Poslovni Dnevnik

‘Porez na dobit u Njemačkoj previsok’

Berlin razmatra paket olakšica

-

Njemačka treba paket poreznih olakšica i drugih mjera za poticanje dugoročnog ekonomskog rasta, izjavio je ministar gospodarst­va Peter Altmaier u intervjuu objavljeno­m u nedjelju. Ministar je naglasio kako je u fokusu snižavanje stope poreza na dobit nakon što je taj porez snižen u SADu i Velikoj Britaniji, a za sličan korak sprema se i Francuska.

“Porez na dobit u Njemačkoj je sada viši nego u drugim industrijs­kim državama. To je naš nedostatak i rizik za radna mjesta. Zbog toga je nužno srednjoroč­no rezanje poreza”, izjavio je Altmaier za Welt am Sonntag. Ovaj član Kršćanskod­emokratske unije predložio je da se polovica rasta poreznih prihoda iskoristi za financiran­je olakšica. Altmaier smatra i kako je ključno osigurati da doprinosi za socijalu ne prelaze 40 posto bruto plaće.

Podsjetimo, prema podacima statističk­og ureda objavljeni­ma u srijedu, njemački BDP u trećem je tromjesečj­u snižen 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečj­e. Altmaier je tada izjavio kako prvi kvartalni pad od 2015. “nije katastrofa”. Međutim, Clemens Füst, čelnik ekonomskog instituta Ifo, ocijenio je kako je koalicijsk­a vlada posljednji­h nekoliko godina propustila priliku za ojačavanje ekonomskog rasta. Pozvao je i na ojačavanje dugoročne konkurentn­osti autoindust­rije, umjesto fokusiranj­a na ekološke standarde.

 ??  ?? Ministar gospodarst­va Peter Altmaier smatra da je ključno osigurati da doprinosi za socijalu ne prelaze 40 posto plaće
Ministar gospodarst­va Peter Altmaier smatra da je ključno osigurati da doprinosi za socijalu ne prelaze 40 posto plaće

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia