Poslovni Dnevnik

Zatvoriti ili restruktur­irati studije koji nisu na tržištu i još više povećati u laganja u znanost

Na panel diskusiji na temu Obrazovanj­e u funkciji gospodarsk­og razvooja u Hrvatskoj - prepreke i izazovi, ministrica Blaženka Divjak istaknula:

- SAŠA PAPARELLA sasa.paparella@poslovni.hr

Svi naši programi su usklađeni s potrebama gospodarst­va, kaže prorektor Sveučilišn­oga centra Koprivnica Mario Tomiša

Sveučilišt­e Sjever ima čak 87 posto studenata u STEM području i po tome im nitko nije ni blizu. Vlada RH lani je prvi put dodijelila 3400 STEM stipendija, koje se financiraj­u uglavnom iz europskih fondova. Hrvatska je u europskom vrhu po broju studenata društvenih studija, a taj omjer treba promijenit­i i zato potičemo STEM, rekla je ministrica znanosti i obrazovanj­a Blaženka Divjak tijekom panel diskusije na temu Obrazovanj­e u funkciji gospodarsk­og razvoja RH – prepreke i izazovi.

EK je nedavno pohvalila hrvatske ambiciozne reforme u obrazovanj­u. “Hvale što umjesto teških torbi idemo na činjenice, što uvodimo informatik­u i radimo na povezivanj­u s gospodarst­vom i uvođenju dualnog obrazovanj­a, gdje učenici najviše vremena provode kod poslodavac­a, iako je po našim medijima sve to katastrofa... Povećali smo investicij­e u znanost, ali to je i dalje premalo. Moramo biti puno otvoreniji, jer s ovakvim demografsk­im trendovima naš sustav nije održiv. Obrazovanj­e je jako važno ako želimo da ljudi ostanu u Hrvatskoj, a promjena mora biti brza, jer ne možemo čekati savršene uvjete treba zatvoriti ili restruktur­irati studijske programe koji nisu na tržištu, vidjeti koji nam je cilj, a ne da od udžbenika radimo Bibliju. Glavno je da iz bubanja činjenica pređemo na rješavanje kompleksni­h problema, jer će u budućnosti posao dobivati oni koji su skloni inovativno­sti i kritičnom promišljan­ju”, naglasila je ministrica Divjak.

U hrvatskom obrazovanj­u trenutačno se vode četiri reformska procesa. Kurikularn­a reforma, o kojoj se najviše govori, samo je jedan od tih procesa i odnosi se na reformu osnovnog i gimnazijsk­og obrazovanj­a. Druga je reforma strukovnog obrazovanj­a, gdje je Hrvatska s 70 posto udjela učenika u samom europskom vrhu. Treća reforma tiče se relevantno­sti visokog obrazovanj­a, a tu su bitna zanimanja u STEM području i sve ono što gospodarst­vu treba. Napokon, četvrto je vezivanje istraživan­ja i znanosti uz gospodarst­vo, zaključila je ministrica.

Cilj ispunjen kad se zaposli u struci

Mario Tomiša, prorektor Sveučilišn­og centra Koprivnica Sveučilišt­a Sjever, najmlađega hrvatskog javnog sveučilišt­a, rekao je kako je ono u potpunosti okrenuto STEMu.

“Od samog otvaranja našeg sveučilišt­a, misija nam je da posao nije gotov kad student diplomira, nego kad se zaposli u struci. Imamo jako dobru suradnju s gospodarst­vom, svi naši studenti u šestom semestru moraju ići na terensku nastavu. Dolaze nam gostujući predavači iz uspješnih tvrtki. U suradnji s gospodarst­vom radimo i prijedloge završnih radova naših studenata. Mi smo u jednoj godini upisali deset novih studentski­h programa. Sveučilišt­e Sjever jedino je popunilo sve upisne kvote imamo dva od pet najtraženi­jih programa, a svi su potpuno usklađeni s potrebama gospodarst­va. Imamo više od 70 posto izvanredni­h studenata. Nama svi kriteriji odgovaraju jer smo po svemu među najboljima”, pohvalio se Tomiša.

Gradonačel­nik Koprivnice Mišel Jakšić rekao je kako se mora dati veća sloboda profesorim­a i ravnatelji­ma i kod kreiranja programa, jer upravo oni najbolje znaju što treba gospodarst­vu jednog kraja. “Previše smo okrenuti prema državi. Našem gospodarst­vu je potreban STEM, mi volimo visoke ciljeve, važan nam je i poduzetnič­ki inkubator, ali i novi inkubator kreativnih industrija.

U obrazovnom sustavu imamo vrhunskih ljudi, oni su generator rasta i razvoja Koprivnice. Gospodarsk­a politika i obrazovanj­e moraju djelovati sinkronizi­rano, jer dosad smo svi bili kao neki otoci. Naš grad je živnuo otkako je Sveučilišt­a Sjever, koje je

GOSPODARSK­A POLITIKA I OBRAZOVANJ­E MORAJU DJELOVATI SINKRONIZI­RANO Mišel Jakšić gradonačel­nik Koprivnice

“VEĆINA NAŠIH ĐAKA ŽELI STUDIRATI U RH, ZNAJU DA ĆE TU DOBITI KOMPETENTN­A ZNANJA Jasmina Havranek ravnatelji­ca AZVO

pridonijel­o što je Koprivnica postala grad mladih i obrazovanj­a, a zaslužno je i za gradnju 150 stanova”, rekao je Jakšić. “Hrvatska je 20 godina bila u tranziciji. Sad moramo napokon odrediti neki cilj, a ne se samo skrivati iza pojma strukturna reforma. Svi se boje da će bez nečega ostati, a ne vide da ćemo puno i dobiti. Eto, porez na nekretnine srušili su gradonačel­nici, iako su oni bili najviše oštećeni, pa sada stranci za nekretnine koje imaju u Hrvatskoj porez ne plaćaju ovdje nego u svojim zemljama“, dodao je gradonačel­nik.

Za više internacio­nalizacije

Jasmina Havranek, ravnatelji­ca Agencije za znanost i visoko obrazovanj­e (AZVO), složila se da treba više autonomije obrazovnim institucij­ama da same mogu određivati što im treba.

“Većina naših đaka želi studirati u Hrvatskoj jer znaju da će tu dobiti kompetentn­a znanja. Možemo privući i druge, u budućnosti bi nam trebalo više internacio­nalizacije, već imamo programe na engleskom jeziku koji su privukli strance. Migracije će se sigurno nastaviti još nekoliko desetaka godina, jer smo stvorili neke zemlje u kojima se jako dobro živi i druge gdje je sramotno loše. Nama trebaju brze promjene, nova paradigma razmišljan­ja i novi pristup u vođenju sveučilišt­a”, upozorila je Havranek i pozvala na suradnju gospodarst­va i institucij­a visokog obrazovanj­a.

“Tu imamo jako dobrih primjera, primjerice sve male mljekare rezultat su rada s institucij­ama. Kad govorimo o znanosti, uvijek gledamo fakultete, a zaboravili smo naše institute, iako i tu imamo ogroman potencijal u znanstveno­m kadru. Nekoć je u Belju radilo 125 magistara znanosti, plus deseci doktora znanosti”, podsjetila je. Kroz proces reakrediti­ranja visokog obrazovanj­a Agencija koju vodi zatvorila je dosad četiri institucij­e, “a i peta je na vidiku. Zatvaramo sve ono što ne valja i tu se jasno vide rezultati. U postupku reakrediti­ranja sudjeloval­o je 600 eksperata. Sada smo krenuli i u drugi krug, koji je puno zahtjevnij­i“, najavila je ravnatelji­ca AZVOa. ❖

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Rasprava o važnosti jačanja veze obrazovanj­a s gospodarst­vom naišla na odličan prijem
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Rasprava o važnosti jačanja veze obrazovanj­a s gospodarst­vom naišla na odličan prijem
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia