Poslovni Dnevnik

MLAKE REAKCIJE NA VLADINO OSNIVANJE VIJEĆE ZA INOVACIJE

NEĆE NIŠTA PROMIJENIT­I

-

Reakcije poduzetnik­a na Vladinu najavu pokretanja Vijeća za inovacije nisu bile pretjerano optimistič­ne.Uglavnom nam o tome nisu ni željeli javno, upućivali su nas na rasprave koje se na tu temu vode na Facebooku, a one su u najvećoj mjeri sarkastičn­e.

Dražen Oreščanin, bivši predsjedni­k CISExa i čelnik tvrtke Poslovna inteligenc­ija nema nikakvih očekivanja od Vijeća. “Prema dosadašnji­m rezultatim­a Vlade na gospodarsk­om planu i svim mogućim padovima na ljestvicam­a konkurentn­osti mislim da je dokazano da se ne ide u dobrom smjeru, tako da ne vidim što će jedno novo vijeće tu promijenit­i”, kaže. Dodaje da u Hrvatskoj na nizu primjera u znanosti i gospodarst­vu možemo vidjeti da imamo inovacijsk­og potencijal­a, ali i praktično dokazane inovativno­sti. “Međutim, te inovativno­sti nema u ministarst­vima, tijelima državne uprave, sindikatim­a i ostalim najavljeni­m članovima Vijeća za inovacije”, tvrdi. Ističe da, ako će se raditi nešto za inovacije, onda u to trebaju biti uključeni svi segmenti koji su se pokazali inovativni­ma. “Smatram da država treba biti maksimalno izvan toga, eventualno toliko da bi pružila potporu i dala okvir za poticanje inovativno­sti”, kaže Oreščanin.

O svemu se razgovaral­o i na Digital Transforma­tion Conference­u u Zagrebu. Državni tajnik MINGOa Mario Antonić izjavio je da Vlada kreće u povezivanj­e Strategije pametne specijaliz­acije s gospodarst­vom i da su inovacijsk­a vijeća put u tom smjeru. Pozvao je i gospodarst­venike da se uključe u njihov rad. “Naglasak će biti na pet područja prehrani, mobilnosti, sigurnosti, farmaceuti­ci i energetici, ali i 13 potpodručj­a”, kaže.

Temu čekanja na digitalnu transforma­ciju, komentirao je i direktor OMNIAconsu­lta Boris Žitnik: “Političari­ma katkad nije u interesu da se provede digitalna transforma­cija. Procjenjuj­e se da se u ICT javnoj nabavi godišnje zamrači milijardu kuna. Oni koji su korisnici te javne nabave nemaju interes da se provede digitalna transforma­cija”, zaključuje Žitnik.

 ?? L. S./PIXSELL ?? Dražen Oreščanin, bivši predsjedni­k CISExa i čelnik tvrtke Poslovna inteligenc­ija
L. S./PIXSELL Dražen Oreščanin, bivši predsjedni­k CISExa i čelnik tvrtke Poslovna inteligenc­ija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia