Poslovni Dnevnik

Naši mirovinci na NLB-u već zaradili 30 milijuna kuna

Počelo trgovanje Dionice najveće slovenske banke skočile 10 posto na 56,5 eura

- MARINA ŠUNJERGA/VL

Fond PBZ/Croatia osiguranje sudjelovao je u IPO-u stekavši 1,4 posto udjela dok je Erste Plavi kupio 2,8 posto

Prvog dana trgovanja nakon inicijalne javne ponude dionica Nove Ljubljansk­e banke (NLB) skočila je za 10 posto. Naime, dionice koje su se tijekom IPOa prodavale po 51,5 eura jučer su se trgovale po cijeni od 56,5 eura. Profitiral­i su i hrvatski mirovinski fondovi koji su u najvećem IPOu u regiji i sudjeloval­i. PBZ Croatia osiguranje u NLB je uložio 102 milijuna kuna čime je postao vlasnikom 1,4 posto banke.

Skokom vrijednost­i dionice u jedan je dan zaradio više od 10 milijuna kuna. I Erste Plavi je sudjelovao u IPOu, a stekao je 2,76 posto kompanije. Kada bi danas prodali dionice zaradili bi oko 20 milijuna kuna. Inicijalno­m javnom ponudom NLBa Slovenija je pri- vatizirala tu državnu banku i u proračunu utržila oko 609 milijuna eura. Naime, prodano je čak 59 posto udjela u banci i to uglavnom institucio­nalnim ulagačima, a svega 40 milijuna eura u banku su uložili mali dioničari.

Najveći pojedinačn­i vlasnik NLBa i nakon prodaje ostaje država sa 40,9 posto dionica, a slijede fond Brandes Investment Partners sa 7,6 posto te Europska banka za obnovu i razvoj sa 6,3postotnim udjelom. Slovenija će za sebe zadržati četvrtinu kompanije, a ostale dionice će prodati nakon šestomjese­čnog moratorija. Izgledno je da će se dionice prodati u paketu već unaprijed poznatim kupcima. Inače, lani je banka ostvarila 225 milijuna eura dobiti, što je dvostruko više od dobiti ostvarene godinu ranije.

Hrvatski mirovinski fondovi ulažu u slovenske kompanije, pa tako AZ fond ima oko 640 milijuna kuna plasiranih u farmaceuts­ku kompaniju Krka, a PBZ/CO ima oko 500 milijuna kuna u toj kompaniji. Ulagali su i u Gorenje koje je nedavno kupio kineski Hisense. Podsjetimo da je PBZ/CO tada prodao udjele i zaradio više od 100 posto. Taj je fond ulagao i u Triglav, a samo na dividendam­a osiguravat­elja uprihodio je svojim članovima 120 milijuna kuna. Inače, obvezni mirovinski fondovi u stranim dionicama imaju 5,7 milijardi kuna dok u domaćim kompanijam­a sudjeluju s 9,8 milijardi kuna.

 ?? REUTERS ?? Najveći pojedinačn­i vlasnik NLB-a i nakon IPO-a ostaje država sa 40,9 posto udjela
REUTERS Najveći pojedinačn­i vlasnik NLB-a i nakon IPO-a ostaje država sa 40,9 posto udjela

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia