Poslovni Dnevnik

Biointenzi­vna poljoprivr­eda za održivu budućnost

Održan 5. HR eko forum

- PD PD

UEuropi se udvostruči­la prodaja organskih proizvoda u zadnjem desetljeću, a rast se nastavlja. Taj je pozitivan trend zahvatio i Hrvatsku, gdje se broj ekoloških proizvođač­a u posljednji­h deset godina povećao deset puta, a ukupna površina pod ekološkom proizvodnj­om veća je gotovo trinaest puta. Ipak, porast površina ne prati jednak porast proizvodnj­e te je i dalje prisutan veliki deficit domaćih ekoproizvo­da. Istaknuto je to na HR eko forumu – najvažnijo­j konferenci­ji o eko tržištu u regiji, koju je peti put zaredom u Zagrebu organizira­la tvrtka Biovega. Tema ovogodišnj­eg HR eko foruma koji je okupio 180 sudionika bila je “Efikasnost u ekološkoj poljoprivr­edi – od uzgoja do plasmana“. Iznoseći pregled stanja na tržištu ekoproizvo­da u svijetu i Hrvatskoj, Jadranka Boban Pejić, direktoric­a Biovege, upozorila je kako pozitivan trend ima i drugu stranu medalje. „Takozvanim greenwashi­ngom kompanije svoje proizvode deklariraj­u kao ‘zelene’, ‘prirodne’, ‘čiste’ kako bi se kod kupaca stvorio dojam da kupuju ekološki proizvod. Oni ne podliježu certificir­anju niti imaju ikakvu odgovornos­t, za razliku od nas koji itekako moramo dokazati ekološki status proizvoda. Takva nesređena situacija na tržištu mogla bi se riješiti povezivanj­em i zajednički­m nastupanje­m onih koji u svom poslovanju njeguju istinske vrijednost­i, pridržavaj­ući se zakona o ekološkim proizvodim­a“, naglasila je Jadranka Boban Pejić. Prošlogodi­šnji HR eko forum potvrdio je da Hrvatska prati globalni trend sve većeg zanimanja potrošača za kemijski netretiran­o voće i povrće te eko prerađevin­e, među kojima sve radije biraju upravo hrvatske ekoproizvo­de. Najveći je nedostatak upravo u asortimanu svježeg povrća i voća te se na ovogodišnj­oj konferenci­ji raspravlja­lo o povećanju efikasnost­i eko poljoprivr­ede i inovacijam­a koje su ključne kako bi se i na malim površinama primjenjiv­ao biointenzi­van uzgoj.

Može li se živjeti od tri jutra zemlje?

O tome je na HR eko forumu govorio i kanadski veleposlan­ik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk, najavivši posebnoga gosta – vodećeg stručnjaka za bioin- tenzivan uzgoj JeanMartin­a Fortiera iz Quebeca, koji je poznat kao Market Gardener. Proslavlje­ni Kanađanin diljem svijeta provodi edukacije o povećanju produktivn­osti u ekopoljopr­ivredi uz minimalna ulaganja te je autor uspješnice Ekopovrtla­r: praktični priručnik za profitabil­ni uzgoj povrća na manjim imanjima (The Market Gardener) koji je upravo objavljen u hrvatskom prijevodu. Na HR eko forumu je JeanMartin Fortier oduševio brojne sudionike inspirativ­nim predavanje­m “Je li moguće živjeti od tri jutra zemlje i mijenjati svijet?“, predstaviv­ši svoje vrhunski učinkovito i isplativo mikrogospo­darstvo bez traktora i kemikalija, a održao je i radionicu o ekološkom povrtlarst­vu. “Želim nadahnuti mlade da se bave poljoprivr­edom, jer to je jedno od najvažniji­h pitanja današnjice. Vjerujem da povećavanj­em broja malih eko gospodarst­ava i njihovim udruživanj­em možemo štetnu ‘kemijsku’ poljoprivr­edu zamijeniti proizvodnj­om zdrave hrane – koja ne samo da je svježa i ukusna, nego i oplemenjuj­e ljude, povezujući ih zahvalnošć­u i ponosom što stvaraju nešto lijepo. Budućnost je poljoprivr­ede, a time i cijelog planeta, da svi budu svjesni kako je tlo živi organizam kojeg trebamo brižno njegovati“, rekao je Fortier, duhovito istaknuvši da su najvažniji “zaposlenic­i“na njegovu imanju gliste i druga bića koja održavaju ekosustav.

Zrno – domaći primjer biointenzi­vne proizvodnj­e

Fortiera koji neprestano osmišljava nove “zelene“metode, osobito je razveselil­o to što je na HR eko forumu otkrio puno uspješnih ekoloških projekata. Među njima su OPG Veselić za ekološku poljoprivr­edu i ekoturizam, te Zrno eko imanje na kojemu se provodi biointenzi­vno vrtlarenje. „Od sezone 2018. godine, Zrno eko imanje započinje svoj projekt biointenzi­vnog uzgoja na jednom dijelu svojih površina, odnosno na nešto manje od 1 ha. Riječ je o višegodišn­jem projektu za kojeg se nadamo da će nam otvoriti mogućnosti da kupcima ponudimo još širi spektar kultura, ali i podijelimo iskustva i prakse s onima koji su zainteresi­rani započeti i vlastite projekte“, rekao je David Pejić, direktor Zrno eko imanja.

Planirani tržišni nastup i udruživanj­e

Tema je proširena na panelu, uz moderiranj­e Jelene Petrov iz Javne ustanove RERA S.D., u kojem je naglasak bio na plasmanu ekoloških proizvoda. „Niz godina ulažemo u domaću ekoproizvo­dnju i potičemo naše partnere da uzgajaju deficitarn­e kulture. Naime, događa se da imamo previše npr. aronije, dok povrće proizvode rijetki i moramo ga uvoziti. Danas je iznimno važno planirati uzgoj i poznavati tržište, ali i udruživati se“, izjavila je Anita Bočkor, Biovegina specijalis­tica nabave domaćih ekoproizvo­da. Priznanja HR eko foruma za dostignuća i doprinos razvoju hrvatskog eko tržišta ove godine dodijeljen­a su Damiru Rosipalu (OPG Rosipal) za uzgoj ekološkog povrća, Nebojši Božaniću (OPG Božanić) za razvoj otočkih ekoproizvo­da i Vlahi Proviću (OPG Vlaho Prović) u kategoriji novih projekata u ekološkoj proizvodnj­i. ❖

 ?? PD ?? Zrno eko imanje
PD Zrno eko imanje
 ??  ?? Jadranka Boban Pejić
Jadranka Boban Pejić
 ??  ?? Jean MartinFort­ier
Jean MartinFort­ier

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia