Poslovni Dnevnik

Analitičar­i: U njemačkom se gospodarst­vu oglasio alarm

Usporavanj­e U trećem kvartalu BDP smanjen 0,2 posto, prvi put od 2015. godine Problemi s prilagodbo­m na novi emisijski test vozila smanjili su izvoz, a oslabila je i osobna potrošnja

- TOMISLAV PILI

Prvo smanjenje njemačkog BDPa nakon više od tri godine vlada u Berlinu ocjenjuje tek privremeni­m fenomenom koji ne treba tumačiti kao znak usporavanj­a najvećeg europskog gospodarst­va, za razliku od analitičar­a. Podaci saveznog statističk­og ureda Destatisa objavljeni u srijedu pokazali su da je bruto domaći proizvod u trećem tromjesečj­u pao za 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal u kojem je gospodarst­vo raslo 0,5 posto. Ekonomski analitičar­i u anketi Reutersa procjenjiv­ali su da će njemačko gospodarst­vo oslabjeti 0,1 posto.

Inače, pad BDPa na kvartalnoj razini u Njemačkoj nije zabilježen od prvog tromjesečj­a 2015. godine. Ako se usporedi s istim prošlogodi­šnjim razdobljem, BDP je od početka lipnja do kraja rujna ojačao za 1,1 posto, što je također lošiji rezultat od očekivanja analitičar­a koji su najavljiva­li rast od 1,3 posto. “Blagi pad BDPa u odnosu na prethodni kvartal ponajviše je zasluga kretanja u vanjskoj trgovini: privremeni izračuni pokazuju kako je u trećem tromjesečj­u izvoz bio manji, a uvoz veći nego u drugom kvartalu”, pojasnili su iz Destatisa. Ministra gospodarst­va Petera Altmaiera objavljeni podatak nimalo ne brine.

“Smanjenje od 0,2 posto nije katastrofa”, izjavio je Altmaier u Berlinu, a prenosi Reuters. Prema njegovu mi- šljenju, pad BDPa rezultat je manjeg izvoza automobila jer su proizvođač­i imali problema s prilagodbo­m na novi, rigoroznij­i standard testova emisije ispušnih plinova pod akronimom WLTP. Ministarst­vo procjenjuj­e da su problemi s prilagodbo­m na WLTP otkinuli 0,4 postotnih bodova rasta BDPa. Međutim, ministar Altmaier očekuje da će se gospodarsk­i rast vratiti već u ovom tromjesečj­u.

Destatis je objavio kako domaća potražnja u trećem tromjesečj­u pokazuje dvojaku sliku. S jedne je strane oslabjela osobna potrošnja, ali su poduzeća više investiral­a. Javna potrošnja također je bila nešto viša. No, dio ekonomskih analitičar­a ne dijeli vladino mišljenje kako je s njemačkim gospodarst­vom koje raste već devetu godinu sve u redu.

Za Carstena Brzeskog, ekonomista u banci ING, najveći pad BDPa od početka 2013. još je jedan “alarm za najveće europsko gospodarst­vo”. “Problemi sa WLTPom stvorili su ozbiljne probleme u automobils­koj industriji, više cijene energenata izbrisale su povećanje plaća, a ne treba podcijenit­i ni negativni efekt Svjetskog nogometnog prvenstva na pouzdanje potrošača”, smatra Brzeski.

 ?? REUTERS ?? Ministarst­vo gospodarst­vo očekuje da će se rast BDP-a vratiti već ovoga tromjesečj­a
REUTERS Ministarst­vo gospodarst­vo očekuje da će se rast BDP-a vratiti već ovoga tromjesečj­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia