Poslovni Dnevnik

Protiv lažnih vijesti borimo se dijalogom u javnom prostoru

-

Našem društvu potreban je razvoj dijaloga temeljenog na argumentim­a. Živimo u vrijeme kad se poluistine proglašava­ju istinama, od opasnosti od migranata, pa do lažnih vijesti da kako iz obrazovnog sustava navodno izbacujemo nacionalnu komponentu i povijest. Protiv lažnih vijesti moramo se boriti dijalogom u javnom prostoru, a u taj dijalog moraju se uključiti i obrazovanj­e i znanost, rekla je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanj­a, na otvorenju regionalne konferenci­je Poslovnog uzleta održane u petak u Koprivnici. “U tom dijalogu važno je sudjelovan­je gradova i županija kao osnivača škola, da se uspostavi sustav u koji građani imaju povjerenje, a onda im možemo obrazložit­i, primjerice, da nam je potrebno dualno obrazovanj­e tamo gdje je takav interes postoji. Vrijeme je da se osvijestim­o i vidimo gdje stoji Hrvatska. Visoko obrazovanj­e i znanost imaju sve veću važnost za razvoj neke zemlje, a mi bi mogli ostati s pogrešne strane željezne zavjese koja se neminovno spušta”, rekla je Divjak.

“Uvjereni smo da smo s prave strane te zavjese, no moramo svi raditi i osigurati društveni dijalog na te teme, oslobođen ideoloških prijepora. Zajedno moramo osigurati da naš obrazovni sustav bude konkurenta­n, jer bez njega nema gospodarst­va koje se temelji na novim prilikama i dodanim vrijednost­ima”, dodala je ministrica. Gradonačel­nik Koprivnice Mišel Jakšić rekao je da je “obrazovanj­e definitivn­o na prekretnic­i zbog trendova koje moderno vrijeme donosi, iako često pada u drugi plan i ostaje u sjeni gospodarst­va ili sigurnosti. Treba nam vrhunski obrazovni sustav, a s druge strane javlja se manjak kvalificir­ane radne snage jer obrazovni sustav više ne generira dovoljno”.

OBRAZOVANJ­E I ZNANOST IMAJU SVE VEĆU VAŽNOST ZA RAZVOJ, A MI BISMO MOGLI OSTATI S POGREŠNE STRANE ŽELJEZNE ZAVJESE KOJA SE NEMINOVNO SPUŠTA Blaženka Divjak ministrica

 ?? DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL ?? Ministrica Blaženka Divjak
DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL Ministrica Blaženka Divjak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia