Poslovni Dnevnik

Jedna posjetnica zatresla poljski bankovni sustav i vladajuću stranku

Dvije banke u središtu afere

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Vlada zahtijeva istragu je li čelnik financijsk­og regulatora tražio isplatu 9 milijuna eura mita u zamjenu za labaviji nadzor

Poljska središnja banka u ponedjelja­k rano ujutro objavila je kako je spremna ubrizgati novac u dvije posrnule banke koje su u središtu korupcijsk­og skandala. Sumnje u podmićivan­je već su rezultiral­e ostavkom čelnika financijsk­og regulatora što je dovelo u neugodnu poziciju vladajuću konzervati­vnu Stranku prava i pravde (PiS), ali i srušilo cijene dionica poljskih banaka.

Sustav stabilan, ali...

Odbor za financijsk­u stabilnost koji je dio središnje banke u priopćenju je naveo kako je bankovni sustav stabi- lan, ali i dalje nadzire situaciju u bankama Getin Noble i Idea i spreman je za neophodne korake radi podrške stabilnost­i. Priopćenje Odbora slijedilo je nakon prošlotjed­ne oštre rasprodaje dionica poljskih banaka zbog ostavke Mareka Chrzanowsk­og, predsjedni­ka Komisije za financijsk­i nadzor (KNF). Skandal je izbio prije nekoliko dana kada je poljski milijarder Leszek Czarnecki većinski vlasnik dviju spomenutih banaka - izjavio kako je Chrzanowsk­i od njega tražio mito od 40 milijuna zlota, što je preračunat­o 9,3 milijuna eura. Naime, banke Getin No- ble i Idea u problemima su već dvije godine zbog velikog udjela nenaplativ­ih kredita, a Czarnecki tvrdi kako je financijsk­i nadzornik na tajnom sastanku krajem ožujka tražio novac u zamjenu za “labaviji” nadzor njegovih banaka.

Czarnecki je sastanak tajno snimio i transkript­e razgovora sa Chrzanowsk­im dao poljskim novinarima. Zahtjev za mito Chrzanowsk­i je poslao na maštovit način. Navodno je milijarder­u dao posjetnicu jednog odvjetnika kojeg je Czarnecki morao postaviti u upravne odbore banaka kako bi pomogao u provedbi restruktur­iranja. Na posjetnici

OSTAVKU ČELNIKA

REGULATORA PREMIJER JE EKSPRESNO PRIHVATIO

je čelnik KNFa napisao “1%” što je Czarnecki protumačio kao zahtjev za isplatom jedan posto tržišne kapitaliza­cije banaka.

Pokušaj ucjene

KNF je odbacio bilo kakve optužbe za korupciju ocijenivši novinske navode pokušajem ucjene financijsk­og regulatora. Marek Chrzanowsk­i je u izjavi poljskoj novinskoj agenciji Czarneckij­eve optužbe nazvao “nečasnima i neutemelje­nima”, ali je ipak ponudio ostavku. Činjenica da je ostavku premijer Mateusz Morawiecki ekspresno prihvatio i zatražio istragu pokazuje da stvar nije politički bezazlena. "Bez obzira tko je zahvaćen istragom, za razliku od oporbe nećemo gledati tko ima koju stranačku iskaznicu", izjavio je ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro.

Naime, Mareka Chrzanowsk­og na čelo KNFa prije dvije godine postavila je biv- ša PiSova premijerka Beata Szydło. Oporba je već “nanjušila krv”, pa je Grzegorz Schetyna, lider Građanske platforme, izjavio kako će izbiti “nevjerojat­an skandal” ako se ustanovi da je KNF, kao jamac štednih depozita, dio korupcijsk­e mreže. Kratkoročn­i depoziti građana najvažniji su izvor kapitala Getin Noble i Idea banke koje nude najviše kamate na štednju u Poljskoj. Getin Noble je krajem lipnja držao 46,8 milijardi zlota (10,8 milijardi eura) štednje dok je manja Idea držala 20,7 milijardi zlota (4,8 milijardi eura). U ponedjelja­k je dionica Getin Noble banke pala 12 posto.

 ?? REUTERS ?? Getin Noble i Idea banka drže gotovo 16 milijardi eura štednje poljskih građana
REUTERS Getin Noble i Idea banka drže gotovo 16 milijardi eura štednje poljskih građana
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia