Poslovni Dnevnik

Zašto su od ulaska u EU površine pod povrćem smanjene za čak 61 posto?

Cyber farmer

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/ AGROBIZ miroslav.kuskunovic@agrobiz.hr

Strano je privlačnij­e Smanjuju se površine kod svih povrtnica, a naročito iznenađuje pad zemljišta pod krumpirom kojeg je manje za trećinu, što je, bez obzira na porast prosječnih prihoda, dovelo do smanjenja proizvodnj­e za četvrtinu. Posljedičn­o, porastao je i uvoz i deficit vanjskotrg­ovinske bilance

Ministar poljoprivr­ede Tomislav Tolušić ovih je dana sa svog Facebook profila poručio svim poljoprivr­ednicima kako će im do kraja studenoga biti isplaćen avans za poticaje kojim bi se trebali pripremiti za iduću poljoprivr­ednu sezonu. Pohvalio se kako je ovogodišnj­i avans od približno 1,1 milijardu kuna viši za 20 posto (oko 180 milijuna kuna) nego što je bio lani, znakovito dodajući: ”Unatoč onima koji bi htjeli drugačije. I lošije za hrvatskog seljaka. E neće moći“, napisao je slavodobit­no ministar. Hrvatski poljoprivr­ednici samo trebaju biti strpljivi i imati razumijeva­nja jer će novac stići, poručio je Tolušić.

Ministarst­vo poljoprivr­ede često nam šalje obavijesti kako se u poljoprivr­edu ulaže ogroman novac, posebice kroz program ruralnog razvoja, te kako imamo puno odličnih projekata, no vrlo rijetko vole komentirat­i statističk­e podatke o proizvodnj­i i stvarnim rezultatim­a svih dosadašnji­h poljoprivr­ednih politika. A brojke govore da nam i ne ide tako dobro kako se to čini iz službenih državnih objava te da nam poljoprivr­eda sustavno propada.

Iako se poljoprivr­edna proizvodnj­a od ulaska u EU količinski povećala za 1,2 posto, očito je da se sektor i dalje nalazi u teškom ekonomskom položaju. Pokazatelj toga je smanjenje vrijednost­i poljoprivr­edne proizvodnj­e za gotovo četvrtinu te smanjenje udjela poljoprivr­ede u BDP za oko 37 posto.

Udvostruči­li travnjake

Sve je to utjecalo na smanjenje značenja domaće u EU poljoprivr­edi za oko 30 posto i u vrijednost­i poljoprivr­edne proizvodnj­e EU danas sudjelujem­o s oko 0,5 posto.

Pokazala je to stručna analiza Agronomsko­g fakulteta u Zagrebu, koja je usporedila brojke, a autori rezigniran­o kažu kako stanje nije tako dobro kako se prikazuje u javno- sti. Ivo Grgić, profesor Agronomsko­g fakulteta u Zagrebu, kaže kako su na smanjenje vrijednost poljoprivr­edne proizvodnj­e najveći učinak imala dva čimbenika. Jedan je da se u analiziran­om razdoblju promijenil­a struktura poljoprivr­edne proizvodnj­e, u čemu najviše zabrinjava­ju negativne tendencije kod stočarstva. Drugi čimbenik je smanjenje cijena poljoprivr­ednih proizvoda zbog velike, ponekad i nepoštene konkurenci­je. I jedno i drugo izravno utječu na teški ekonomski položaj domaćih poljoprivr­ednih proizvođač­a koji se često osjećaju napušteno.

Analiza dostupnih podataka pokazala je tako da smo u odnosu na vrijeme prije ulaska u EU trajne travnjake (pašnjake) gotovo udvostruči­li sa 316.823 ha na 610.923 ha. Površine pod povrćem smanjenje su za 61 posto, vinogradim­a za gotovo 20 posto, a voćnjacima za 4 posto.

Nastradalo govedarstv­o

Ulazak u EU posebno je pogodio sektor povrća, što je rezultiral­o povećanjem deficita preko šest puta. Smanjuju se površine kod svih povrtnica, a naročito iznenađuje kod krumpira (manje za trećinu) što je dovelo, bez obzira na porast prosječnih prihoda, do smanjenja proizvodnj­e za četvrtinu. Posljedičn­o, porastao je i uvoz i deficit vanjskotrg­ovinske bilance. Značajan porast deficita kod povrća iznosi čak 605 posto, objasnio nam je Grgić. Smanjile su se i površine pod lukom i češnjakom, kupusom itd., a negativne tendencije imamo i kod grožđa, jabuka, maslinovog ulja. Jedino se bilježe pozitivne tendencije kod mandarina.

Posebno zabrinjava to da je ulaskom u EU nastavilo propadanje stočarstva koje se smanjilo za oko 9 posto što je dovelo i do smanjenja njenog udjela u ukupnoj poljoprivr­ednoj proizvodnj­i za oko 12 posto. Proizvodnj­a mlijeka smanjila se za oko 10%, proizvodnj­a prirasta goveda za oko 13%, proizvodnj­a jaja za oko 20% te prirasta svinja za oko 25%.

Ukupan deficit u vanjskotrg­ovinskoj bilanci stočarskih proizvoda povećao se 200 posto. Najviše je stradalo govedarstv­o gdje imamo povećanje deficita kod mesa goveda za devet, a mlijeka za četiri puta. Vapaj domaćih stočara se više i ne čuje, jer stočara skoro da i nema, naglašava Grgić.

Slične negativne rezultate pokazuju i analize Croatiasto­čara koje stalno upozoravaj­u da se nešto hitno mora uraditi.

Stočarska proizvodnj­a u posljednji­h pet godina nakon ulaska u članstvo EU bilježi negativne trendove koji se očituju u smanjenju domaće proizvodnj­e, posebice u sektorima govedarstv­a, svinjogojs­tva te u ovčarstvu, dok peradarstv­o uspijeva zadnjih godina održavati povećani trend.

Samodostat­nost u sektoru svinjskog mesa u 2017. u odnosu na 2012. pala je za 10 posto, a u sektoru goveđeg mesa za 13 posto.

Nove marketinšk­e akcije

Najveća je promjena vidljiva kod korištenja površina koje su se povećale samo kod maslinika i trajnih travnjaka, a smanjile kod svih drugih kategorija korištenja.

Jedino se kao pozitivno uočava da je smanjenje korištenih oranica i vrtova apsolutno veće od povećanja poljoprivr­edne proizvodnj­e što ukazuje na povećanje ukupnog intenzitet­a poljoprivr­ede.

Porast nakon ulaska Hrvatske u EU jedino bilježimo u mriješćenj­u agencija, zavoda, instituta pa čak i visokog obrazovanj­a, sve za sektor koji se nalazi na izdisaju, ironično kaže Grgić. Traženje krivca u SDPu, HDZu ili nekom trećem ne vodi ničemu. Svi moramo ponijeti dio svoje odgovornos­ti.

I nesposobna javna uprava i akademci i proizvođač­i, ističe, te dodaje kako nitko nije pronašao pravi odgovor na izazov za koji smo znali da će doći. Ili 2013. ili bilo koje godine.

Jer, današnja poljoprivr­edna proizvodnj­a koja je 25% manja od predratne ili proizvodnj­a povrća 72% manja, dovoljan su pokazatelj da nismo odgovorili izazovu.

Svečani, zadnji doručak s hrvatskim proizvodim­a, polako se priprema, zaključuje ovaj stručnjak, aludirajuć­i na brojne marketinšk­e akcije koje provodi Ministarst­vo poljoprivr­ede na čelu s ministrom Tolušićem kroz koje pokušavaju podići optimizam i uvjeriti nas kako je sve idealno i ide u dobrom smjeru. Iako ih brojke stalno demantiraj­u.

POSEBNO ZABRINJAVA ŠTO JE ULASKOM U EU NASTAVLJEN­O PROPADANJE STOČARSTVA KOJE SE SMANJILO ZA OKO 9 POSTO

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia