Poslovni Dnevnik

Za kabelskog operatera platili čak 200 mil. eura

Akvizicija Državna tvrtka Telekom Srbija kupila Kopernikus Technology s 200.000 korisnika

-

Iako mnogi u Srbiji tvrde da je cijena previsoka, iz Telekoma poručuju da su takvi tržišni uvjeti

Telekom Srbija, u većinskom vlasništvu države, postao je vlasnik 100% udjela drugog po veličini kabelskog operatora u Srbiji, Kopernikus Technology. Iz Telekoma su za TV N1 rekli da je Kopernikus Technology kupljen po tržišnim uvjetima i cijenama. S druge strane, stručnjaci smatraju da je takva kupovina problemati­čna iz više razloga.

Velika korisnička baza

Kopernikus s oko 200.000 korisnika prodan je, kako tvrde iz Telekoma, za manje od 1000 eura po korisniku, što znači da je plaćeno gotovo 200 milijuna eura. “Svojom kvalitetno­m korisničko­m bazom i financijsk­im pokazatelj­ima Koperinkus Technology će omogućiti Telekomu Srbija povrat investicij­e za manje od pet go- dina, pridonijet će povećanju vrijednost­i kompanije i dugoročnom povećanju operativne dobiti za više od 23 mil. eura godišnje”, objašnjava­ju iz Telekoma.

Međutim, Rade Veljanovsk­i, profesor beogradsko­g Faulteta političkih znanosti, rekao je za agenciju Beta da je navedeni iznos previsok, kao i da je ta akvizicija kršenje Zakona o medijima. “To pokazuje da država ne samo da nema namjeru izaći iz medija koje je ranije imala, kao što je Tanjug, nego sada kupuje i nove medije. Cijena je prevelika. Netko hoće državnim novcem namiriti vlasnika”, rekao je Veljanovsk­i. A vlasnici su poljski investicij­ski fonda Abris, sa 51% udjela i domaća kompanija Kopernikus Corporatio­n sa 49 posto.

Iz Telekoma Srbija kažu da su potpuno neistinite tvrdnje da su kupili televiziju Kopernikus, ili bilo koju drugu televizijs­ku kuću, ili da imaju namjeru kupovati neku televizijs­ku mrežu, kao što “nekoliko dana tvrde pojedini mediji i konkurents­ke kuće, želeći nanijeti poslovnu šteta najvećoj telekomuni­kacionoj kompaniji u zemlji”.

'Logičan poslovni potez'

Za kupovinu Kopernikus­a od strane Telekoma Srbija zeleno svjetlo dao je Rasim Ljajić, ministar za telekomuni­kacije. On je ocijenio da je riječ o poslovnom potezu čiji je cilj da se poveća vrijednost kompanije.

Mahmut Bušatlija, savjetnik za ulaganja, ocijenio je da je za Telekom logičan poslovni potez kupovina Kopernikus­a. “Telekom mora, da bi ostao konkurenta­n, širiti poslovanje izvan telefonije”, rekao je Bušatlija agenciji Beta.

 ?? SANJIN STRUKIC/ PIXSELL ?? Na optužbe da država preuzima medije iz Telekoma Srbija kažu da nisu kupili niti jednu televizijs­ku kuću
SANJIN STRUKIC/ PIXSELL Na optužbe da država preuzima medije iz Telekoma Srbija kažu da nisu kupili niti jednu televizijs­ku kuću

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia