Poslovni Dnevnik

Dogovor o ‘mekom brexitu’ diže vrijednost funte za 10 posto

Svijet ////

- TOMISLAV PILI

Prema gore Tehnički sporazum o britanskom izlasku pozitivno se odrazio na tečaj

Nakon što se riješi pitanje brexita, investitor­i će se fokusirati na gospodarsk­u situaciju i monetarnu politiku, kažu analitičar­i

Najava da je dogovor o modalitetu britanskoe­uropskih odnosa blizu blagotvorn­o se odrazio na tečaj funte, “izmučenom” gotovo dvogodišnj­om neizgućnos­t vjesnošću. Premijerka Theresa May u srijedu je u Londonu počela uvjeravati ministre da prihvate svježe postignut tehnički sporazum o brexitu.

Theresa May se nada da će Britanija napustiti Europsku uniju, ali s njom očuvati najtješnje moguće veze. Neki poslovni krugovi vrlo pozitivno gledaju na sporazum koji je May dogovorila. “Čini mi se da ga trebamo podržati i učiniti da djeluje. Nama je potrebna sigurnost”, rekao je Jürgen Maier, britanski direktor kompanije Siemens. Moportal. izbjegavan­ja “tvrdog brexita” pozitivno se odrazila na funtu. U srijedu je britanska valuta prema euru ojačala za 0,3 posto. Bilo kakav dogovor Britanije i Europe po pitanju suradnje nakon Brexita bio bi pozitivan za tečaj funte, smatra Josip Kokanović, analitičar Admiral Marketsa. “Nakon više od dvije godine pregovora u kojima praktički nije učinjen nikakav napredak, investitor­i i špekulanti zaključili su da do dogovora možda uopće neće doći. Zbog toga su mnogi već prodali funtu i kapital prebacili u druge valute. Rezultat je da je funta u odnosu na euro približno 15 posto slabija nego prije referendum­a, iako ekonomska situacija to ne opravdava”, pojašnjava Kokanović.

“Nakon što se napokon riješi pitanje brexita, investitor­i će se fokusirati na realnu gospodarsk­u situaciju i politiku središnje banke, koja će tada napokon moći početi dizati kamatne stope kako bi zauzdala inflaciju. To bi trebalo dovesti do jačanja britanske funte, možda čak i 10ak posto u idućih godinu dana”, mišljenja je Kokanović.

Jača funta bi sigurno negativno utjecala na konkurentn­ost britanskog gospodarst­va i dovela bi do povećavanj­a trgovinsko­g deficita, ali glavni zadatak središnje banke je držati stopu inflacije na dva posto, dodaje taj analitičar. “Stoga Banka Engleske ne bi previše vodila brigu o deficitu”, zaključuje Kokanović.

JAČA FUNTA BI DOVELA DO POVEĆANJA TRGOVINSKO­G DEFICITA, ALI SE BANKA ENGLESKE NE BI NA TO OBAZIRALA, SMATRA JOSIP KOKANOVIĆ, ANALITIČAR ADMIRAL MARKETSA

 ?? REUTERS ?? Tečaj funte prema euru u srijedu je ojačao 0,3 posto
REUTERS Tečaj funte prema euru u srijedu je ojačao 0,3 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia