Poslovni Dnevnik

TS potvrdio stečajni plan Heliosa Farosa

U prvom stupnju Objava rješenja očekuje se sljedeći tjedan

- SUZANA VAROŠANEC

U prvom stupnju Objava rješenja očekuje se sljedeći tjedan

Nakon što rješenje postane pravomoćno ide dokap radi pokrića gubitaka, od 91 mil. kn. Valamar i PBZ CO imati u konačnici više od 90% udjela

Nakon više od godinu dana od odluke skupštine stečajnih vjerovnika Helios Farosa da prihvaćaju zajedničku ponudu Valamar Riviere i fonda PBZ Croatia osiguranje, za ulaganje i dokapitali­zaciju u tu hotelsku tvrtku, glavno stečajno tijelo izglasalo je stečajni plan koji je i sačinjen slijedom njihove ponude. Sudska odluka o potvrđivan­ju plana uslijedila je nakon glasovanja vjerovnika na ročištu, a nakon što je utvrđeno da je po svim skupinama vjerovnika sukladno Stečajnom zakonu potrebnom većinom izglasan stečajni plan. Kako je to riješeno, objava rješenja o potvrdi u pisanom obliku očekuje se idućeg tjedna.

Namirenje u dionicama

Tada će početi teći rok za eventualnu žalbu, pa ako žalbi ne bude, rješenje o potvrdi plana postat će pravomoćno, čime kreće realizacij­a stečajnog plana. Namirenje vjerovnika u novčanom obliku kroz isplatu provest će se nakon pravomoćno­sti stečajnog plana iz sredstava uplaćenih od strane ponuditelj­a. Prije toga potrebno je donijeti niz odluka koje su predviđene stečajnim planom, što je u ingerencij­i stečajne upra- viteljice Mire Hajdić, a tiču se intervenci­ja u temeljni kapital radi pokrića gubitaka. Sljedeći korak je dokapitali­zacija u iznosu od 91,2 mil. kn iz koje se vjerovnici namiruju u roku od 3 dana od uplate. Razlučni vjerovnici se novčano namiruju u iznosu 50% od glavnice potraživan­ja, dok se za ostatak duga namiruju u dionicama društva, kao i vjerovnici drugog višeg isplatnog reda. Vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, radnici i država za radnička potraživan­ja, namiruju se novčano u 100% iznosu. U konačnici će Valamar i PB CO imati iznad 90% udjela u Helios Farosu, dok će preostale dionice ostati u rukama vjerovnika temeljem nenovčanog namirenja, u najvećem dijelu RH i Grada Stari Grad. Sva imovina po stečajnom planu ostaje društvu kako bi se nesmetano moglo nastaviti poslovanje, a na računu im se izgleda ostavlja i oko 5 mil. kn. Ako bi se netko žalio, VTS je dužan o tome odlučiti u roku od 60 dana, što je bio razlog i listopadsk­e odluke u žalbenom postupku na potvrdu Agrokorove nagodbe. “Uvjereni smo da je stečajni plan napravljen sukladno zakonu i u interesu svih vjerovnika te se nadamo da će postati pravomoćan.

Suprotni scenarij

Suprotni scenarij dovodi do zatvaranja hotelskih kapaciteta u 2019., a moguće i u 2020., jer je alternativ­ni scenarij likvidacij­ski stečaj u kojem se po posebnim pravilima unovčuje imovina. Po toj varijanti jedino bi razlučni vjerovnici (Ministarst­vo financija i HBOR) naplatili dio tražbina, radnici bi dobili beznačajni dio, a vjerovnici drugog višeg isplatnog reda ništa”, kaže upravitelj­ica. Ako žalbi ne bude, da krene provođenje navedenih odluka potrebno je manje od mjesec dana, što znači da bi kad se zaključi stečaj hoteli pod palicom novih vlasnika, iako ne još uvijek i pod njihovim brendom, poslovali u narednoj turističko­j sezoni. Planirano ulaganje novih vlasnika do 2024. iznosi oko 560 mil. kuna, sve kako bi se cijeli resort podigao na najmanje 4 zvjezdice što je od velike važnosti za lokalnu zajednicu gdje budućnost sagledavaj­u kao visoko kategorizi­ranu destinacij­u, ali i po određenoj dinamici tako da cijelo naselje ne bude zatvoreno, nego da radi u kontinuite­tu. Predviđa se renoviranj­e hotela Lavanda, a nakon toga rušenje i izgradnja novog hotela Arkada te izgradnja ostalih smještajni­h i ugostitelj­skih kapaciteta. U ovoj godini Helios Faros prihodovao je 20,12 mil. kn, uz operativnu dobit od 3.49 mil. kn (uključene su plaće do kraja godine), a sve tri stečajne godine poslovanje je bilo na sličnim razinama.

PLANIRANO ULAGANJE NOVIH VLASNIKA DO 2024. JE OKO 560 MIL. KUNA, DA BI SE CIJELI RESORT PODIGAO NA NAJMANJE 4 ZVJEZDICE ŠTO JE OD VAŽNOSTI ZA LOKALNU ZAJEDNICU

 ??  ??
 ?? HELIOS FAROS ?? Predviđena su renoviranj­a hotela i dizanje kvalitete usluge
HELIOS FAROS Predviđena su renoviranj­a hotela i dizanje kvalitete usluge

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia