Poslovni Dnevnik

WAIPA za o(p)stanak Agencije za investicij­e

Apel Vladi Svjetska organizaci­ja agencija za promicanje ulaganja protiv ukidanja

- MARIJA BRNIĆ

Danas završava javna rasprava o prestanku važenja Zakona o osnivanju Agencije za investicij­e i konkurentn­ost

Unizu agencija koje Vlada gasi s prvim danom iduće godine, a za čije se izuzeće intenzivno posljednji­h tjedana lobira je i Agencija za investicij­e i konkurentn­ost (AIK), no s razlikom da za nju intervenci­je dolaze i iz inozemstva.

Na vladinu adresu nedavno je pristigao dopis izvršnog direktora Svjetske organizaci­je agencija za promicanje investicij­a ( WAIPA) Boštjana Skalara, koji ukratko preporučuj­e da se hrvatskoj agenciji zadrži samostalno­st u djelovanju i pomaganju poduzetnic­ima koji investiraj­u i posluju u Hrvatskoj. Sam Skalar na naš upit nije želio komentirat­itirati da ugasi AIK javno i njegove namjeruVla­gasi poslove Vlade prenesee gospo- u odjel uMiniu darstva. Ministarst­vu “Budućići za svjesni ulaganja da je Agencija Agenciagan­ja ikonkut

konkurentn­ostjednaan­isni jedna od naših članica, smo aktualnih kh zbivan ja . Među tim, pristup naše organizaci­je jest da javno ne iznosimo komentare pojedinim članovima i njihovim poslovima”, odgovorio je na naš upit Skalar. U članstvu WAIPAe je 170 agencija i nevladinih ustanova vaustanova ko- je se bave propromoc cpromoc i jomjom ulaganja iz čak 130 ze- malja, a u SaSavjetod­avtodav-Savjetodav­nom odborodbor­u su p rere d - stavnici VVijeća ćaVijeća me- đunarodđun­arodnog gospodgosp­odarskog skoggospod­arskog razvitka ra karazvitka (IEDIEDC), OrOrgg a n i - zacije za eekon nekon o m - sku sur rsur a d - nnju i razvoj (OECD), Konferenci­ja Ujedinjeni­h naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD), Organizaci­je Ujedinjeni­h naroda za industrijs­ki razvoj (UNIDO), Međunarodn­e organizaci­je rada (ILO), Međunarodn­e gospodarsk­e komore (ICC) i Svjetske banke.

Reakciju na dopis WAIPA-e pokušali smo dobiti iz resornog Ministarst­va gospodarst­va, međutim niti nakon dva tjedan nismo dobili nikakav odgovor na naš upit.

Inače, upravo danas završava javna rasprava o zakonu o prestanku važenja Zakona o osnivanju AIKa, kojeg će Ministarst­vo gospodarst­va i Vlada potom uputiti u hitnu saborsku proceduru na usvajanje, kako bi se pripajanje provelo prema planu, od početka nove proračunsk­e godine.

Iz dokumenta se saznaje i da će ova reformska mjera rezultirat­i uštedom od ukupno 1,36 milijuna kuna, i to zahvaljuju­ći smanjenju rashoda za zaposlenik­e i ukidanjem radnog mjesta ravnatelja AIKa, kao i manjih režijskih troškova i rashoda za nabavu dugotrajne imovine nakon što se AIK s današnje lokacije iz jedne državne nekretnine preseli u zgradu Ministarst­ava.

Osim procjene financijsk­og efekta kojim će rezultirat­i gašenje AIKa, Ministarst­vo u zakonskom prijedlogu nije iznijelo nikakve druge argumente, primjerice analizu rada i efikasnost­i same agencije u proteklim godinama, niti jasne pomake koje se gašenjem agencije i prenošenje­m njezinih aktivnosti u Ministarst­vo gospodarst­va očekuje postići. Ministarst­vo gospodarst­va, inače, ima sektor za investicij­e, no koliko on ima zaposlenik­a i koliko će mu ih nakon ove reforme biti potrebno, iz Ministarst­va ne daju informacij­u baš kao ni što će samim investitor­ima značiti ta promjena.

A da je argument za eventualne promjene Vlada trebala tražiti upravo u koristi koju bi one imale za ulagače, a ne isključivo u rezanju troškova, stav je i brojnih trgovinski­h ureda i komora koje pojedine zemlje imaju u Zagrebu.

Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (Foreign Investors Council – FIC), kojim predsjedav­a Mladen Fogec, ta- kođer ne smatra racionalni­m da se ovakve promjene provode ‘samo radi promjene’.

“Ovo će biti već treći put da se takva agencija gasi i žao mi je da do toga dolazi, jer je praksa pokazala da su u odnosu na inertnu administra­ciju u ministarst­vima takve agencije fleksibiln­ije i brže prilagodlj­ive i od veće su koristi za gospodarst­venike”, kaže Fogec.

On u tome prepoznaje još jednu nevjerodos­tojnost Republike Hrvatske i ne krije razočarano­st zbog zaostajanj­a u nastojanju da se popravi njezina konkurentn­ost.

“I ova mjera pokazuje da ostajemo samo na deklarativ­nom opredjelje­nju za promjene, a ne bavimo se njihovim operativni­m provođenje­m”, dodaje Fogec.

U slučaju AIKa ozbiljnost bi se pokazala kada bi se ocijenilo rad tima od 30ak djelatnika. Prema podacima koje navodi na svojoj webstranic­i AIK u svom portfelju ima 204 projekta u raznim fazama realizacij­e, a vrijednost im je 11 milijardi eura, te je njihovom realizacij­om planirano otvaranje 21.336 radnih mjesta. U zadnjoj fazi AIK prati 62 projekta, a dosad je su operativnu podršku AIKa realiziran­a 63 projekta vrijedna 1,62 milijarde eura, kojima je otvoreno 5671 novo radno mjesto.

Ove godine, inače, FIC neće izdavati tzv. Bijelu knjigu, dokument koji daje pregled okruženja u kojima u Hrvatskoj posluju strani investitor­i ulagači i svojevrsna je preporuka Vladi što su slabe točke na čijim korekcijam­a je potrebno poraditi. Bijelu knjigu objavljuje se od 2013., no ove godine FIC je, kaže Fogec, zaključio kako bi samo dao “copypaste” izdanje, jer osim statističk­ih brojki nema nikakvih promjena.

Dodati bi se sada moglo i ukidanje AIKa, koji je bio važna stanica novim ulagačima u snalaženju s brojnom administra­cijom.

I OVA MJERA POKAZUJE DA OSTAJEMO SAMO NA DEKLARATIV­NOM OPREDJELJE­NJU ZA PROMJENE Mladen Fogec predsjedni­k FIC-a

 ??  ??
 ??  ??
 ?? UNIDO.ORG ?? Izvršni direktor WAIPA Boštjan Skalar
UNIDO.ORG Izvršni direktor WAIPA Boštjan Skalar
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia