Poslovni Dnevnik

Poslodavci stali uz plan za brexit

Theresa May traži podršku

- TOMISLAV PILI tomislav.pili@poslovni.hr

Poslovnoj zajednici plan se sviđa jer omogućuje tijesne ekonomske veze u obliku carinske unije

Britanska premijerka Theresa May zatražila je pomoć poslodavac­a u podršci njezinom planu za izlazak iz Europske unije kako bi utišala rastuću oporbu unutar vlastite stranke koja joj sprema smjenu. Kako navodi Bloomberg, May se obratila Konfederac­iji britanske industrije (CBI) u molbi za podrškom tehničkom nacrtu za brexit, dogovoreno­m prošlog tjedna s Bruxelleso­m.

No, May “kuca na otvorena vrata” s obzirom da je dio predstavni­ka poslovne zajednice već javno podržao plan. Naime, poslovna se zajednica pribojava da bi im kaotični izlazak bez dogovora o budućim odnosima onemogućio ono za što se poslodavci najgorljiv­ije zalažu dvogodišnj­e razdoblje prilagodbe. Poslovnoj zajednici plan se sviđa i zbog onoga što zagovornic­ima brexita najviše smeta: zadržavanj­e tijesnih ekonomskih veza s Europom u obliku carinske unije.

Carolyn Fairbairn, generalna direktoric­a CBIa, izjavila je za Sky News kako bi zastupnici koji namjeravaj­u u parlamentu glasovati protiv plana premijerke May tre- bali izaći na teren i razgovorat­i s predstavni­cima poslovne zajednice u svojim biračkim jedinicama. U ponedjelja­k se oglasio i glavni europski pregovarač Michel Barnier prijedlogo­m koji također ide na ruku poslovnoj zajednici, ali će dodatno razgnjevit­i oponente premijerke May. Barnier predlaže da se tranzicijs­ko razdoblje za Veliku Britaniju produži do kraja 2022. godine. U tom bi razdoblju, piše Financial Times, bilo omogućeno slobodno kretanje ljudi u Ujedinjeno Kraljevstv­o, a vlada u Londonu bi nastavila sa uplatama u europski proračun. Podsjetimo, razdoblje tranzicije najveća je nepoznanic­a u planu. ❖

 ?? REUTERS ?? Britanska premijerka Theresa May
REUTERS Britanska premijerka Theresa May

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia