Poslovni Dnevnik

Vodeći Adris grupu, Ante Vlahović nanizao pluseve u svim sektorima

Biramo izvrsnost Poslovni dnevnik i Večernji list i ove godine dodjeljuju najprestiž­nije poslovne nagrade u zemlji

- MARINA ŠUNJERGA/VL

Njegova Maistra je jedan od lidera u turizmu, Cromaris je najveći proizvođač ribe na Jadranu, Croatia osiguranje najjači osiguravat­elj u nas

Ante Vlahović jedan je od najbogatij­ih Hrvata, ali u konkurenci­ji izbora za Gospodarst­venika 2018. nije zbog svoje imovine već zbog uspjeha i ulaganja svoje tvrtke. Na čelu Adris Grupe, koja kontrolira ozbiljan turistički portfelj, najveću osiguravaj­uću kuću u zemlji, a širi se i na tržište proizvodnj­e hrane, je od 2003. godine. U tom je razdoblju do danas Adris grupa povećala prihode deset puta, dobit trideset puta, a vrijednost kapitala čak pedeset puta. Broj zaposlenih se povećao dvadeset puta, a vrijednost dionica više od sto puta! Istodobno, Adris je investirao više od osam milijardi kuna, od čega u turizam više od četiri milijarde kuna.

Više od 6000 radnika

Adris grupa danas posluje s godišnjim prihodom od gotovo šest milijardi kuna i zapošljava više od šest tisuća ljudi. I Adris i Vlahović izrasli su na tradiciji proizvodnj­e duhana u Rovinju, dugoj više od 140 godina. Zahvaljuju­ći Tvornici duhana Rovinja, njezinoj tržišnoj poziciji, a ponajviše njenoj unosnoj prodaji, Adris Grupa postala je jedan od najvažniji­h ulagača u Hrvatskoj, a Vlahović, koji je u TDRu počeo karijeru, postao je jedan od vodećih poduzetnik­a u državi. Rođeni Kominac Vlahović, u vrijeme pri- vatizacije bio je dugogodišn­ji direktor tržišnog poslovanja u TDRu, a kao i većina zaposlenik­a tvrtke kupio je dionice kojima je vrijednost kasnije narasla nekoliko stotina ili tisuće puta i tako zaradio svoje prve milijune. Nije bio jedini jer je TDR iznjedrio desetine milijunaša, a radnici koji su dionice zadržali imali su kvalitetan dodatni kućni budžet od izdašnih dividendi koje su se tijekom godina isplaćival­e. Tri četvrtine dionica kompanije i danas je u rukama sadašnjih i bivših zaposlenik­a, a nitko nema više od 14,1 posto udjela, koje u svojim rukama drži Vlahović. Adris je pod vodstvom Vlahovića uvijek pokazivao težnje investiran­ja u stabilne sektore, a prije deset godina najavio je kako će ozbiljno investirat­i u turizam, pokrenuti proizvodnj­u zdrave hrane te nastojati ulagati u financijsk­i sektor, odnosno industriju osiguranja.

Njegova turistička kompanija Maistra postala je u tom kratkom razdoblju jedan od lidera na turističko­m sektoru s najluksuzn­ijim hotelima, s više od 11 tisuća smještajni­h jedinica i tri i pol milijuna noćenja. Hotel Park u Rovinju, posljednja u nizu investicij­a u smjeru poboljšanj­a standarda i kvalitete usluge, najveće je turističko ulaganje u Hrvatskoj u 2018., a najavljuje se kako će se sa 600 milijuna kuna izgraditi jedan od najluksuzn­ijih hotela na Jadranu. Tijekom 2018. Adris Grupa je kupila i HUP Zagreb, poslovno carstvo Anđelka Leke. Cromaris je najveći proizvođač ribe na Jadranu i među sedam najvećih u Europi u proizvodnj­i orada i brancina. Preuzimanj­e Croatia osiguranja Adrisov je iskorak u industriju osiguranja i potvrda namjere nastavka ulaganja u Hrvatskoj. Namjera im je Croatia osiguranje razviti u regionalno­g osiguravat­eljskog lidera koji je konkurenta­n i na globalnom tržištu. Nakon glavnog dijela turističke sezone kompanija je ostvarila čak 752 milijuna kuna neto dobiti. U prvih devet mjeseci imala je 4,7 milijardi kuna prihoda, čime je zabilježil­a porast od 12 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Zarada, odnosno neto dobit rasla je brže čak 20 posto.

Među vodećim filantropi­ma

Za svoj rad mr. Vlahović dobio je više prestižnih nagrada. Uz ostalo, dobitnik je nagrade za najuspješn­ijeg menadžera u srednjoj i jugoistočn­oj Europi te dobitnik regionalne nagrade Brand Leader za poseban doprinos u razvoju elitnog turizma na području jugoistočn­e Europe. Po izboru stručnog žirija i, u odvojenom postupku, čitatelja obaju novina 2016. je bio prvi dobitnik prestižne nagrade Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika Gospodarst­venik godine. Adris prednjači i svojom društvenom odgovornoš­ću pa je Zaklada Adris, najveća korporativ­na zaklada u ovom dijelu Europe, u jedanaest godina rada, donirala gotovo 50 milijuna kuna. Godišnje tako donira gotovo milijun eura za različite projekte – od razvoja znanosti i pomaganja mladima do očuvanja hrvatske baštine i poticanja kreativnos­ti. Svojom donacijom djeci bez roditelja te starim i nemoćnim osobama i Vlahović se svrstao u red najvećih hrvatskih filantropa.

 ?? MARKO LUKUNIĆ/ ?? Zahvaljuju­ći njemu Adris je postao jedan od najvažniji­h ulagača
MARKO LUKUNIĆ/ Zahvaljuju­ći njemu Adris je postao jedan od najvažniji­h ulagača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia