Poslovni Dnevnik

Immofinanz kupuje šoping centre u Osijeku i Valpovu

Aktualno

- ANA BLAŠKOVIĆ

Akvizicija Austrijska grupacija za 90 milijuna eura preuzela osam ‘retail’ parkova u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji

Ulazimo na novo europsko ‘retail’ tržište koje je iznimno zanimljivo našim internacio­nalnim zakupcima, kaže Reindl

Na domaćem nekretnins­kom tržištu nastavlja se proces konsolidac­ije; austrijski Immofinanz objavio je preuzimanj­e dvaju šoping centara, STC Osijeka i STC Valpova, u sklopu veće regionalne transakcij­e vrijedne oko 90,5 milijuna eura. Immofinanz preuzima osam ‘retail’ parkova u Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj ukupne površine oko 68.000 kvadratnih metara. Vrijednost dijela transakcij­e koja se odnosi na Hrvatsku nije objavljena, no od cijelog paketa riječ je od najmanjoj povr- šini od oko 13.500 kvadratnih metara iz kojih izlazi austrijska MID grupa, poznata primjerice, po zagrebačko­m Garden Mallu koji je ranije prodala Supernovi.

Osam posto prinosa

Osim Hrvatske, MID grupa prepustila je Immofinanz­u i tri ‘retail’ parka u Mariboru, Krškom i Ptuju u susjednoj u Sloveniji ukupne površine 22.000 kvadratnih metara. Time se slovenski portfelj Immofinanz­a penje na 52.300 kvadratnih metara rentabilne površine.

Prodavatel­j u Srbiji je MPC grupa, koju je prema pisanju portala B92, osnovao je srpski biznismen Petar Matić, a prema posljednji­m dostupnim podacima, trećinu kompanije 2015. godine prodao kompaniji Atterbury Europe. Akvizicije u Srbiji uključuju 32,000 kvadrata rentabilne površine u Subotici, Borči i Smederevu. Stop shop, Immofinanz­ov brend retail parkova, u toj će zemlji ubuduće poslovati na devet lokacija i 83.600 metara kvadratnih površine. preslagiva­nje u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji austrijsko­j grupi donose u potpunosti iznajmljen­e poslovne prostore i oko 7,2 milijuna eura najamnine godišnje što predstavlj­a bruto prinos od osam posto godišnje.

Među zakupcima su poznata imena poput Deichmanna, H&Ma, C&A, Takkoa, KiKa i Jyska, a uskoro šoping centrima uskoro slijedi rebranding nakon kojeg će poslovati po konceptom Stop Shop.

“Ove akvizicije osnažuju našu poziciju vodećeg europskog operatera ‘retail’ parkova i, govoreći o Hrvatskoj, označavaju naš ulazak na novo europsko ‘retail’ tržište koje je iznimno zanimljivo našim internacio­nalnim zakupcima. Dobre lokacije, izvrsno poslovanje, povoljna konkurentn­ost lokalnih situacija i klasični, zdravi miks zakupaca glavna su obilježja tih atraktivni­h investicij­skih prilika”, rekao je Dietman Reindl, izvršni operativni direktor Immofinanz­a u priopćenju.

Saturacija tržišta

Upućeni kažu da je izlazak MIDa iz još dva centra (nakon izlaska iz Garden Malla te centara u Koprivnici i Sisku) očekivana posljedica zamaha novog ciklusa na tržištu budući da je njegova snaga u razvoju projekata, a da bude operater. S visokom saturacijo­m tržišta retaila konsolidac­ija je išla u dva smjera. Atraktivni projekti poput Arena Centra i City Centra One pronašli su nove vlasnike, dok je kod drugih poput Centra Cvjetni, preuzimanj­e provedeno otkupom loših kredita.

 ?? PD ?? Dietman Reindl, Immofinanz­a
PD Dietman Reindl, Immofinanz­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia