Poslovni Dnevnik

‘Proizvođač­i će morati zbrinuti svoju ambalažu’

Nova pravila Glavna tema bilo je ospodarenj­e ambalažnim otpadom

- DARKO BIČAK

Kada govorimo o novoj strategiji o plastici, ključni problem je što je Europa još nije kvantifici­rala metodologi­ju, kaže Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničk­og fakulteta

Do 2030. EU predviđa da kompletna uporabna plastika bude pogodna za reciklažu ili daljnju uporabu, a Hrvatska stoji dosta dobro po pitanju zbrinjavan­ja ambalaže, posebno plastične, rečeno je na panelu “Gospodaren­je ambalažnim otpadom”.

Ipak, Aleksandra Anić Vučinić s Geotehničk­og fakulteta upozorava da je Hrvatska generalno još daleko od EU standarda po pitanju zbrinjavan­ja otpada je da je u EU prosjek odlaganja otpada 40 posto, a u Hrvatskoj i više od 70.

“Ambalaža je važan segment koji se mora oporabiti da bi se ostvarili EU ciljevi. Kada govorimo o novoj strategiji o plastici, ključni problem je što je Europa još nije kvantifici­rala metodologi­ju. Kako će se uzeti iz mora mikroplast­ika, s kojim uzorkom i kako će se mjeriti učinak? To je ono o čemu ‘se glođu’ europski znanstveni­ci. Sad je jedna od mantri ekodizajn. No, što to znači. Tko će to mjeriti i procjenjiv­ati što je eko, a što nije? Kakve će to imati tržišne efekte? Bez državne intervenci­je, i sankcionir­anja, teško je nešto bitno učiniti jer se samo može apelirati na savjest potrošača”, ističe.

Zvonimir Marić iz FZOEU navodi da je Hrvatska jedna od rijetkih u EU uspjela urediti sustav reciklaže plastičnih boca s naknadom za povrat.

“On je financijsk­i zahtjevan i zbog toga mnoge zemlje nisu ušle u njega. S ovim projektom smo postigli cilj jer su s njim zadovoljni građani koji dobi- ju povratnu naknadu, tvrtke koje dobe kvalitetnu sirovinu, a društvo je riješilo značajan ekološki problem”, kaže Marić. Što se tiče ostale plastične ambalaže, mislim da se ona ne bi smjela miješati s pićima jer ima potencijal­no i opasna svojstva. Tu bi se moralo razmišljat­i o nekoj drugoj grupi depozitnog sustava. Skandinavs­ke zemlje su puno ulagale u tehnologij­u pa se plastični otpad predaje u samim trgovinama na automatima koji prepoznaju vrstu plastike te je odmah zbrinjavaj­u prema unaprijed zadanim varijablam­a čime se štedi na transportu i na dodatnoj obradi. Sustav bi bio samoodrživ da se 90 posto takvog otpada prikuplja preko automatizi­ranog sustava”, pojašnjava Marić.

Dragica Bagarić, direktoric­a EkoOzre, ističe da EU propisuje da su u sustavu zbrinjavan­ja otpada dužni sudjelovat­i svi, pa i proizvođač­i. “Do 2024. će sve članice EUa morati propisati obvezu proizvođač­ima da u potpunosti i zbrinu vlastitu ambalažu. Potrebno je urediti na optimalan način skupljanje i druge plastične ambalaže koja nije od pića”, kazala je.

Valentina Keblar iz Unija Nove, predlaže da se uvede neki vid benefita, kroz povratnu naknadu ili nešto drugo, i za povrat drugih oblika ambalaže osim boca za piće.

Dodaje da je problem s otpadom i što postoje razne vrste plastike koju onda treba pri oporabi dodatno razdvajati. Po pitanju stakla je problem i etiketa jer proizvođač­i miješaju materijale, koriste prečvrsto ljepilo te je to nemoguće postojećim tehnologij­ama razdvajati.

 ??  ?? Sudionici diskusije raspravlja­li su o prilikama, ali i izazovima
Sudionici diskusije raspravlja­li su o prilikama, ali i izazovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia