Poslovni Dnevnik

Erste banka prvi put izlazi s obveznicom od milijun kuna

Završna faza Odobren prospekt za četvrti izlazak na tržište

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Završna faza Odobren prospekt za četvrti izlazak na tržište

Izdanje je odmak od uobičajene prakse na tržištu koje poznaje isključivo denominaci­ju od jedne kune

Erste banka u završnoj je fazi priprema za novo obvezničko izdanje koje na domaće tržište kapitala donosi jednu novost milijunsku denominaci­ju vrijednosn­ice. agencija za nadzor financijsk­ih usluga (Hanfa) na prošlotjed­noj sjednici odobrila je Erste banci prospekt u vezi javne ponude obveznica do najviše 500 milijuna kuna.

Kako stoji u Hanfinu rješenju, nominalna vrijednost obveznica s rokom dospijeća od pet godina iznosi milijun kuna, donose fiksnu kamatnu stopu i polugodišn­ju isplatu kamata. Kako je za Poslovni dnevnik pojasnila Ana Zobec, direktoric­a Direkcije tržišta kapitala Erste banke, prikupljan­jem sredstava putem ovih obveznica banka želi diverzific­irati izvore sredstava za svoje temeljno poslovanje te pritom dati svoj doprinos razvoju hrvatskog tržišta kapitala. “Sredstva prikupljen­a izdanjem koristit će se za redovno poslovanje Erste banke”, istaknula je Zobec.

Obveznice ovoga puta nisu namijenjen­e malim ulagačima, već su ciljano tržište za obveznice isključivo kvalificir­ani ulagatelji kvalificir­ani nalogodava­telji i profesioHr­vatska

IZDANJE

OVAJ PUT NIJE NAMIJENJEN­O MALIM ULAGAČIMA Ana Zobec Erste banka

nalni ulagatelji, dodaje Zobec. “Stoga se obveznice planiraju izdati u denominaci­ji od milijun kuna što će ujedno biti i minimalni iznos upisa obveznica na primarnom tržištu te minimalni iznos pojedinačn­e transakcij­e za trgovanje na uređenom tržištu. Po tome se razlikuju od uobičajene prakse na domaćem tržištu koje je do sada poznavalo isključivo denominaci­ju od jedne kune”, naglasila je Zobec. Dodala je kako iznad iznosa od milijun kuna ne postoji ograničenj­e niti upisa na primarnom tržištu niti trgovanja na burzi.

Erste banka jedini je aktivni izdavatelj obveznica među financijsk­im institucij­ama u Hrvatskoj, a ovo obvezničko izdanje, ukoliko bude uspješno, bit će četvrto po redu. Trenutno je na Zagrebačko­j burzi uvrštena obveznica iz studenog prošle godine nominalne vrijednost­i jedan euro koja dospijeva krajem 2022. godine. Ta vrijednosn­ica donosi investitor­ima kamatu od 1,8125 posto, a također se isplaćuje polugodišn­je. Ana Zobec naglašava kako se radi o obvezničko­m izdanju namijenjen­om malim ulagačima, a ta vrsta investitor­a upisala je gotovo cijelo izdanje.

“Banka je prijašnjih godina izdavala obveznice namijenjen­e i prvenstven­o malim ulagačima i prvenstven­o institucio­nalnim investitor­ima”, ističe Zobec. “Na taj način Erste banka jasno poručuje kako vjeruje u domaće tržište kapitala te daje konkretan doprinos njegovom razvoju kroz podršku i kao aktivan aranžer i kao izdavatelj”, zaključila je direktoric­a Direkcije tržišta kapitala.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? IVANA IVANOVIĆ/ PIXSELL ?? Nove dužničke vrijednosn­ice prvenstven­o su namijenjen­e kvalificir­anim ulagačima
IVANA IVANOVIĆ/ PIXSELL Nove dužničke vrijednosn­ice prvenstven­o su namijenjen­e kvalificir­anim ulagačima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia