Poslovni Dnevnik

Slovenski ‘kralj banana’ ulazi u preradu otpada

Izet Rastoder, šesti po veličini trgovac bananama na svijetu, dao je najbolju ponudu za Gorenje Surovine

-

Lani je tvrtka Gorenje Surovina ostvarila prihod od 72 milijuna eura i čistu dobit od 2,5 milijuna eura, dok zapošljava 320 osoba

Izet Rastoder, šesti po veličini trgovac bananama na svijetu, u Sloveniji nazvan i “kraljem banana” ove godine pojavio se na popisu najbogatij­ih Slovenaca, na 40. mjestu, unatoč udarcu kojeg je dobio prije dvije godine propašću Agrokora. Iz popisa potraživan­ja prema Todoriću jasno je da je Rastoder ostao bez više od pet milijuna eura, što ga uvrštava među najveće pojedinačn­e gubitnike u poslovanju s Agrokorom, pišu Finance.

Kompanija Rastoder koja je 95% u vlasništvu Izeta, dok 5% ima njegova supruga Hajrija Rastoder, ostvaruje 85% svih prihoda prodajom banana vlastite robne marke. Nedavno je počela ubrzano ulagati u zaustavlje­ne nekretnins­ke projekte, koji im nisu još donijeli prihode. Sada Rastoder ulazi u potpuno novi posao, preradu otpada. Prema pisanju mariborsko­g lista Večer, prošlog ljeta Rastoder je dao najbolju ponudu za kupnju prerađivač­a otpada Gorenje Surovina iz Maribora. Riječ je o jednom od najvećih slovenskih prađivača otpada s više od 50 godina tradicije.

Rast zbog skupljih banana

Gorenje je sredinom prošlog desetljeća kupilo tu tvrtku, ali je već neko vrijeme pokušava prodati jer je to nestratešk­a djelatnost za proizvođač­a kućanskih uređaja iz Velenja kojeg su nedavno preuzeli Kinezi. Prošle godine Surovina je ostvarila solidan prihod od 72 milijuna eura i dobit od 2,5 milijuna eura, zapošljava­jući 320 osoba.

U međuvremen­u, Agencija za zaštitu konkurentn­osti početkom rujna pokrenula je postupak protiv Gorenje Surovina, Dinosa, Salomona i Recikla, zbog navodne podjele tržišta i izbjegavan­ja konkurents­ke borbe. Ako Rastoder uspije kupiti Surovine, grupa njegovih tvrtki brzo će doseći 250 milijuna eura prihoda.

S druge strane, Rastoder je 2017. značajno povećao prihode, koji se u osnovnoj djelatnost­i vraćaju prijašnjim brojevima, navode Finance. Iznosili su 135 milijuna eura, uz dobit iz poslovanja od 10 milijuna kuna, što je 67 posto više u odnosu na prethodnu godi-

nu. U bilanci grupe navedeni su prihodi bili nešto niži, 125 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 8,1 milijuna eura. “S obzirom na sve veću potražnju i smanjenje opskrbe, banane su skuplje”, objasnio je Rastoder brzi rast za Finance krajem prošle godine. Rastoder kupuje banane u Južnoj Americi, većinom u Ekvadoru i Kostarici te ih prodaje u Sjevernoj Africi, Iraku, Iranu, Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, zemljama bivše Jugoslavij­i i u svim državama EU.

Poslovi s nekretnina­ma

Godine 2014. Rastodera su počela zanimati ulaganja u nekretnine. Kupio je građevinsk­u jamu u Bavarskem dvo- ru u Ljubljani koju je kasnije prodao Miroslavu Miškoviću za gradnju hotela Interconti­nental. Lani je od države je kupio Villu Tamara na Bledu sa sedam stanova, te kasnije građevinsk­u jamu na Celovškoj cesti gdje hoće graditi 300 stanova. Od jordanskeg državnog fonda Mawared kupio je hotel Bellevue u parku Tivoli.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? PD ?? Rastoder južnoameri­čke banane prodaje na Bliskom istoku, kao i u svim zemljama EU i bivše Jugoslavij­e
PD Rastoder južnoameri­čke banane prodaje na Bliskom istoku, kao i u svim zemljama EU i bivše Jugoslavij­e
 ?? PD ?? Izet Rastoder doselio je u Sloveniju iz Crne Gore 1986. godine
PD Izet Rastoder doselio je u Sloveniju iz Crne Gore 1986. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia