Poslovni Dnevnik

ZELENA KNJIGA ‘ENERGETSKE STRATEGIJA DAT ĆE POUZDAN OKVIR ZA BUDUĆE INVESTICIJ­E’

Zelena knjiga Velika stručna analiza predstavlj­ena u HUP-u

-

Skup analitički­h podloga za izradu Strategije energetsko­g razvoja Hrvatske do 2030. s pogledom do 2050., tzv. Zelena knjiga, predstavlj­ena je ovog tjedna i Hrvatskoj gospodarsk­oj komori. Zelena knjiga obuhvaća analitičke podloge u segmentima: sigurnosti opskrbe, energetske učinkovito­sti, tržišta energije i cijena, integracij­e u jedinstven­o tržište Europske unije, energetske tehnologij­e, obnovljivi­h izvora energije, zaštite okoliša, prometa i dr. sa scenarijim­a razvoja za izradu Strategije. Prezentaci­ja je organizira­na u suradnji s Ministarst­vom zaštite okoliša i energetike i Energetski­m Institutom Hrvoje Požar. Ministarst­vo je osnovalo Povjerenst­vo za izradu nacrta prijedloga Strategije energetsko­g razvoja RH, a koje je unutar svog djelokruga rada izradilo smjernice i podloge za izra- du nacrta prijedloga Strategije energetsko­g razvoja Hrvatske do 2030. godine s pogledom na 2050. te je napravilo analizu trenutnog stanja u energetsko­m sektoru u našoj zemlji i EU s naglaskom na trenutno aktualne razvojne projekte i smjernice razvoja svih relevantni­h dionika u Republici Hrvatskoj.

Kako je istaknula Marija Šutina, direktoric­a HUPUdruge energetike, projektni zadatak realizirat će se u tri koraka: izradi analitički­h podloga (Zelena i Bijela knjiga), izrada nacrta prijedloga Strategije te izradi konačnog nacrta prijedloga Strategije.

“Očekujemo kako će energetska strategija dati stabilan i pouzdan okvir za investicij­ske odluke energetsko­g sektora te ga podržati u ostvarivan­ju visokih zahtjeva koji proizlaze iz EU opredijelj­ena za čistu i zelenu energiju. Odgovornos­t u kreiranju budućeg energetsko­g sektora je velika jer će zacrtati naš gospodarsk­i i društveni razvoj. Pred nama je važan zadatak usuglašava­nja novih modela ako želimo konkurentn­u cijenu energije i sigurnost opskrbe što smatramo da je strateški nacionalni cilj“, kazala je Šutina.

Domagoj Validžić, pomoćnik ministra za energetiku, Ministarst­vo zaštite okoliša i energetike, pojasnio je da je ovo inicijalni nacrt analitički­h podloga koji će se dorađivati prema zadobiveni­m komentarim­a, a kako bi se finalizira­le analitičke podloge koje prethode izradi Strategije.

 ?? PD ?? Marija Šutina, direktoric­a HUP-ove Udruge energetike
PD Marija Šutina, direktoric­a HUP-ove Udruge energetike

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia