Poslovni Dnevnik

Novac za Uljanik kompenzira­o bi udjelima tvrtki Brodotrogi­ra

Izvanredna skupština radi prijenosa vlasništva na Kermas

- MARIJA BRNIĆ marija.brnic@poslovni.hr

Novi Končarov plan Izvanredna skupština radi prijenosa vlasništva na Kermas energiju

LANI OSNOVAN BRODOTROGI­R OUTFIT VEĆ JE NA LISTI POREZNIH DUŽNIKA S DUGOM VEĆIM OD MILIJUN KUNA, A NA NJOJ JE I SAM BRODOTROGI­R KOJI DRŽAVI DUGUJE 5,3 MIL. KUNA

Glavni dioničar Brodotrogi­ra Kermas energija 27. prosinca odlučit će o preuzimanj­u udjela u pet tvrtki iz grupe

Danko Končar i dalje ne diže ruke od Uljanika. Tom službeno odabranom potencijal­nom strateškom partneru za dokapitali­zaciju i potom restruktur­iranje pulskog brodogradi­lišta ulazak u Uljanik svakim danom sve je skuplji, jer otezanje donošenja odluka proizvodi nove troškove, a time povećava i učešća koje moraju osigurati država i privatni partner.

Različite djelatnost­i

Prošli tjedan neslužbeno se iz Pule čulo kako Končar predlaže među ostalim da dio ulaganja kompenzira udjelima u tvrtkama koje ima u vlasništvu u Trogiru. Takav mogući scenarij najavljuje se i kroz izvanrednu skupštinu dioničara Brodotrogi­ra koju je Uprava na čelu s Nenadom Končarom sazvala za 27. prosinca. Na dnevnom redu skupštine su odluke o prijenosu vlasništva u nekoliko tvrtki s Brodotrogi­ra na Končarevu Kermas energiju, u čijem je posjedu više od 95 posto dionica Brodotrogi­ra i preko koje bi se odvijao ulazak u Uljanik. Kermas energiji planira se prenijeti udjele u Hrvatskoj brodogradn­ji Trogir, Servisnom centru Trogir, Brodotrogi­r designu, Brodotrogi­r – Outfitu i Tekol Trogiru.

U službenom pozivu ne navodi se obrazložen­je za prijenos, a pojašnjenj­e do zaključenj­a ovog izdanja Poslovnog dnevnika nismo dobili ni iz Brodotrogi­ra. Riječ je o tvrtkama za izgradnju i remont brodova, dok se TekolTrogi­r bavi antikorozi­vnom zaštitom, a osnovana je u partnerstv­u s riječkom tvrtkom Teko –Teri, u vlasništvu riječke poduzetnič­ke obitelji Markanović, s kojom je svojedobno Končar “snimao” 3. maj prije njegove privatizac­ije. Brodotrogi­r design tvrtka je osnovana ove godine za projektira­nje brodova, dok je Brodotrogi­r outfit pokrenut lani za proizvodnj­u gotovih metalnih proizvoda, a inače nalazi se na listi poreznih dužnika s dugom nešto većim od 1 milijun kuna. I sam Brodotrogi­r je na toj neslavnoj listi, a ukupnim dugom državi od 5,3 milijuna kuna, od čega polovicu čini dug za porez na dobit.

Program još na putu

Neslužbeno se iz škerskih izvora čuje da je u Ministarst­vo gospodarst­va poslan razrađeni koncept restruktur­iranja koji nudi nova uprava na čelu s Emilom Bulićem, a uključuje Končara, međutim izvori u Ministarst­vu tvrde da taj program do njih nije stigao. ❖

 ?? IVANA IVANOVIĆ/PIXSELL ?? Danko Končar ne diže ruke od Uljanika, sad pokušava preko Trogira
IVANA IVANOVIĆ/PIXSELL Danko Končar ne diže ruke od Uljanika, sad pokušava preko Trogira

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia