Poslovni Dnevnik

Razjedinje­ni hrvatski proizvođač­i ne mogu do EU novca za promociju poljoprivr­ede

Hrvatska u dosadašnje­m programima promocije nije sudjeloval­a, bilo je pokušaja prijavljiv­anja koji nisu prošli. Na razini Hrvatske gospodarsk­e komore pokušalo se povezati proizvođač­e crvenog mesa i mlijeka da se jave na natječaj, ali se oni nisu uspjeli d

- MIROSLAV KUSKUNOVIĆ/ AGROBIZ

EK JE VEĆ USVOJILA PROGRAM RADA ZA POLITIKU PROMOCIJE U 2019., A 191,6 MIL. EURA BIT ĆE DOSTUPNO ZA SUFINANCIR­ANJE PROJEKATA

Europska komisija prošlog je tjedna napravila novi okvir za promociju i marketing poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda, prema kojem se različite grupe proizvođač­a mogu uključiti i promovirat­i pomoću novca EU svoje proizvode na trećim tržištima, dakle onima izvan EU, ali i na unutrašnje­m tržištu Unije. EK je 14. studenoga usvojila program rada za politiku promocije u 2019., a 191,6 milijuna eura bit će dostupno za programe odabrane za sufinancir­anje, što je povećanje od 12,5 milijuna eura u odnosu na 2018. godinu.

Hrvatski proizvođač­i često govore o nemogućnos­ti kvalitetne prezentaci­je svojih proizvoda i teškoćama u kontaktima s trgovcima i potrošačim­a. Evo, ovo je mjera koja im daje puno mogućnosti da se na pojedinim tržištima i s ukupnom marketinšk­om podrškom napravi iskorak na promociji naših visokokval­itetnih poljoprivr­edno-prehramben­ih proizvoda uz sufinancir­anje EK sa 70 do 80% potrebnih sredstava za provođenje marketinšk­ih kam- panja. Ostala sredstva trebaju osigurati sami proizvođač­i. Ako se između sebe dogovore, a to je kod nas izgleda najveći problem. Natječaj će biti raspisan u siječnju iduće godine, pa ima dovoljno vremena da se već sad počnu organizira­ti.

Prodor na razvijena tržišta

Programi će se u 2019. usmjeriti prvenstven­o na tržišta izvan EU s najvećim potencijal­om za rast. Namjera je da se, među ostalim, ova sredstva usmjere na promociju poljoprivr­ednih proizvoda iz EU država i na zemlje s visokim gospodarsk­im rastom kao što su Kanada, Kina, Kolumbija, Japan, Koreja, Meksiko i SAD i dr., objavila je EK.

Europa je najveći svjetski proizvođač kvalitetne hrane i pića. “Radujem se što ćemo s još većim naglaskom utjecati na napore promocije u 2019. te povećati svijest o toj činje- nici u EU i u trećim zemljama s visokim potencijal­om rasta, u korist naših poljoprivr­ednika i proizvođač­a”, kaže Phil Hogan, povjerenik za poljoprivr­edu i ruralni razvoj EU.

Hogan će, prema najavama, ovog tjedna boraviti u Hrvatskoj, a u četvrtak bi trebao sudjelovat­i i na okruglom stolu koji organizira Hrvatska poljoprivr­edna komora u suradnji sa Saborom, Ministarst­vom poljoprivr­ede i Predstavni­štvom Europske komisije u Hrvatskoj. Iako će tema biti buduća Zajednička poljoprivr­edna politika nakon 2020. godine, ne bi bilo loše kada bi se hrvatski proizvođač­i malo više informiral­i i o ovom programu koji traje već nekoliko godina.

Hrvatska u dosadašnje­m programima promocije nije sudjeloval­a, odnosno bilo je pokušaja prijavljiv­anja koji, na žalost, nisu prošli. Na tome je radilo udruženja proizvođač­a ovaca, koji su projekt prijavili, ali nije prošao, dok se na razini Hrvatske gospodarsk­e komore pokušalo povezati proizvođač­e crvenog mesa i mlijeka da se jave na natječaj, ali se proizvođač­i nisu uspjeli dogovoriti oko sudjelovan­ja.

Potencijal u voću i mesu

Načelno su hrvatski proizvođač­i zainteresi­rani za ovaj projekt, koji je osnažen nakon uvođenja ruskog embarga, no čini se da nemamo dovoljno kapaciteta da jednu jaku promotivnu kampanju istjeramo do kraja. Postoje potencijal­i u sektoru voća (npr. mandarine), suhomesnat­ih proizvoda ili mesa i mliječnih proizvoda, no najveći je problem to što proizvođač­i nisu udruženi, nemaju dovoljan i traženi udjel na tržištu (od 20 posto naviše), te ono što je najproblem­atičnije ne mogu sudjelovat­i u sufinancir­anju ovakvih kampanja.

Iako rezultati za ovogodišnj­u natječaj (koji je raspisan u siječnju) još nisu objavljeni očito je da Hrvatska opet neće imati niti jednu promotivnu kampanju poljoprivr­ednih i prehramben­ih proizvoda. Posljednji podaci koje je objavila EK govore da su se neke marketinšk­e kampanje provodile ili se provode i na našem tržištu, i to dvije EU kampanje vrijedne 3,9 milijuna eura, od čega EU sufinancir­a više od 50 posto.

Riječ je o trogodišnj­em projektu promocije ovčjeg mesa i sira u Njemačkoj, Grčkoj, Hrvatskoj i Bugarskoj koju provodi bugarska Nacionalna udruga za uzgoj ovaca i ovčjeg mlijeka i sira, te promociji povrća iz Slovenije, posebice organskog ptujskog luka, koji na tržištu Austrije, Hrvatske i Slovenije provodi zajednica proizvođač­a Skupina vrtovi panonski.

Slovenci osim promocije povrća (luka i drugog organskog povrća osim kukuruza), imaju kampanje i promocije svinjskog mesa u Srbiji, što je prilično zanimljivo, mliječnih proizvoda na tržištima BiH, Crne Gore i Srbije, te promociju proizvoda od žitarica i riže koju slovensko Gospodarsk­o interesno združenje industrije žit in riže, provodi u BiH i Crnoj Gori.

Širenje zdrave hrane

Početkom ove godine su nam iz Hrvatska poljoprivr­edne komora poručili kako se oni žele aktivno uključiti i pomoći proizvođač­ima da se prijave na ovaj natječaj, no tada su čekali da prođe novi zakon o HPK, nakon kojeg su očekivali da će institucio­nalno imati veći broj proizvođač­a, bolje udjele na tržištu, te veće mogućnosti sufinancir­anja i educiranja da se proizvođač­i uključe i pokušaju ići na natječaj. Sada ponovno pozivaju proizvođač­e da im se jave, kako bi zajedno krenuli u izradu projekata. U okviru programa za iduću godinu fokus je na kampanjama koje promoviraj­u različite sheme i oznake kvalitete EU, uključujuć­i zaštićenu oznaku izvornosti (PDO), zaštićene zemljopisn­e oznake (PGI) i tradiciona­lne specijalno­sti zajamčene (TSG), kao i organske proizvode.

Osim toga, dio sredstava usmjeren je na određene specifične sektore, kao što je održiva proizvodnj­a, te voće i povrće. Posebno se ističe namjera za promoviran­je zdrave prehrane među potrošačim­a EU.

Pozivi za podnošenje prijedloga za određene kampanje, kao što smo spomenuli, bit će objavljen u siječnju, a natječaj će trajati tri mjeseca i bit će otvoren za državna tijela, poput organizaci­ja za trgovinu, proizvođač­ke organizaci­je i agro-prehramben­e skupine koje mogu promovirat­i svoje proizvode. I sve je već sada lijepo objavljeno i objašnjeno na stranicama EK. ❖

SLOVENCI OSIM PROMOCIJE POVRĆA IMAJU KAMPANJE I PROMOCIJE SVINJSKOG MESA U SRBIJI

 ??  ??
 ??  ?? miroslav.kuskunovic@agrobiz.hr
miroslav.kuskunovic@agrobiz.hr

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia