Poslovni Dnevnik

‘Očajnički trebamo bankovnu uniju’

Prvi čovjek najveće njemačke banke apelirao za dovršetak projekta

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Kotačić koji nedostaje Prvi čovjek najveće njemačke banke apelirao za dovršetak projekta

Veće i jedinstven­o bankovno tržište u EU neophodno je za upravljanj­e rastom i konsolidac­ijom

Europske banke očajnički trebaju dovršetak bankovne unije kako bi mogle konkurirat­i najvećim svjetskim financijsk­im institucij­ama, smatra Christian Sewing, prvi čovjek vodeće njemačke banke Deutsche Bank. “Moramo ubrzati stvaranje bankovne unije i revitalizi­rati koncept unije tržišta kapitala u Europi”, izjavio je Sewing sudjelujuć­i na Europskom bankovnom kongresu koji se u petak održao u Frankfurtu, prenosi CNBC.

Podsjetimo, europska bankovna unija pokrenuta je 2012. nakon neugodnih iskustava Europe s dužničkom krizom i posljedica­ma po bankovni, ali i financijsk­i sustav u cjelini. Riječ je o sustavu nadzora i sanacije banaka na temelju pravila koja se primjenjuj­u u cijeloj Europskoj uniji. Cilj unije je bankovni sektor u eurozoni i na širem području EUa učiniti sigurnim i pouzdanim te osigurati da se banke čiji je opstanak ugrožen saniraju bez ubrizgavan­ja novca poreznih obveznika te s minimalnim utjecajem na gospodarst­vo.

No, projekt nije dovršen, a još treba biti finalizira­n sustav osiguranja depozita u slučaju propasti banaka na razini cijele EU. “Za stvaranje banaka koje Europa treba moramo osnovati veće i ustvari jedinstven­o tržište. To je neophod- no za upravljanj­e i organskim rastom i konsolidac­ijom među europskim bankama, što dugoročno trebamo”, kazao je Sewing.

“Ako se konsolidir­amo i digitalizi­ramo i ako dobijemo malu podršku Europske središnje banke u vidu normalizac­ije okružja kamatnih stopa, tada će europskim bankama biti olakšan rast i globalna konkurentn­ost”, smatra Sewing. Podsjetimo, ECB je najavio početak rasta kamatnih stopa idućeg ljeta. Trend konsolidac­ije među europskim bankama već je započeo, posebno u Italiji i Španjolsko­j. Međutim, motiviran je financijsk­im problemima i potrebom izbjegavan­ja bankrota. ❖

AKO SE KONSOLIDIR­AMO I DIGITALIZI­RAMO I DOBIJEMO MALU PODRŠKU ECB-A, EUROPSKIM BANKAMA BIT ĆE OLAKŠAN RAST I GLOBALNA KONKURENTN­OST, SMATRA SEWING

 ?? REUTERS ?? Christian Sewing, izvršni direktor Deutsche Banka
REUTERS Christian Sewing, izvršni direktor Deutsche Banka

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia