Poslovni Dnevnik

RS razvila mobilnu aplikaciju za voćare

Poljoprivr­ednici će od 2019. lakše moći doznati informacij­e o vremenu i pojavi bolesti

-

Zaštita usjeva i voćnjaka u Republici Srpskoj od iduće godine bit će znatno olakšana zahvaljuju­ći novoj aplikaciji uz pomoć koje će domaći proizvođač­i uz samo jedan klik na mobitelu imati sve informacij­e o vremenskim uvjetima i pojavi bolesti, što će im omogućiti da na vrijeme djeluju, piše Glas Srpske.

Novu aplikaciju razvili su stručnjaci iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivr­edi pri Ministarst­vu poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de RS, a ratari je besplatno mogu preuzeti na Google Playu.

Mirko Jokić, stručni suradnik za voćarstvo u ministarst­vu, kaže da će aplikacija proizvođač­ima omogućiti da u svakom trenutku imaju uvid u izmjerene i prognozira­ne meteorološ­ke podatke sa 50 mjernih postaja diljem RS.

“Poljoprivr­ednici će putem web i mobilne aplikacije moći pronaći mjernu postaju koja je najbliža njihovom ze- mljištu i odabirom jednog od 20 ponuđenih parametara vidjeti kakvo je vrijeme i kakvo se očekuje u sljedećih sedam dana”, rekao je Jokić.

Osim vremenskih prilika aplikacija će prognozira­ti i ra- zinu rizika od najznačajn­ijih bolesti štetočina koje napadaju voće i povrće. Jokić kaže da je rad na projektu počeo prije dvije godine instaliran­jem primarne mreže meteorološ­kih postaja, nakon čega su zahvaljuju­ći podršci UNDPa i Veleposlan­stva Nizozemske u BiH povezali postaje u sustav.

“Cilj je bio uspostavlj­anje neovisnog sustava, jer su postojeći komercijal­ni skupi. Vrijednost projekta je 80.000 eura”, objasnio je Jokić.

Stojan Marinković, predsjedni­k Saveza udruženja poljoprivr­ednih proizvođač­a RS, kaže da će uz aplikaciju korištenje pesticida biti znatno smanjeno, jer će proizvođač­i znati ciljano koji preprat treba upotrijebi­ti i kada.

 ??  ?? U sustav je povezano 50 meteorološ­kih postaja u RS
U sustav je povezano 50 meteorološ­kih postaja u RS

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia