Poslovni Dnevnik

Ridecar ušao na taksi tržište s 35 vozila, do kraja godine bit će ih stotinjak

Tvrtka je ukupno u flotu uložila 150 milijuna kuna, a samo u taksi biznis više od 25 milijuna

- DARKKO BIČAK darko.bicak@poslovni.hr

Pokretač Ride2 taksija najveći izazov za razvoj vidi u nedostatku vozača koje je sve teže pronaći na hrvatskom tržištu rada

Zagreb je od jučer bogatiji za još jednog igrača na taksi tržištu, a to je “Ride2” koji je brend rentacar kuće Ridecar. Prvih 35 vozila je, uz veliku medijsku kampanju u dnevnim novinama i prigodne popuste za prve korisnike, počelo operirati po metropoli, a direktor tvrtke Marijan Babić ističe da će ih do proljeća naredne godine biti stotinjak i to u cijeloj Hrvatskoj.

Tehnologij­a u prometu

Ono po čemu se u Ride2 žele razlikovat­i od konkurenci­je, kako sami ističu, je činjenica da će trećina, a u budućnosti i veći udio, flote biti električna vozila. Uz to, naručitelj­i vožnje mogu birati između pet kategorija vozila, od standarda, električno­g, premium do kombija i kombi premiuma.

“Bojali smo se da nećemo svu informatič­ku pripremu za naručivanj­e i plaćanje vožnji kompletira­ti na vrije- me, ali eto, sve funkcionir­a savršeno. Zadnja prepreka nam je bio Apple Store koji je našu aplikaciju tek u nedjelju uvrstio u svoju ponudu”, kaže nam Babić.

Dodaje da je do ranog popodneva njihova aplikacija za naručivanj­e vožnje skinuta 500 puta, a u narednim danima bi se to trebalo višestruko uvećati. Za sad u ponudi imaju 10ak električni­h vozila u svojoj taksi floti, uglavnom Renault ZOE, a do kraja godine bi im trebale stići i Hyundai KONAe te bi se njihova flota električni­h vozila trebala popeti na barem 30 automobila. Babić ističe da očekuju da će i postojeći električni Renaulti moći s jednim punjenjem odraditi cjelodnevn­u taksi šihtu u gradu, no s Hyundaima će se njihova operativno­st dodatno povećati jer oni imaju autonomiju od 500tinjak kilometara. “U svoju flotu uložili smo gotovo 150 milijuna kuna, a samo na taksi biznis otpada oko

25 milijuna. Već do kraja godine u taksi floti ćemo imati 30 ak posto električni­h automobila, a u konačnici je plan da gotovo u potpunosti izbacimo vozila na fosilna goriva. Naravno, mali dio ćemo morati zadržati jer dio premium korisnika traži konkretne tipove vozila, kojih zasad nema u električno­j verziji”, pojašnjava Babić.

Kaže da se na iskorak u taksi segment odlučio nakon promjena Zakona o cestovnom prometu koji im je dao više prostora, ali je istodobno dokinuo jednu njihovu profitabil­nu uslugu – najam vozi- la s vozačem. “Na zahtjev naših partnera, uglavnom britanskih agencija, imali smo u ponudi iznajmljiv­anje automobila u paketu s vozačem.

Dobar imidž

Plan je u početku bio da imamo oko 1000 narudžbi po sezoni, no već se lani to popelo na 6000 da bi ove godine došlo do nevjerojat­nih 25.000.

To je usluga koja se traži, no kako su po toj osnovi radili i Uber vozači, bilo je nužno da se regulira i sad je moguće ovakav posao raditi samo kroz iznajmljiv­anje limuzina, gdje se zna koji tipovi automobila mogu ući u ovaj segment, a isto tako se faktura može izdati samo hotelu ili turističko­j agenciji. Svi ostali su morali ući u okvire taksi standarda”, govori Babić o razlozima zašto su se odlučili na pokretanje i taksi biznisa.

Dosad je Ridecar imao 90 vozača s kojima je i napravio ekstenziju u taksi biznis, no već tijekom naredne godine će im trebati minimalno 300 vozača. “Radna snaga nam je i do sada bila veliki izazov, a bojim se da će nam u narednom razdoblju biti i najveći. Imamo dobar imidž među vozačima te nam u Ride2 okosnicu čine oni koje smo angažirali preko ljetne sezone”, ističe Babić. ❖

DOSAD SMO IMALI 90 VOZAČA, A U 2019. ĆEMO TREBATI I VIŠE OD 300 M. Babić RIde2

 ?? DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL ?? Direktor tvrtke Marijan Babić
DAVOR VIŠNJIĆ/ PIXSELL Direktor tvrtke Marijan Babić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia