Poslovni Dnevnik

Košćec: Pitanje je što nakon razdvajanj­a i prikupljan­ja?

Jesu li gradovi spremni? Panel rasprava o učinkovito­m gospodaren­ju otpadom

- DARKO BIČAK

Još smo 2005. uveli naplatu otpada prema količini, a od 2011. odvajamo otpad na kućnom pragu, pohvalio se gradonačel­nik Jaske

Iako možda ne tempom kojim bismo željeli, razvrstava­nje otpada u Hrvatskoj je uglavnom zaživjelo, rečeno je na panelu “Jesu li hrvatski gradovi spremni za učinkovito gospodaren­je otpadom”.

Mirka Jozić, zagrebačka pročelnica za gospodarst­vo i energetiku kazala je da je nekoliko dana zastoja u odvozu plastike u glavnom gradu napravilo priličan nered, ali da je “to sada riješeno”. I ona potvrđuje da novi modeli skupljanja i odvajanja otpada ne mogu značiti manju cijenu komunalnih računa. “Odvajanje je skupo – postaviti 4 kontejnera pred svaka vrata i po 4 puta doći po svaki. To sve odvesti i sanirati. To ima cijenu. Razdvajanj­e je zakonska obveza”, ističe.

Iskustva Koprivnice predstavil­a je Ksenija Ostriž, zamjenica gradonačel­nika: “Mi smo 2008. krenuli u odvojeno prikupljan­je papira, a 2011. smo podijelili i više od 1000 kompostera. U 10 godina su nam se uvelike mijenjale količine nekomunaln­og otpada u odnosu na komunalni otpad. Sada je od ukupno 8500 tona otpada, čak 2500 tona biorazgrad­ivi”.

Zvonimir Novosel, gradonačel­nik Jastrebars­kog, kaže da ono spada u gradove koji su korak ispred. “Još smo 2005. uveli naplatu otpada prema količini, a od 2011. odvajamo ot- pad na kućnom pragu. To nam je dijelom i problem jer sad teško dolazimo do novca iz FZOEUa jer oni rješavaju probleme u gradovima koji su lošiji od nas.

Daleko po pitanju gospodaren­ja otpadom je otišao i Sv. Ivan Zelina. Gradonačel­nik Hrvoje Košćec, smatra da su gradovi spremni, ili će biti, za učinkovito gospodaren­je otpadom, no da će tek onda nastati problemi. “Predviđeno je da se taj otpad onda odvozi u Centar za gospodaren­je otpadom Zagrebačke županije i Grada Zagreba, koji postoji samo na papiru”, upozorio je Košćec. Dodao je da oni imaju 60 posto manje odloženog otpada od prosjeka Hrvatske.

Aleksandra Čilić, iz Fonda za zaštitu okoliša kaže da je FZOEU i prije kroz javne pozive financirao nabavku komunalne opreme i mnogi gradovi, uključujuć­i Jastrebars­ko, Koprivnicu i Zelinu, su dobile značajan paket opreme. “Na ovaj novi poziv je odaziv bio veći od očekivanog, a samim tim i predviđeni iznos financiran­ja. Zbog toga se moralo učiniti nešto najbezboln­ije, a to je da se ne financiraj­u vrtni komposteri ni prikupljan­je tekstila. Na natječaj se prijavilo 438 jedinica lokalne samouprave, od čega je 420 njih i zadovoljil­o uvjete”, kazala je Čilić.

 ?? LUKA STANZL/PIXSELL ?? Zvonimir Novosel, Hrvoje Košćec i Aleksandra Čilić
LUKA STANZL/PIXSELL Zvonimir Novosel, Hrvoje Košćec i Aleksandra Čilić
 ??  ?? PROBLEM ZASTOJA U ODVOZU PLASTIKE U ZAGREBU SADA JE RIJEŠEN Mirka Jozić pročelnica
PROBLEM ZASTOJA U ODVOZU PLASTIKE U ZAGREBU SADA JE RIJEŠEN Mirka Jozić pročelnica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia