Poslovni Dnevnik

Rast broja obrta nedovoljan za oporavak

Sve više visokoobra­zovanih registrira obrte, a to je i za mlade najisplati­viji model startanja posla

- SUZANA VAROŠANEC suzana.varosanec@poslovni.hr

Značajniji porast zabilježen u posljednjo­j godini (listopad

2017. godine do listopad

2018. godine) kada se broj obrta povećao za 3755 obrta ili blizu pet posto

UHrvatskoj je zamjetan rast optimizma u obrtništvu koji se izražava i statističk­i kroz ulaznu putanju broja registrira­nih subjekata čiji osnivači za svoje poslovanje biraju formu obrta. Posebno je zanimljiv i noviji fenomen da se obrtu sve više okreću i mlade visokoobra­zovane osobe. Unatoč postojećih prepreka koje još uvijek drže poslovanje u zoni viših rizika, HOKova statistika potvrđuje dobar smjer i pozitivne trendove, kojima je podloga prvenstven­o u promjenama u poreznom sustavu te nizu poticaja.

Naime, u proteklih 10 godina broj obrta u RH smanjen je za čak petinu, odnosno u razdoblju od početka krize koja je hrvatsko gospodarst­vo zahvatila 2008. do listopada

2018. vidljiv je značajan pad broja obrta kojih je manje za

20.367 obrta ili 20,1 posto. Prema HOKovim podacima broj registrira­nih obrta u listopadu

2018. iznosio je 81.183, dok ih je u istom razdoblju 2008. bilo 101.550.

Ipak, kretanja koja odražavaju stanje u pogledu atraktivno­sti obrtništva tijekom promatrano­g razdoblja nisu jednoznačn­a: od listopada 2008. do listopada 2016. na godišnjoj razini broj obrta bio je u stalnom padu, ali je u zadnje dvije godine počeo rasti te je i značajniji porast zabilježen u posljednjo­j godini (listopad 2017.listopad 2018.) kada se broj obrta povećao za 3755 obrta ili blizu 5 posto. No, unatoč pozitivnim trendovima danas, glavna tajnica HOKa Violeta Jelić u prvi plan stavlja činjenicu da je broj obrta još uvijek manji od onoga prije krize.

“Kako kriza na svojem početku prvo pogađa najmanje, HOK je to prepoznao i upozorio na negativne trendove predlažući mjere da se posljedice krize umanje. Gospodarsk­i oporavak počinje se osjećati 2016. tako da je trend otvaranja obrta ponovno pozitivan zahvaljuju­ći ukupnim gospodarsk­im kretanjima, koja idu u boljem smjeru”, kaže Jelić.

Povećanju broja obrta svakako doprinose promjene u poreznom sustavu koje, kako ističu u HOKu, donose povoljnije uvjete za poslovanje najmanjih gospodarsk­ih subjekata te je pozitivano djelovanje zabilježen­o i kroz poticajne mjere za samozapošl­javanje koje koristi sve veći broj nezaposlen­ih osoba.

“Sve to se primjetno odražava i na veći optimizam među obrtnicima. Hrvatska obrtnička komora ulaže velike napore kako bi se rad malih olakšao, pojednosta­vio i pojeftinio, a time im se omogućio opstanak na tržištu čemu svjedoči i sama statistika rast broja obrta iz mjeseca u mjesec. Uspjeli smo predstavit­i sve pozitivne strane registraci­je obrta, koji je danas za mlade poduzetnik­e definitivn­o najisplati­viji model registraci­je poslovanja te obrte sve više registrira­ju i visokoobra­zovane osobe”, zaključuje Jelić. ❖

POVEĆANJU BROJA OBRTA SVAKAKO DOPRINOSE PROMJENE U POREZNOM SUSTAVU

 ?? TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL ?? Gospodarsk­i oporavak osjeća se od 2016. godine
TOMISLAV MILETIĆ/ PIXSELL Gospodarsk­i oporavak osjeća se od 2016. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia