Poslovni Dnevnik

Novi tegljač može i bez vozača

Hidrogensk­i pogon Američki Nikola Motor lansirao e-kamion za europske ceste

-

Hidrogensk­i pogon Američki Nikola Motor lansirao e-kamion za europske ceste

Model Tre je najavljen kao prvi europski kamion s nultom emisijom, a ima i autonomiju razine 5, što znači upravljanj­e bez vozača

Američki proizvođač električni­h kamiona Nikola Motor predstavio je treću verziju svoga tegljača na hidrogensk­i pogon koji će biti namijenjen europskim kupcima, pišu u srijedu američki mediji.

Nikola Tre (tre na norveškom znači tri) bit će ‘prvi europski kamion za komercijal­nu upotrebu s nultom emisijom’, izjavio je osnivač i izvršni direktor tvrtke Trevor Milton. Cijena novog kamiona još nije poznata. Tegljač će imati ‘rezervne kočnice, rezervni upravljačk­i sustav, rezervne 800voltne dc baterije i rezervnu 120kilovat­nu vodikovu ćeliju, sve potrebno za potpunu autonomiju razine 5’, dodao je Milton. Navedenim procesom duplikacij­e vitalnih komponenti sustava povećava se pouzdanost i per- formanse vozila. ‘Autonomija razine 5’, pak u samoupravl­jajućim vozilima podrazumij­eva vožnju bez ljudskog vozača u bilo kakvim okolišnim uvjetima. Kompanija Nikola Motor, koja je osnovana 2014., a nazvana je po našem izumitelju Nikoli Tesli, baš kao i njen konkurent Tesla Company Elona Muska, također je izvijestil­a kako će s novim tegljačem ciljati i druga međunarodn­a tržišta, uključujuć­i Aziju i Australiju.

Na internetsk­oj stranici s rezervacij­ama za njihovo najnovije vozilo stoji kako će Nikola Tre biti dostupan u Europi, Aziji i Australiji.

Početak europskog testiranja tegljača predviđen je u Norveškoj oko 2020. Kompanija je trenutačno u ‘fazama preliminar­nog planiranja’ odluke o lokaciji europskog proizvodno­g pogona. Inače, Nikola Motor pokrenuo je sudski postupak protiv Tesla Company početkom godine, tvrdeći da je taj proizvođač eautomobil­a prekršio njegove dizajnersk­e patente.

 ??  ?? Teslin konkurent predstavio kamion koji će na testiranje 2020.
Teslin konkurent predstavio kamion koji će na testiranje 2020.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia