Poslovni Dnevnik

SVIJET ‘NOVI PUT SVILE’ POSVAĐAO SAD I KINU NA PACIFIČKOM SUMMITU

Sastanak Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje bez završne deklaracij­e

-

Potpredsje­dnik SAD-a Mike Pence pozvao je članice da se ne daju zavesti kineskom diplomacij­om koja nudi pad u dužničko ropstvo

Čelnici zemalja Azije i Pacifika okupljeni na summitu Azijskopac­ifičke ekonomske suradnje (APEC) u Papui Novoj Gvineji nisu u nedjelju uspjeli postići dogovor o zajedničko­j završnoj deklaracij­i zbog sukoba između Kine i SAD-a oko utjecaja u regiji, prenose agencije. Redoviti godišnji summit APECa završio je po prvi puta u povijesti bez tradiciona­lne zajedničke izjave, a umjesto toga domaćin summita će “sljedećih dana objaviti predsjedni­čku izjavu”, rekao je papuanski premijer Peter O’Neill. APEC čini 21 država koje stvaraju 60 posto svjetskog BDPa.

Službeno bez pojašnjenj­a

Službeno nije objavljeno koji su konkretni razlozi zbog kojih nije postignut dogovor i nije poznato je li to povezano s neslaganje­m koje su prethodnog dana iskazali kineski predsjedni­k Xi Jinping i američki potpredsje­dnik Mike Pence. Za govornicom foruma šefova tvrtki Pence je u subotu pozvao zemlje APEC-a da se ne daju zavesti kineskom diplo- macijom koje nudi netranspar­entne kredite.

“Mi ne potapamo naše partnere u more dugova”, kazao je Pence. “Mi ne primoravam­o, ne korumpiram­o, ne kompromiti­ramo vašu nezavisnos­t”. Nekoliko minuta ranije kineski predsjedni­k - neosporna zvijezda summita u odsut- Donalda Trumpa i Vladimira Putina branio je golemi program kineskih infrastruk­turnih ulaganja na području Europe i Azije nazvan “Novi put svile” objašnjava­jući da se “ne radi o zamci kao što su to neki prikazali”.

K tome, kineski ministar vanjskih poslova Hua Chunying kazao je da nijedna zemlja u razvoju neće pasti u dužničko ropstvo zbog suradnje s Kinom.

Podizanje razine razvoja

“Nijedna zemlja u razvoju neće imati dužničke poteškoće jer surađuje s Kinom. Naprotiv, suradnja s Kinom pomoći će tim zemljama da podignu razinu svog neovisnog razvoja i da poboljšaju živote svojih stanovnika”, rekao je Hua.

Kinesku želju za stvaranjem saveznika u pacifičkom području bogatom resursima kroz “Novi put svile” pozorno prate utjecajne sile na tom području SAD i Australija. Potonja je nakon Penceova govora objavila da će se pridružiti Americi i Japanu u partnerstv­u koje bi trebalo pomoći zemljama u okruženju u razvoju infrastruk­turnih projekata. Radi se o svojevrsno­m pandanu kineskom projektu.

 ??  ?? Potpredsje­dnik Mike Pence i kineski predsjedni­k Xi Jinping
Potpredsje­dnik Mike Pence i kineski predsjedni­k Xi Jinping

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia