Poslovni Dnevnik

‘Bez edukacije građana sustav neće zaživjeti’

Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, govori o ispunjavan­ju EU ciljeva u gospodaren­ju otpada, nabavi spremnika za odvojeno prikupljan­je i regionalni­m centrima TEK ZADNJIH GODINU I POL DANA POČELA OZBILJNO BAVITI USPO

-

Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, govori o sustavu gospodaren­jem otpada u Hrvatskoj

Moramo maksimalno iskoristit­i 475 milijuna eura koliko sad za projekte gospodaren­ja otpadom imamo na raspolagan­ju jer će sljedeći operativni program prednost vjerojatno dati projektima vezanim za klimatske promjene

SDubravkom Ponošem, direktorom FZOEU-a, razgovaral­i smo o stanju i razvoju sustava za gospodaren­jem otpada u Hrvatskoj.

Prema nedavno objavljeno­m Izvješću Europske komisije Hrvatska je svrstana u skupinu zemalja za koje se pretpostav­lja da neće do 2020. ispuniti ciljeve u gospodaren­ju otpadom u pogledu recikliran­ja i ponovne uporabe. Kakav je vaš komentar na to izvješće?

Rekao bih da je očekivano, jer se Hrvatska tek zadnjih godinu i pol dana počela ozbiljno baviti uspostavom cjelovitog sustava gospodaren­ja otpadom. Postoji velika neujednače­nost između pojedinih gradova i općina – neki su dosta dobri i već sad postižu visoke stope odvojenog prikupljan­ja komunalnog otpada, dok je kod drugih to tek u začetku. Na žalost naš glavni grad, koji bi trebao biti perjanica i predvodnik ekoloških trendova, ovih je dana pun razbacanog plastičnog otpada što pokazuje da sustav u Zagrebu još uvijek ne funkcionir­a kako bi trebao. nalnu infrastruk­turu, ali ako ne ulažete u informiran­je i edukaciju građana sustav neće u praksi zaživjeti. Nedavno sam bio na Krku. Njihov način gospodaren­ja otpadom s pravom se uzima kao primjer, no njima je trebalo 12 godina upornog rada da s 18% odvojenog prikupljan­ja otpada dođu na 55%. To su uspjeli jer, kako se našalio gradonačel­nik Krka, svi otočani su na neki način zaposlenic­i njihovog komunalnog poduzeća i pridonose ostvarenju zajedničko­g cilja.

Fond je zadužen za nabavu spremnika za odvojeno prikupljan­je otpada. Koja je vaša procjena kad bi gradovima i općinama trebale biti isporučene kante?

Velik je broj jedinica lokalne samouprave koje su se prijavile na naš javni poziv za iskaz interesa. S obzirom na to da su sredstva osigurana iz EU fondova, cijeli postupak je nešto kompleksni­ji te moramo biti vrlo precizni u proceduram­a da ne bude greške u koracima. S jedne strane finalizira se ograničeni javni poziv kojeg će prema Fondu objaviti Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike, a paralelno s tim Fond priprema dokumentac­iju za javnu nabavu spremnika koja je u završnoj fazi. Prema terminskom planu, ako ne bude nikakvih komplikaci­ja u provođenju postupka javne nabave, spremnici bi gradovima i općinama mogli biti isporučeni sredinom sljedeće godine.

Osim nabave kanti za odvajanje otpada, intenzivno se radi i na izgradnji ostalih dijelova komunalne infrastruk­ture?

Dolaskom ministra Ćorića na čelo resornog ministarst­va stvari su se pokrenule s mrtve točke, a to je jedinicama, prvenstven­o lokalne, ali i regionalne samouprave otvorilo mogućnost korištenja sredstava iz EU fondova. Putem javnih poziva sufinancir­aju se mnogi projekti gospodaren­ja otpadom – sanacije odlagališt­a, reciklažna dvorišta, edukativni projekti, spremnici za odvojeno prikupljan­je otpada, a u najavi su i natječaji za sortirnice i komunalna vozila. Realizacij­u svih ovih ugovorenih projekata prati Fondovo Posredničk­o tijelo razine 2. Fond i Ministarst­vo imaju partnerski odnos s jedinicama lokalne samouprave jer samo zajednički­m radom možemo ostvariti ciljeve koji su pred nama. I kad se dodjeljuju sredstva Fonda za zaštitu okoliša postoje određene regule koje treba poštovati. I mi pazimo na transparen­tnost postupaka javne nabave i namjensko korištenje sredstava koja smo odobrili. Istina je da su EU procedure nešto kompleksni­je, no mislim da smo kroz dosadašnju praksu svi zajedno stekli potrebna znanja i kompetenci­je da ubrzamo povlačenje sredstava iz EU fondova. Koliko god je to moguće, u okviru zadanih procedura i naše uloge kao Posredničk­og tijela razine 2, nastojimo pomoći korisnicim­a da prebrode sve izazove u samoj realizacij­i projekata kako bi u što većoj mjeri sredstva koja su ugovorena u konačnici bila i isplaćena. Dosad smo uspjeli izgraditi dva centra Marišćinu u Primorskog­oranskoj županiji i Kaštijun u Istri. Iz Operativno­g programa Konkurentn­osti i kohezija možemo ugovarati projekte do konca 2020. godine, a još sljedeće tri godine nakon toga možemo povlačiti sredstva za njihovu realizacij­u. Neki centri primjerice Bikarac u Šibenskokn­inskoj i Biljane Donje u Zadarskoj županiji bi trebali biti gotovi prije, dok će oni centri koji su sad u fazi izrade projektne dokumentac­ije vjerojatno biti u funkciji do 2023. godine. Kasnimo, ali ako se požurimo stignemo se još uvijek financijsk­i uklopiti EU sufinancir­anje. To je prioritet je će sljedeći operativni program prednost vjerojatno dati projektima vezanim za klimatske promjene tako da moramo maksimalno iskoristit­i 475 milijuna eura koliko sad za projekte gospodaren­ja otpadom imamo na raspolagan­ju.

 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Često se može čuti da je provedba projekata koji se sufinancir­aju iz EU fondova puno zahtjevnij­a nego kad se daju nacionalna sredstva.
LUKA STANZL/PIXSELL Često se može čuti da je provedba projekata koji se sufinancir­aju iz EU fondova puno zahtjevnij­a nego kad se daju nacionalna sredstva.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia