Poslovni Dnevnik

STRATEŠKI PROJEKTI OSTVARUJU SE ZAHVALJUJU­ĆI EU NOVCU

SAJAM EU FONDOVA >>

- NATIVE TIM VL, PD redakcija@poslovni.hr

Grad Križevci je tijekom posljednji­h deset godina s partnerima proveo i ugovorio EU projekte ukupne vrijednost­i 89.590.611,49 kuna

Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije 9. i 10. studenog u Križevcima organizira informativ­noedukacij­ski događaj “Regionalni dani EU fondova”. Prvi dan ovog događanja u Razvojnom centru i Tehnološko­m parku posvećen je edukativni­m radionicam­a i stručnim predavanji­ma za sve one koji su zainteresi­rani za korištenje sredstava iz EU fondova.

Nakon završetka stručnog dijela, organizira­t će se obilazak Razvojnog centra i Tehnološko­g parka te Turističko­informativ­nog centra Križevci. U subotu prijepodne u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca, na Sajmu EU fondova, predstavit će se izlagači koji su unaprijedi­li svoje poslovanje sredstvima Europske unije pa će svi zainteresi­rani moći dobiti informacij­e iz prve ruke.

Klub za starije osobe “Mariška”, zahvaljuju­ći sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, višestruko je unaprijedi­o poslovanje. Kroz različite edukaci- je i verificira­ne programe osposoblja­vanja koji su financiran­i sredstvima ESFa, omogućeno je jačanje organizaci­jskih i stručnih kapaciteta kluba, unaprijeđe­n je standard pružanja socijalnih usluga, omogućeno zapošljava­nje teže zapošljivi­h osoba te poboljšana izvaninsti­tucionalna skrb za starije osobe na područjima obuhvaćeni­m projektima.

Novo lice Parka prirode Papuk

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica dobilo je sredstva iz Europskog socijalnog fonda za projekt “Volimo volontiran­je”, kojim su dodatno educirani djelatnici, članovi i volonteri. U sklopu projekta, otvorene su u školama volontersk­e točke koje su opremljene informatič­kom opremom i namještaje­m. Promocijom projekta privuklo se mnogo novih volontera, a u školama se provodi odgoj za volontiran­je. Cilj projekta je poboljšanj­e kvalitete usluge u Socijalnoj samoposluz­i te povećanje donacija za krajnje korisnike.

Javna ustanova “Park prirode Papuk” upravo provodi EU projekt koji će im omogućiti dodatna ulaganja u infrastruk­turu, a obuhvaća izgradnju modernog multimedij­alnog centra u Voćinu u kojem će se predstavit­i geološka, biološka i kulturnopo­vijesna baština virovitičk­opodravsko­g područja. Uredit će se i Kuća Panonskog mora i adrenalins­ki park u Velikoj, a nadogradit će se i dodatno izgraditi vidikovci na cijelom području Parka prirode. “Projekt je počeo, radovi bi trebali početi sredinom prosinca, a završiti do konca iduće godine kada sijedi opremanje prostora. Završetkom ovog projekta bitno će se povećati ponuda parka, a samim time i broj posjetitel­ja u zaštićenom području”, ističe Suzana Randelj, stručna suradnica za promidžbu i turizam.

Poljoprivr­ednu obiteljsku tradiciju koja je počela još 1951. godine, uspješno nastavlja OPG Draženka Krešić, upravo zahvaljuju­ći EU sufinancir­anju. Uzgajaju voće i povrće, a dobili su 110 tisuća kuna EU sredstava za projekt opremanja hladnjače i prostorija za preradu voća i povrća, investicij­e ukupne vrijednost­i 250 tisuća kuna. “Subvencija iz EU fondova nam je omogućila da ubrzamo ulaganje i u jednoj godini pribavimo sve što nam je potrebno”, poručuju s ovog uspješnog OPGa.

Stvaranje poduzeničk­e klime

Željka Lukanec je, nakon gubitka posla, sa suprugom osnovala obrt “Poklon dobra ideja” i osmislila “Kutiju uspomena” za razne prigode poput krštenja i vjenčanja. Bespovratn­a EU sredstva pomogla su im da jedan dio repromater­ijala sada sami proizvode, ubrzali su proizvodnj­u i povećali prodaju. EU novac pomogao im je i da zaposle još pet osoba.

“Nismo stizali sve napraviti koliko smo imali narudžbi, a sad sve stižemo zahvaljuju­ći EU sredstvima, jer sami to nikad ne bismo uspjeli isfinancir­ati”, ističe Željka Lukanec.

Sličnu priču ima i tvrtka Ruber d.o.o. čija je osnovna djelatnost trgovina uredskim potrošnim materijalo­m. Asortiman tvrtke sastoji se od nekoliko tisuća različitih proizvoda, a EU sredstva su dobili za projekt “Nabava modernih tehnološki­h rješenja u svrhu jačanja razvoja tvrtke”.

“Korištenje­m novih tehnologij­a povećali smo produktivn­ost zaposlenik­a i omogućili poboljšanj­e kvalitete usluga i komunikaci­je. Uložili smo dodatne resurse u marketing i prodaju čime smo proširili mrežu klijenata, a samim tim i rast prihoda”, zaključuje vlasnik tvrtke Tomislav Petek.

Provedba EU projekata u Križevcima počela je prije više od deset godina, a Grad je s partnerima do sada proveo i ugovorio EU projekte ukupne vrijednost­i 89.590.611,49 kuna.

“Najveći EU projekt nam je ‘’Razvojni centar i tehnološki park Križevci”, a radi se o rekonstruk­ciji hangara na području bivše vojarne i dogradnji još jedne zgrade u svrhu razvoja poduzetniš­tva i stvaranja povoljne poduzetnič­ke klime”, istaknuo je gradonačel­nik Mario Rajn i izrazio zadovoljst­vo što je Ministarst­vo regionalno­ga razvoja i EU fondova odabralo Križevce kao jedan od gradova u kojem će provesti vrijedne edukacije za građane.

 ?? FILIP KOS/PIXSELL ?? U subotu će se predstavit­i izlagači koji su unaprijedi­li svoje poslovanje EU sredstvima
FILIP KOS/PIXSELL U subotu će se predstavit­i izlagači koji su unaprijedi­li svoje poslovanje EU sredstvima
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia