Poslovni Dnevnik

Virtualni hod prošlošću Zagreba najinovaci­ja

Zagrebačko­m startupu VR Pole zlatna medalja na 43. Hrvatskom salonu inovacija Inova

-

Ova medalja potvrda je da je sve što smo radili posljednji­h godinu dana dobro i na nju smo ponosni, pogotovo jer je Hrvatska izrazito turistička zemlja, kazao je Milan Gudeljević, direktor startupa VR Pole, koji je na netom dovršenom 43. Hrvatskom salonu inovacija Inova u Zagrebu dobio zlatnu medalju, za najbolju inovaciju u turizmu.

Kao što je poznato, jer VR Pole je svoj izum već bio prezentira­o u centru Zagreba, gdje je i fascinirao turiste gotovo realističn­im prikazima zagrebačke prošlosti, riječ je o stupu za prikaz turistički­h atrakcija u virtualnoj stvarnosti. Radi tako da na određenom mjestu prikazuje prostor kakav je bio nekad, ali i kakav bi mogao biti ubuduće, A scene određuju sami korisnici na lokaciji. U Zagrebu, tako, kroz animacije VR pole donosi život ispred Katedrale prije potresa u 19. stoljeću, omogućujuć­i prikaz u 360 stupnjeva. Kako je Gudeljević proljetos kazao našem listu, VR Pole će kao inovaciju dati patentirat­i i zaštititi jer je, istaknuo je, riječ o hrvatskom proizvodu.

“Osnovna cijena stupa je 5000 dolara, što raste s brojem komponenti i zahtjevnoš­ću izrade trodimenzi­onalne simulacije”, objasnio je Gudeljević, koji je sada nagrađeni projekt razvijao s još šestero kolega IT stručnjaka. Kao tvrtka djeluju u Tehnološko­m parku Zagreb na Velesajmu.

 ?? PD ?? Posjetitel­ji se gledanjem kroz uređaj upoznaju s gradom kakav je bio nekad
PD Posjetitel­ji se gledanjem kroz uređaj upoznaju s gradom kakav je bio nekad

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia