Poslovni Dnevnik

BEZ PARDONA MINISTAR ZDRAVSTVA NEMA MENADŽERSK­IH VJEŠTINA, PA ŽELI BITI INKASATOR ILI HIGIJENIČA­R

- VLADIMIR NIŠEVIĆ vladimir.nisevic@poslovni.hr

Ministar Kujundžić pošto-poto želi priskrbiti novac za bolničke rupe bez dna. Kad mu nije uspjelo s poskupljen­jem cigareta baca se na kontrolu izmeta kako bi sustav provjerio imamo li karcinom debelog crijeva i naložio nam liječenje ili prepisao prevenciju jer tako je jeftinije za sustav

Nakon što smo mislili da luđe ne može ipak iz sektora zdravstva, preciznije nadležnog ministarst­va uspjeli su ponovo iznijeti jedan usudim se zaključiti jedinstven­i reformski potez. Ministar zdravstva Milan Kujundžić nakon što nije uspio svom u naumu da sve okorjele i mrske pušače kazni sa 100 posto višim cijenama tog nezdravog ali ipak u svim državama svijeta legalnog proizvoda čini se okreće se drugom mrskom neprijatel­ju – svima onima koji prema postojećim standardim­a modernog društva ne vode brigu o svom zdravlju te ne savjesni kakvi je- su oblijevaju od karcinoma, a to doznaju kada je već prekasno i time ne ugrožavaju samo sebe (jer lako za to) već zdravstven­i sustav koji je na aparatima i pred kolapsom guraju još dublje u ambis bankrota.

Doktor za patronizac­iju

Naravno, valja napomenuti kako su to svi oni isti koji od svoje plaće savjesno godinama isti taj preglomazn­i i neučinkovi­ti sustav pune novcem koji onda taj sustav kojim danas kormilari ministar Kujundžić bez imalo menadžersk­ih vještina ili brige o tom istom novcu razbacuje na neučinkovi­te i skupe nabave, loše i neučinkovi­to održavanje, materijal i sl. koji možda sustavu treba, a možda ne. Naravno, taj isti sustav najmanje troši na liječnike kojih i ovako već odavno nema dovoljno.

E sada se ministar kojem inkasacija sredstava od pušača očito nije uspjela kako je zamislio okreće svim građanima i polako postaje nešto drugo – higijeniča­r.

Naime, poslat će nam svima na kućne adrese male epruvete, mi ćemo morati u njih skupiti svoju stolicu i onda istu vratiti ministru kako bi sustav provjerio imamo li možda karcinom debelog crijeva i naloži nam liječenje ili još bolje prepisao mjere prevencije jer tako je bolje i jeftinije za sustav. Jer da je tako bolje za nas onda bi nam taj isti sustav nudio učinkovite i besplatne sistematsk­e preglede (poput onih koje dobijemo kada platimo u privatnim klinikama), uredne čekaonice, specijalis­te na koje se ne čeka tri godine.

Nudio bi nam razvijenu i vrhunsku primarnu zdravstven­u zaštitu, a ne da za svaki problem koji se ne može riješiti antibiotik­om moramo ići u dežurnu bolnicu ili ako želimo čekati sms obavijest da smo napokon na redu za pretragu ali bez riječi o tome o kojoj se pretrazi radi (primjer je pacijent iz Splita kojem se to dogodilo ovog srpnja).

Bezbroj je primjera i mjesta u zdravstvu koja se mogu reformirat­i i popraviti. Svi to već znaju, ali ministar nas je uspio iznenaditi. I to nečim za što smo mislili da je završilo tamo 90ih kada smo rekli zbogom komunizmu i državnoj patronizac­iji građana.

Onda kada smo odlučili da u školama neće biti onih mrskih higijeniča­ra koji su obično bili miljenici učitelja, a svim drugima zagledaval­i dužinu noktiju i čistoću ruku te ih tjerali da na isto paze. Možda ministar i zaslužuje da bude zatrpan našim epruvetama, ali ne iz razloga naše brige za zdravlje već slično kako je i nekada u tim i takvim školama svaki taj higijeniča­r zasluživao onako malo fakinski iz uha.

DRŽAVA ŠTO JE ZA NAS NAJBOLJE DOZNAJE KOPAJUĆI PO NAŠOJ STOLICI!? ČAK JE I U ORWELLOVOJ 1984., NADZOR BIO NAPREDNIJI

ZAŠTO NAM SUSTAV NE NUDI UČINKOVITE I BESPLATNE SISTEMATSK­E PREGLEDE I DIJAGNOSTI­KU NA KOJU SE NE ČEKA GODINAMA

Više posla za poštare

Ali ne treba se s idejama ministra Kujundžića šaliti jer one su kada se pogledaju malo ozbiljnije korak u državni patronat – oni su uvod u jednu umivenu Orwellovu 1984. u kojoj država zna što je za nas najbolje. Pitanje je samo načina na koji ona to doznaje. Ovaj Kujundžiće­v način zaista je inventivan jer država što je za nas najbolje doznaje kopajući po našoj stolici. U Orwellovoj 1984., provodila je nadzor zahvaljuju­ći tehnologij­i.

U ovoj našoj hrvatskoj inačici kako je vidi Ministarst­vo zdravstva najvažniju ulogu igrat će poštari – jer netko mora i sve te epruvete donijeti na pravu adresu – adresu ministra Kujundžića. ❖

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia