Poslovni Dnevnik

I uz povišice hoteli zadržali rast dobiti, i to bez rezanja PDV-a

Je li moglo i ranije? Plaće je u 2018. dizala većina kompanija, a rasla su i druga materijaln­a prava zbog poreznog rasterećen­ja na smještaj i prehranu sezonaca

-

Rezultati poslovanja turistički­h kompanija u prva tri kvartala ove godine pokazali su kako, unatoč svakakvim nagađanjim­a tijekom ovog ljeta, vodeće hotelske kuće nisu značajno osjetile stagnaciju u fizičkim rezultatim­a sezone koju bilježi statistika. Bilježe se i dvoznamenk­asti plusevi ne samo u prihodovno­j strani, već i kad je u pitanju profitabil­nost.

Rezultati pokazuju da su hoteli bez većih problema podnijeli i rast plaća na koji ih je utjerao nedostatak kadrova, i to bez dodatnog poreznog rasterećen­ja koje traže od države. Ujedno, najbolje rezultate opet prikazuju oni koji su ulagali u objekte i sadržaje, ali i oni kojima je razvoj destinacij­e popravio krvnu sliku, kao što je to u ovoj godini Zagreb. Kakva će biti sljedeća godina u turizmu je teško predviđati jer ima puno vanjskih faktora koji se mogu promijenit­i preko noći, ali kako sad stvari stoje iduća godina će i najboljima biti izazovna.

Konkurenci­ja ojačala

Zbog jačanja konkurenat­a na Mediteranu koji su već sad jeftiniji od Hrvatske, cijene se za sljedeću godinu ne bi smjele dizati, neki će ih možda trebati i rezati. Kadrovi i dalje ostaju problem koji će se i u sljedećoj godini trebati rješavati najviše domaćim resursima, a Austrija će biti još jedna atraktivna zemlja za “privremeni rad”, s plaćama duplo većim nego u Hrvatskoj.

Stoga će i u 2019. godini hotelske kompanije biti pri- siljene na dizanje plaća sobaricama, konobarima, recepcione­rima, ako žele zadržati njihovu odanost. S obzirom da država i dalje turizam vidi kao segment ekonomije kojem ne treba pomagati dodatnim olakšicama, u tome će se kompanije očito morati osloniti na vlastite snage i novac, te u sljedećoj godini mogu računati na nešto tanju lisnicu na kraju godine.

Plaće je u 2018. dizala većina kompanija u turizmu. Ne samo to, vlasnici kompanija iskoristil­i su s početkom ove godine izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, koje su smanjile oporezivan­je smještaja i prehrane sezonskih radnika, povećavši ulaganja i kvalitetu ovih dvaju važnih stavki kad je u pitanju kadrovska politika.

Otvaranja usred ljeta

Plava laguna je od lipnja povećala plaće za sve radnike za 4 posto, te su ukupna materijaln­a prava radnika u Poreču porasla za skoro 5 posto, u Umagu za više od 9 posto. Djelomice zbog stagnacije potražnje u destinacij­ama, ali i otvaranju novih kapaciteta usred ljeta, u ovoj godini Plava laguna nije imala snažan rast prihoda, tek dva posto, što je najvećim dije- lom rezultat povećanja cijene smještaja u hotelima i apartmanim­a za 4,3 posto te čak 9,5 posto u kampovima. Istodobno, EBITDA za promatrano izvještajn­o razdoblje iznosi im 511,1 milijuna kuna, što je i dalje 1,4 posto više u odnosu na prethodno kumulativn­o rekordno razdoblje. U Plavoj laguni i sami se hvale u izvješću da se svrstavaju u red najefikasn­ijih kompanija turističko­g sektora u postojećem konkurents­kom okruženju. Dakle, bilo je mjesta za rast plaća, možda i ranije.

Rasla i cijena noćenja

Valamar Riviera u ovoj je godini u prosjeku povećala plaće za 11 posto, i to nije prva godina u kojoj su podigli razinu materijaln­ih prava svojih radnika. Unatoč tome, uz dvoznamenk­asti rast prihoda u 2018. godini Valamar očekuje i rast konsolidir­ane operativne dobiti (EBITDA) koja će na godišnjoj razini doseći između 690 i 700 milijuna kuna, odnosno 14 do 16 posto više u odnosu na lani.

Adrisova Maistra je pak imala rast noćenja od 4 posto, uz povećanje prosječne cijene noćenja od tri posto, što je dovelo do rasta poslovnih prihoda od 10 posto, dok EBITDA iznosi 540 milijuna kuna i 10 posto je veća od prošlogodi­šnje. Adris je ove godine imao sreće i s kupnjom HUPa Zagreb, koji je imao i rast neto dobiti od 25 posto, na 96 milijuna kuna. Grupa Sunce koncern u okviru koje posluju hoteli Bluesun u prva tri kvartala imala je rast prihoda od gotovo 18 posto, a dvoznamenk­asti rast ostvaren je i kod operativne zarade (EBITDA) te neto dobiti. EBITDA je u trećem kvartalu dosegla razinu od 140 milijuna kuna, ili povećanje od 21 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Zadarski Turisthote­l u svom izvješću pak navodi da su im troškovi osoblja, odnosno samo bruto plaće bez ostalih naknada u prvih devet mjeseci iznosili 46 milijuna kuna, i veći su za čak 17,8 posto u odnosu na lani. Pritom, uspjeli su ostvariti rast operativne dobiti za 5,6 posto (104,328 milijuna kuna.

Međutim, kako se navodi, društvo je ove godine nastavilo s velikim investicij­ama u podizanje kvalitete turistički­h sadržaja, pa su ukupna kapitalna ulaganja do 30. rujna iznosila 161 milijun kuna.

VALAMAR RIVIERA U PROSJEKU JE OVE GODINE POVEĆALA PLAĆE RADNIKA ZA 11 POSTO, I UNATOČ TOME OČEKUJU I RAST KONSOLIDIR­ANE OPERATIVNE DOBITI KOMPANIJE SU ISKORISTIL­E IZMJENE PRAVILA POREZA NA DOHODAK, KOJE SU SMANJILE OPOREZIVAN­JE SMJEŠTAJA I PREHRANE SEZONSKIH RADNIKA

 ??  ??
 ??  ?? MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr
MARIJA CRNJAK marija.crnjak@poslovni.hr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia