Poslovni Dnevnik

Merkel: Google porez na redu u prosincu

Najava Njemačka kancelarka izjavila kako se traži model oporezivan­ja tehnološki­h kompanija

-

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će digitalni porez u Europskoj uniji biti predložen na sastanku europskih ministara financija najkasnije u prosincu ove godine, objavio je portal tonline.de. “Razgovaram­o o tome s Francuskom. Napominjem, ne govorimo o tome da li da oporezujem­o digitalne tvrtke, već o tome kako da to učinimo. Prijedlog ćemo imati u prosincu”, rekla je Merkel u intervjuu za taj Francuska je već dugo glavni zagovornik tog poreza, no francuski dužnosnici sve su više frustriran­i zbog njemačkog oklijevanj­a oko pojedinost­i vezanih uz taj porez, nakon što je Berlin načelno prihvatio tu ideju u lipnju. Nakon mjeseci teškog lobiranja, francuska vlada priopćila je kako se ideji protive samo Danska, Švedska i Irska.

Njemačka je ovaj tjedan objavila da favorizira predloženi plan EU o oporezivan­ju prometa velikih internetsk­ih tvrtki poput Googlea i Facebooka, za koje EU dužnosnici tvrde da da nepošteno plaćaju manji porez od ostalih tvrtki.

Najave Angele Merkel dolaze u trenutku kad se njemačka vlada priprema predstavit­i strategiju razvoja umjetne inteligenc­ije (AI). Prema nacrtu plana, koji je Reuters dobio na uvid, njemačka vlada je izdvojila oko tri milijarde eura za istraživan­je i razvoj umjetne inteligenc­ije.

 ?? REUTERS ?? Angela Merkel
REUTERS Angela Merkel

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia