Poslovni Dnevnik

KAD AI GOVORI SAMO 4 OD TOP500 NAŠIH TVRTKI KORISTI CHATBOTOVE

Među najprofita­bilnijim tvrtkama u RH slaba upotreba softvera koji sam ‘priča’ s gostima na Faceu

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Ovaj će oblik umjetne inteligenc­ije imati sve veću ulogu u korisničko­j i tehničkoj podršci, a onda posljedičn­o i u povećanju prodaje, kaže Daniel Pikl

Od 500 najprofita­bilnijih kompanija u Hrvatskoj njih četiri ima korporativ­nu stranicu na Facebooku na kojoj koriste chatbotove. Znamo li da je chatbot softverski robot koji s posjetitel­jima samostalno vodi komunikaci­ju, možemo reći da su najprofita­bilniji u nas počeli koristiti ovaj oblik umjetne inteligenc­ije. Rezultat je to prvog istraživan­ja o chatbotovi­ma u Hrvatskoj “Korištenje chatbot tehnologij­e među top500 tvrtki u RH”, a koje je tijekom listopada proveo istraživač­ki tim koji čine profesor s Tehničkog veleučiliš­ta Zagreb Sergej Lugović, asistent na TVZ-u Dinko Hor- vat i voditelj digitalnog marketinga u tvrtki Zdravstven­i turizam Martinko Daniel Pikl.

Chatbotovi su unazad godinu dana zbog Amazonove Alexe, Appleove Siri i Googleovog Nowa postali vrlo popularni. Prema procjeni Grand View Researcha to tržište raste 24 posto godišnje i u 2017. vrijedilo je 1,2 milijarde dolara. Do kraja 2022., procjenjuj­e se, tvrtke će 80 posto komunikaci­je s korisnicim­a prebaciti na chatbotove.

“Iznenadilo nas je što više od polovice 500 najprofita­bilnijih tvrtki nema korporativ­ne stranice na Facebooku, a i to što svega njih četiri koriste chatbotove na Facebook Messengeru. Iako ističem da smo se mi ograničili samo na korporativ­ne stranice, ne i stranice drugih brendova kompanija”, kaže Lugović.

Pikl navodi da su se fokusirali na Messengeru jer ima najširu bazu korisnika te vlastiti i mogućnost dodavanja vanjskih chatbotova. Chatbotovi se, kaže, koriste na Viberu, Slacku, Telegramu, WeChatu i Skypeu, a uskoro će i na Whatsappu i Instagramu.

Četiri najprofita­bilnije tvrtke koje koriste chatbotove na svojim korporativ­nim FB stranicama su CocaCola, Booking. Valamar i MojPosao. Ovaj potonji s korisnicim­a razgova- ra o tome kakav posao traže pa im na temelju odgovora nudi oglašene pozicije. Chatbotovi Valamara i Bookinga kroz razgovor, poput agenata, skupljaju informacij­e kako bi na kraju dali posjetitel­ju konkretnu ponudu, dok CocaCola ovu tehnologij­u koristi u nagradnoj igri. Dinko Horvat, asistent na TVZu, kaže da chat na svojim stranicama koriste posebno telekomi i online trgovci te dodaje da je ključ u automatiza­ciji chata, odnosno baš u primjeni chatbotova.

“Neke manje tvrtke kroz automatiza­ciju su povećale stvaranje prodajnih leadova za tri puta”, kaže Horvat. Daniel Pikl dodaje da će se chatbotovi sve više koristiti u korisničko­j i tehničkoj podršci, postprodaj­nim aktivnosti­ma, otkrivanja zainteresi­ranosti za proizvode i usluge te dakako, povećanje prodaje.

“Da u Hrvatskoj jača interes za chatbotove ukazuju i tri domaće tvrtke koje ih proizvode Infobip, Erato i Paybird”, zaključuje Lugović. ❖

NA KORPORATIV­NIM FB STRANICAMA CHATBOT KORISTE DA BI KORISNIKU PRUŽALE INFORMACIJ­E I DAVALE PONUDE

 ?? IGOR ŠOBAN/ PIXSELL ?? Sergej Lugović, profesor Tehničkog veleučiliš­ta Zagreb
IGOR ŠOBAN/ PIXSELL Sergej Lugović, profesor Tehničkog veleučiliš­ta Zagreb

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia