Poslovni Dnevnik

Novi zakon tjera iz države najbrže rastući startup

Ministarst­vo financija kaže da mora EU direktivu primjeniti bez iznimke

- BERNARD IVEZIĆ bernard.ivezic@poslovni.hr

Domaći igrači moći će legalno poslovati u Sloveniji, Estoniji i na Malti, kaže Vlaho Hrdalo, predsjedni­k UBIK-a

Nakon što joj je pošlo za rukom da stopu odljeva hrvatske mladeži i stručnih radnika u inozemstvo podigne s lanjskih 130 na ovogodišnj­ih 180 ljudi dnevno, Vlada kroz prijedlog Zakona o sprečavanj­u pranja novca i financiran­ja terorizmas­ada radi na tome, da na odlazak prisili najbržeras­tući hrvatski startup Electrocoi­n. Riječ je o, za hrvatski biznis, nevjerojat­nom poslovnom pothvatu. Electrocoi­n je od 2014. godine, kad mu je prihod iznosio 223.900 kuna, lani skočio na 207,89 milijuna kuna prometa i to baveći se biznisom koji nema veze ni s Agrokorom, ni Uljanikom, ni javnom nabavom, ničim tradiciona­lnim. Pri tome je ostvario rast od 93.225 posto ili 932 puta u zadnje četiri godine. Usporedbe radi, ove godine je najbržeras­tuća hrvatska visokotehn­ološka tvrtka u srednjoj Europi, prema Deloitteu, bila Q Alijansa. Na toj ljestvici, za koju se tvrtke same moraju prijaviti da bi bile izlistane, rast Q Alijanse od 2014.2017. bio je 3894 posto ili 39 puta. Prije toga se na toj ljestvici pojavila i tvrtka Rimac Automobili s rastom od 1059 posto ili 11 puta, kao i softverski R&D specijalis­t, Serengeti s rastom od 843 posto ili devet puta. Electrocoi­n je od tih najbržeras­tućih tvrtki rastao još 20 do 100 puta brže. Taj hrvatski startup osnovale su najneočeki­vanije domaće startup zvijezde, nuklearni inženjer i bivši operater Nuklearne elektrane Krško Nikola Škorić te diplomant FERa i stručnjak za ICT sigurnost, tzv. bijeli haker, Marin Maržić.

Prođe li zakon Ministarst­va financija, Electrocoi­n, koji je svoj rast utemeljio na uslugama kriptomjen­jačnice i koji ih sad širi prema platnom prometu, više neće moći legalno poslovati u Hrvatskoj. Morat će sjedište iz Zagreba premjestit­i u neku drugu članicu EU.

ELECTROCOI­N JE SVOJ RAST UTEMELJIO NA USLUGAMA KRIPTOMJEN­JAČNICE, A SADA SE ŠIRI NA PLATNI PROMET

Resor ministra Zdravka Marića je, bez da je kontaktira­o bilo koga iz kriptoindu­strije, sastavio je nacrt izmjena Zakona o sprečavanj­u pranja novca i financiran­ja terorizma, uključujuć­i i konačni prijedlog zakona, a kojim će se te tvrtke gotovo pa prisiliti da napuste Hrvatsku. Od kriptoigra­ča traže se dvije neizvedive stvari.

Prva je da svi koji prebacuju neku fiat valutu u kriptovalu­te i obrnuto moraju ponoviti dubinsku provjeru klijenata nakon što su zaprimili sredstva s njihovih bankovnih računa. Znači, banke jednom provjere svoje klijente, a sad bi ih još jednom o svom trošku morali provjeriti i kriptoigra­či. Da bi paradoks bio veći to vrijedi isključivo ako mijenjate kune ili eure u bitcoine, ali ne i ako jednu kriptovalu­tu mijenjate u drugu, vjerojatno zato što ih se ne tretira kao novac.

Vlaho Hrdalo, predsjedni­k Udruge za blockchain i kriptovalu­te (UBIK), kaže da bi posljedica zakona bila da bi banke poslovale jeftinije od kriptoigra­ča. Ministarst­vo financija bi, znači, taman pred početak praktične primjene od EK zahtijevan­e liberaliza­cije platnog prometa, usluge na koju su monopol dosad imale banke, ozbiljno narušilo tržišnu poziciju njihove potencijal­no najveće konkurenci­je, fin- tech startupa koji rade s kriptovalu­tama i blockchain­om. “Banke dnevno prime po 50tak novih komitenata i tek manji broj njih zahtijeva takvu analizu, dok su tvrtke koje se bave kriptovalu­tama, primjerice, početkom godine primale 85 novih klijenata dnevno i praktički za sve bi trebale raditi dubinske provjere”, kaže Hrdalo. Drugi problem je što se traži da kriptoigra­či moraju, po potrebi, zamrznuti transakcij­e na 72 sata, što je tehnički neizvedivo. “To se ne može ni u Hrvatskoj, ni u SADu, nigdje! No i kod nas pak već postoje zakonski predviđeni izuzeci koji uva- žavaju prirodu određenih vrsta transakcij­a i smatramo da ih je potrebno usvojiti”, kaže Hrdalo. Dodaje da će mnoge hrvatske tvrtke koje posluju s kriptovalu­tama ovime biti prisiljene poslovanje preseliti u druge članice Unije. “Slovenija, Malta i Estonija dokazale su se kao prijateljs­ke jurisdikci­je”, kaže Hrdalo. I on i Nikola Škorić, suosnivač i izvršni direktor Electrocoi­na, koji od početka sjedište svoje tvrtke želi zadržati u Hrvatskoj, kažu da su zatečeni načinom na koji je izveden proces izrade novog Zakona. Doznali su tek prošli tjedan.

“Preliminar­ne analize, jer za ozbiljniju analizu nemamo vremena, govore da Electrocoi­n prema tom zakonu neće moći nastaviti s poslovanje­m u Hrvatskoj, dok su nam vrata u nekim zemljama EU širom otvorena”, kaže Škorić i ističe da su lani u državni proračun uplatili 1,5 mil. kuna poreza.

Ministarst­vo financija poslalo nam je poduži odgovor u kojem navode da bi zakon stupio na snagu tek od siječnja 2020. i da su se strogo držali procedure. Navode 18 osnovnih i tri dodatne kategorije poduzetnik­a obveznika postojećeg zakona, ali među njima nema kriptoigra­ča. Dodaju da su od 5. do 19. listopada objavili obrazac za savjetovan­je sa zainteresi­ranom javnošću, ali da im se nije javio nitko iz kriptozaje­dnice. Naglašavaj­u pak da iznimki ne može biti.“Direktiva 2018/843 ne predviđa izuzeća za pravne i fizičke osobe koje se bave djelatnošć­u pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarn­ih valuta”, kažu. U UBIKu odgovaraju da to nije točno. “Ministarst­vo još ima mogućnost Direktivu prilagodit­i specifično­stima kriptoindu­strije i da istovremen­o vuk bude sit (borba protiv pranja novca), a ovce na broju (nastavak poslovanja blockchain firmi)”, kaže Hrdalo. ❖

OD 5. DO 19. LISTOPADA OBJAVILI SMO OBRAZAC ZA SAVJETOVAN­JE S JAVNOŠĆU, ALI SE NIJE JAVIO NITKO IZ KRIPTO-ZAJEDNICE, TVRDE U MINISTARST­VU FINANCIJA

 ?? MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL ?? Odvjetnik Vlaho Hrdalo
MARKO LUKUNIĆ/PIXSELL Odvjetnik Vlaho Hrdalo
 ?? IGOR KRALJ/PIXSELL FOTO ?? Nikola Škorić, osnivač Electrocoi­na
IGOR KRALJ/PIXSELL FOTO Nikola Škorić, osnivač Electrocoi­na

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia