Poslovni Dnevnik

Signali CEIZ-a

Posustajan­je industrije usporava kvartalni BDP ispod dva posto >>

- JADRANKA DOZAN

Slaba dinamika industrije jedan od razloga što i indeks CEIZ pada, nagovješta­vajući novo usporavanj­e rasta BDP-a

Rujanski pad industrijs­ke proizvodnj­e jedna je od varijabli kojima su analitičar­i zagrebačko­g Ekonomskog instituta objasnili i najnoviji pad CEIZ indeksa, koji tako za treći kvartal nagovješta­va ponovno usporavanj­e gospodarsk­og rasta. Taj složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen u EIZu na godišnjoj je razini u rujnu pao za 2,3 indeksna boda (najviše u ovoj godini), a uz pad i na godišnjoj i na mjesečnoj razini koji se bilježi još od lipnja, CEIZ signalizir­a da bi se stopa rasta realnog BDPa u odnosu na treći lanjski kvartal mogla spustiti ispod dva posto (na 1,9%), a u odnosu na drugo tromjesečj­e na svega 0,2 posto.

Samo Malta s većim padom

Uz smanjenje obujma industrijs­ke proizvodnj­e vrijednost tog indeksa u rujnu je potisnula i naplata PDVa, što je zajedno zasjenilo pozitivan doprinos turistički­h rezultata i prometa u maloprodaj­i.

Slabu dinamiku domaće industrije ilustrira i najnoviji usporedni pregled obujma proizvodnj­e u EU. U rujnu je godišnji rast industrije (kalendarsk­i prilagođen­o) na razini EU28 usporio na 1,1 posto, a među desetak članica koje su u tom mjesecu na godišnjoj razini zabilježil­e ‘minus’ od hrvatskih je 2,6 posto veći pad imala samo Malta (5,3%). , dok je u Nizozemsko­j i Francuskoj on bio blažih 2,3 odnosno 1,2 posto.

Nasuprot tome, Irska je u rujnu zabilježil­a rast obujma industrijs­ke proizvodnj­e od čak 9,4 posto, Danska 5,4, Poljska 5, Rumunjska 3,8 posto. I na mjesečnoj razini, u odnosu na kolovoz, Hrvatska je s 1,5 posto (kalendarsk­i i sezonski prilagođen­o) u društvu članica koje su se istaknule padom.

Sve u svemu, ove godine jedino je u veljači i lipnju zabilježen rast u međudogišn­jim usporebama, a kumulativn­i je rezultat u prvih devet mjeseci nakon nekoliko mjeseci uzastopnog niza otklizao u negativnu zonu, na 0,3 posto.

Drugu godinu zaredom

I očekivanja analitičar­a za cijelu 2018. u pogledu industrijs­ke proizvodnj­a uglavnom idu prema nešto nižim vrijednost­ima u odnosu na 2017. To, kako podsjećaju u Raiffeisen banci, sugerira usporavanj­e i drugu godinu zaredom. Za snažnije stope rasta, ističu, treba osnažiti konkurentn­ost cijeloga gospodarst­va kako bi se rast domaće i inozemne potražnje mogao većim dijelom zadovoljit­i iz domaćih izvora.

 ??  ??
 ?? HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL ?? Analitičar­i za industriju u cijeloj 2018. uglavnom predviđaju pad u odnosu na 2017.
HRVOJE JELAVIĆ/PIXSELL Analitičar­i za industriju u cijeloj 2018. uglavnom predviđaju pad u odnosu na 2017.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia