Poslovni Dnevnik

Lijek, hrana i smještaj – kod istog doktora

U zdravstven­om turizmu otvaraju se projekti teški 300 milijuna i prihodi od milijardu €

- ANA BLAŠKOVIĆ ana.blaskovic@poslovni.hr

Turističke usluge koje su smjele pružati samo specijalne bolnice i lječilišta, moći će dati i zdravstven­e ustanove, tvrtke i privatni djelatnici

Zdravstven­i turizam, o kojem se puno pričalo i priča, a nikad nije u potpunosti zaživio na našem tržištu, uskoro bi mogao udariti novim tempom. Turističke usluge, koje su dosad smjele pružati samo specijalne bolnice i lječilišta, ubuduće će smjeti pružati i zdravstven­e ustanove, tvrtke za obavljanje zdravstven­e djelatnost­i i privatni zdravstven­i radnici, zahvaljuju­ći izmjenama zakonskog okvira zdravstven­e zaštite i ugostitelj­stva koji su ove subote stupili na snagu.

Tako će strani državljani na koje se ovim potezom prvenstven­o cilja, primjerice Talijani koji već godinama u Istru dolaze na dentalne korekcije, u jednom paketu osim medicinske usluge imati i smještaj, prehranu i transfer, izlete i slično.

“Dosad je bilo onemogućen­o zdravstven­im ustanovama da pružaju turističke usluge. Mogli su primiti pacijente, a organizaci­ju smještaja, transfera do aerodroma i prehrane odradila je turistička agencija. Ovako će sve to moći raditi zdravstven­a ustanova, ali isključivo za svoje pacijente”, pojašnjava ministar turizma Gari Cappelli.

Ograničenj­em se želi izbjeći stvaranje nelojalne konkurenci­je turistički­m agencijama koje će i dalje odrađivati većinu tog posla, barem dok ga ustanove ne budu spremne preuzeti.

Segment zdravstven­og turizma jedan je od najbrže rastućih sektora koji na globalnoj razini trenutačno raste oko od pet do čak 20 posto godišnje.

O potencijal­u zdravstven­oga turizma danas će se raspravlja­ti u Zagrebu i na okruglom stolu Hrvatske udruge poslodavac­a na temu “Poticanje i razvoj gospodarst­va kroz ulogu privatnog zdravstva u Hrvatskoj”, od čijih je članica i stigla inicijativ­a za labavijim propisima, a najavljuju i da je u pripremi val investicij­a. Cappelli kaže da u Hrvatskoj trenutačno postoji investicij­ski potencijal za projekte u zdravstven­om turizmu od oko 300 milijuna eura.

Gledajući prihode tog segmenta, oni se sa sadašnjih 400 milijuna eura u relativno kratkom roku mogu povećati i do milijardu eura.

nastavak sa str. 1

Usljedećoj godini najavljeno je gotovo milijardu i 50 milijuna eura investicij­a u turizmu kroz koje će se izgraditi brojni novi ili novoobnovl­jeni hoteli visokih kategorija koji u svojoj ponudi imaju i sve više wellness ponude kojima se stvara dodatan motiv dolaska koji pozitivno utječe i na veću popunjenos­t tijekom dužeg razdoblja u godini, mišljenja su u resornom Ministarst­vu.

Zamahu zdravstven­og turizma država otvara vrata paketom triju zakona. Početkom godine Zakon o pružanju usluga u turizmu omogućio je da pojedine usluge mogu pružati i zdravstven­e ustanove, trgovačka društva za obavljanje zdravstven­e djelatnost­i privatni zdravstven­i radnici, ali pod pravilima kojima je regulirana zdravstven­a zaštita.

Sada se ide i korak dalje; od petka je na snazi izmijenjen­i Zakon o ugostitelj­skoj djelatnost­i te novi Zakon o zdravstven­oj zaštiti koji im koordinira­no daju mogućnost da pružaju usluge u turizmu i bave se ugostitelj­stvom.

Treba naglasiti da će se zdravstven­im turizmom “zdravstvo” moći baviti ovisno o svojim kapaciteti­ma; odnosno samo ako to neće opterećiva­ti zdravstven­e radnike i neće biti nauštrb pacijenata javnog zdravstva da cijenu u konačnici ne bi platilo ni javno zdravstvo ni zdravlje građana.

S druge strane, iz Ministarst­va turizma kažu da je njihov uvjet da se zdravstvo bavi i dijelom turistički­h usluga bio da se one pružaju sukladno njihovim propisima koji ih reguliraju, poput ishođenja rješenja, te da inspekcijs­ki nadzor provode turistički inspektori. No, ti inspektori neće imati posla u specijalno­j bolnici za za otopediju i traumatolo­giju, privatne ustanove koja je u Krapinskim Toplicama otvorena prije 10 godina. Njezin suvlasnik, ravnatelj i kirurg, profesor Nikola Čičak ovako je komentirao nove zakonske podloge:

“Rekao bih da je ovaj vid odnosno mogućnost proširenja poslovanja ipak prvenstven­o namijenjen hrvatskom lječilišti­ma i toplicama“. U Akromionu su se stoga, otkriva on, odlučili da se njihova bolnica neće upustiti u turistički dio poslovanja.

Inače, prema najnovijem istraživan­ju “Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj – TOMAS Ljeto 2017.” koji prikuplja i analizira podatke o sociodemog­rafskoj strukturi gostiju, obilježjim­a putovanja i boravka u destinacij­i, potrošnji te zadovoljst­vu gostiju, kod motivacije dolaska došlo je do značajnih promjena u odnosu na 2014. godinu. Upravo su posebni oblici turizma kao što su enogastro, sportski te zdravstven­i turizam, sve važniji motivatori dolaska gostiju našu zemlju.

Pritom osam posto dolazi zbog wellnessa (povećanje od 6 postotnih bodova prema istraživan­ju iz 2014.), a kao zdravstven­e razloge dolaska navodi sedam posto anketirani­h, dok ih je 2014. to učinilo njih četiri posto. ❖

ZDRAVSTVEN­IM TURIZMOM ‘ZDRAVSTVO’ ĆE SE MOĆI BAVITI AKO TO NEĆE OPTEREĆIVA­TI RADNIKE I NEĆE BITI NAUŠTRB PACIJENATA JAVNOG ZDRAVSTVA

 ??  ??
 ?? DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL ?? Suvlasnik i ravnatelj Akromiona Nikola Čičak
DAVOR PUKLAVEC/PIXSELL Suvlasnik i ravnatelj Akromiona Nikola Čičak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia