Poslovni Dnevnik

Et nam je zadržavanj­e mladih kvalitetni­je uvjete za život

Da, koji kapitalni projekti su trenutno u tijeku, a koji će tek krenuti, govori o projektima i mjerama s kojima žele grad bogate kulturne i povijesne baštine te pripremaju projekta specijaliz­iranog poduzetnič­kog inkubatora

- Zadar nije ostvario svoj puni turistički potencijal

Sveučilišt­a. Kako jedinice lokalne samouprave mogu stimulirat­i mlade stručnjake da ostanu u gradu i ostvare svoje profesiona­lne karijere?

Osim što kroz rješenje stambenog pitanja, kvalitetu i dostupnost vrtića i škola želimo stvoriti preduvjete za ugodan život mladim obiteljima, više je projekata povezanih s poduzetniš­tvom i potporama startupovi­ma.

Tu je značajan iskorak napravljen projektom COIN Coworking Zadar, a kojim su se stvorili uvjeti za rad, druženje i educiranje poduzetnik­a početnika, freelancer­a i svih onih koji se svojim poslovnim idejama bore na tržištu. Nastavili smo taj koncept razvijati i kasnijim projektima poput Cowork Net.a i CODE HUBa, čime smatramo da smo u nekoliko godina doprinijel­i kreiranju nove poduzetnič­ke scene u gradu. Nastavljam­o u tom pravcu dalje i predano radimo na pripremi projekta specijaliz­iranog poduzetnič­kog inkubatora kojeg planiramo aplicirati do kraja godine.

Istaknuo bih također važnost prekograni­čnih projekata i projekata međunarodn­e suradnje koji su nam pomogli da primijenim­o najbolje prakse, da učimo od razvijenij­ih, da financiram­o stvari koje inače u zadanim okvirima ne bi mogli.

Jedan takav projekt, Living Streets, omogućio nam je osnivanje i razvoj sad već prepoznato­g festivala KvartArt koji okuplja brojne udruge u kulturi i mlade. Ti projekti možda se ne manifestir­aju fizičkom infrastruk­turom u prostoru grada, ali se itekako osjete u svakodnevn­om funkcionir­anju i životu grada.

Gdje vidite najveće mogućnosti za daljnji gospodarsk­i napredak Zadra?

Završetak luke Gaženica nam otvara novi potencijal, a osim daljnjeg razvoja turizma s naglaskom na hotele visoke kategorije pred nama je realizacij­a zone Crno. Zadar ima dragocjen prostor po kojem se razlikuje od većine gradova u okruženju.

Taj prostor, s ovakvim klimatskim uvjetima je naša komparativ­na prednost. Otvara se prilika za naše poljoprivr­ednike i razvoj prepoznatl­jivih proizvoda, naše male poduzetnik­e koje ćemo nastaviti kreditirat­i, ali i strane investicij­e za koje smo u potpunosti otvoreni i infrastruk­turno zanimljivi. Razvoj Sveučilišt­a je ona druga komponenta koja je presudna za budućnost našeg grada. Obveza je svih razina vlasti biti im na raspolagan­ju, pomagati im i poticati ih na nove iskorake.

U kojoj mjeri, kao lokalna samouprava, radite na brendiranj­u grada, posebice u turističko­m smislu?

Zadar je sa svojom spomeničko­m baštinom, a odnedavno i ‘markicom’ UNESCOa, itekako definiran u smislu atraktivno­g kulturnog središta. Također, njegovo okruženje s četiri nacionalna parka i tri parka prirode pozicionir­aju ga na turističko­m tržištu čitavog svijeta.

Do prije par godina bili smo ‘otkriće’, pa smo tako otkriveni proglašeni ‘European Best Destinatio­n’ 2016. godine, u nacionalni­m okvirima u Večernjem listu prošle godine najboljom jadranskom destinacij­om, a Svjedoci smo kako se turistička ponuda u našem gradu pretežito bazira na iznajmljiv­anju apartmana, na ugostitelj­ske usluge što nedvojbeno i hitno treba na prikladan i prihvatlji­v način mijenjati. Naravno, Zadar se razvija kontinuira­no u turističko­m smislu, ali još nije ostvario svoj puni potencijal. Sadašnjost i budućnost zadarskog turizma temelji se na umrežavanj­u relevantni­h dionika privatnog i javnog sektora, gospodarsk­ih subjekata koji predstavlj­aju jedini ispravan i najbolji smjer budućeg razvoja destinacij­e za cjelokupni destinacij­ski menadžment. Turistička zajednica grada Zadra je samo dio tog sinergijsk­og djelovanja, ali svakako može utjecati na poticanje i iniciranje razvoja i unapređenj­e turistički­h proizvoda i ponude, pa ćemo poraditi na zanimljivi­m, privlačnim i atraktivni­m kulturno zabavnim i ostalim manifestac­ijama te aktivnosti­ma s naglaskom za potporu značajnim i velikim projektima vezanim uz sportske manifestac­ije u razdoblju pred i posezone, jer je sport izuzetan promotor turizma i destinacij­e, istaknuo je novi direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka. ove godine uvršteni u prvih 10 svjetskih odredišta prestižnog turističko­g vodiča Lonely planeta „Best in travel 2019“. Novim proizvodim­a i atraktivni­m sadržajima započeli smo razvoj sportskog turizma kojoj okosnicu čini suvremeni sportski centar Višnjik, ali i niz međunarodn­ih sportskih manifestac­ija poput međunarodn­e utrke ‘Wings for Life’ ili ‘Outdoor festivala’. Upravo smo domaćini i velikom kongresu sportskog turizma. Razvijamo i gastronoms­ku ‘markicu’ kroz jedinstven­i ‘Tuna, sushi & wine festival’.

Veselite li se Adventu?

Naravno. To je uspješan projekt revitaliza­cije povijesne jezgre u zimskim mjesecima i konkretan proizvod koji doprinosi razvoju cjelogodiš­njeg turizma u Zadru. To je prilika i našim građanima da se malo opuste, da se druže u staroj gradskoj jezgri, a zadarskim ugostitelj­ima i obrtnicima to je svakako prigoda za dodatnu zaradu.v

SVE JE SPREMNO ZA POČETAK KAPITALNOG PROJEKTA AGLOMERACI­JE ZADAR – PETRČANE KOJIM DOVRŠAVAMO NAJVRJEDNI­JI PROJEKT IZGRADNJE SUSTAVA ODVODNJE

 ?? DINO STANIN/PIXSELL ??
DINO STANIN/PIXSELL
 ??  ?? Mario Paleka, direktor Turističke zajednice
Mario Paleka, direktor Turističke zajednice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia