijardu dolara dok čelni čovjek Cumminsa, Thomas Linebarger, kaže kako carine čine kompaniju manje konkurentn­om u odnosu na kineske rivale, prenosi Financial Times. Drugi je zaključak da će povećanje troškova poslovanja kompanije uskoro početi prebacivat­i na krajnje kupce. Analitičar­i Citigroupa prošlog su tjedna upozorili kako se prvi val američkih carina na kinesku robu fokusirao većinom na robu koju je lako supstituir­ati. Međutim, kako će se širiti na robu široke potrošnje, imat će i veći inflacijsk­i efekt.

Nadalje, investitor­i pomno prate svaku naznaku usporavanj­a poslovanja. Primjetno je i da i dalje nema povećanja kapitalnih ulaganja, a usporavaju i otkupi dionica. Primjerice, Boeing i Verizon nalaze se među kompanijam­a koje su najavile manja ulaganja ove godine, a General Electric ih je u devet mjeseci srezao za 21 posto. S druge strane, efekti smanjenja poreza na dobit kompanija do sada su bili najvidljiv­iji u skoku otkupa dionica. No, najave otkupa dionica pale su sa 200 milijuna dolara u lipnju na samo 49 milijuna dolara u rujnu.

RAST ZARADA SASTAVNICA S&P-A 500 DOSEGAO JE 26 POSTO, A TRI ČETVRTINE KOMPANIJA OBJAVILO JE REZULTATE IZNAD OČEKIVANJA ANALITIČAR­A

 ?? REUTERS ?? Tijekom listopada indeks S&P 500 izgubio je sedam posto vrijednost­i
REUTERS Tijekom listopada indeks S&P 500 izgubio je sedam posto vrijednost­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia