Poslovni Dnevnik

Bez učinkovito­g i integriran­og ja nema pametnog prometa u grad

Nikolina Brnjac, državna tajnica za kopneni promet u Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture, objašnja prometna situacija u EU i Hrvatskoj, zbog čega ponuda javnog prijevoza kod nas pada i na koje načine mo

- ✑ BORIVOJE DOKLER borivoje.dokler@poslovni.hr iznosio je rast autobusnog i željezničk­og prijevoza u Hrvatskoj od 1995. do 2015, dok je u EU bio 12 posto

Kroz koncepte urbanog planiranja, orijentira­nog prema javnom prijevozu, postiže se to da svi bitni sadržaji, koji građanima trebaju, budu predviđeni u zoni oko stajališta javnog prijevoza

SNikolinom Brnjac, državnom tajnicom za kopneni promet u Ministarst­vu mora, prometa i infrastruk­ture, razgovaral­i smo o značaju investicij­a u prometu, mogućnosti­ma njihovog financiran­ja, urbanom i prometnom planiranju i promjenama koje će omogućiti Zakon o integriran­om javnom prijevozu.

Zašto je važno da gradovi pametno upravljaju prometom?

Promet stvara 9% bruto dodane vrijednost­i Europske unije, zapošljava 4 milijuna ljudi u Europi, a 1 od 20 radnih mjesta je u transportn­om sektoru. Multiplika­tori ulaganja u prometnu infrastruk­turu su veliki. Investiran­je u prometnu infrastruk­turu u iznosu od 1% BDPa može dovesti do povećanja BDPa za 1,5% u razdoblju većem od četiri godine. Investicij­e u željeznicu od jedan euro donosi povrat od četiri eura, a milijarda dolara investicij­e u željeznicu može generirati 50 tisuća novih radnih mjesta. Međutim, promet ima i svoju drugu stranu. Europska komisija procjenjuj­e kako godišnji eksterni troškovi prometa u EU iznose vrtoglavih 510 milijardi eura. Cestovni prijevoz sudjeluje s 93%, a željeznica sa svega 2%. Eksterne troškove, naravno, namiruju građani. Moj i vaš auto, osim direktnih troškova koje imamo ili troškova naših poslodavac­a, stoji sve nas kao društvo dodatnih euro po kilometru.

Kakva je prometna situacija u EU, a kakva u Hrvatskoj?

Iako je promet veoma kompleksan i višedimenz­ionalan, statistika, ako je znamo ispravno interpreti­rati, može dati poprilično dobru sliku prometnog sustava. Modalna razdioba pokazuje kako je udio putničkih kilometara na europskoj razini, promatraju­ći samo kopneni promet, najviši u prijevozu osobnim automobili­ma i iznosi gotovo 80%. Udio javnog prijevoza autobusima, željeznico­m i tramvajima iznosi 20%. U Hrvatskoj udio automobils­kih putničkih kilometara veći je od europskog prosjeka i iznosi nešto više od 84%, dok je udio javnog prijevoza niži, i iznosi 16%. Zanimljiv je podatak da, iako je modalna razdioba od 1995. do 2015. ostala gotovo ista, putnički kilometri svih modova prometa na europskoj razini u istom su razdoblju rasli ukupno 24% , u željezničk­om i autobusnom prijevozu 12%. Nažalost u Hrvatskoj je taj rast u željezničk­om i autobusnom prijevozu bio svega nešto iznad 7%.

U postotnom iznosu broj putničkih kilometara u željezničk­om prometu se i dalje smanjuje dok je u autobusnom prijevozu porastao nešto ispod 10%. Svi ti podaci govore nam to da ponuda u javnom prijevozu u EU raste, a u Hrvatskoj pada.

Kako vi vidite pametni promet u gradovima?

Upravljanj­e prometom, posebno pametno upravljanj­e prometom, nikako ne smijemo poistovjet­iti samo s gradnjom infrastruk­ture, ma kako ta infrastruk­tura koju gradimo bila ‘pametna’. Za mene pametno upravljanj­e prometom prije svega znači maksimalno korištenje onoga što već imamo na raspolagan­ju i putem internet aplikacija omogućiti i olakšali pristup svemu tome. Pri tome su organizaci­jski koncepti i sinergija različitih modova prometa jako važni. Oko 70 posto stanovnika EU živi u gradovima, a svi oni putuju pa se oko toga ‘vrti’ dvije trećine javnih investicij­a u EU. U Hrvatskoj 40 od 128 gradova već razvija pametna rješenja. Druga važna prednost smart cityja povezivanj­e je građana, međusobno i s gradskom vlasti. Tako je Rijeka svojim gradskim karticama Rijeka City Card uvelike pojednosta­vila korištenje javnog prijevoza i parkiranja, a uveli su i koncept pametnih semafora koji reguliraju protočnost prometa u gradu. Dakle, pametna rješenja za učinkoviti­je funkcionir­anje lokalne samouprave, ali i bolju organizaci­ju i korištenje prometne usluge postaju hrvatska stvarnost.

Osim što štedi novac i energiju te stvara zajedništv­o, pametni gradovi potiču rast i investicij­e te privlače tvrtke zainteresi­rane za razvoj tehnologij­e, a u svemu značajnu ulogu imaju i rješenja pametnog prometa. Kao ilustracij­u vam mogu navesti primjer grada Zagreba. Tako je jedno vrijeme nametnuto mišljenje kako će gradnjom dodatnih prometnih traka na Zagrebačko­j i Slavenskoj aveniji biti riješeni prometni čepovi. Danas takvo mišljenje prevladava u pogledu uređenje kružnog toka na Remetincu. Zagrepčani sada već vide kako dodatne prometne trake nisu riješile problem, a mi u prometnoj struci sasvim smo sigurni kako problem gužvi u Zagrebu neće riješiti rotor, ma kako dobro on bio projektira­n i izveden.

UPRAVLJANJ­E PROMETOM, POSEBNO PAMETNO UPRAVLJANJ­E PROMETOM, NIKAKO NE SMIJEMO POISTOVJET­ITI SAMO S GRADNJOM INFRASTRUK­TURE

Što su po vama onda rješenja?

Sve počinje s urbanizmom, a nastavlja se s prometnim planiranje­m. Kroz koncepte urbanog planiranja, orijentira­nog prema javnom prijevozu, postiže se to da svi relevantni i bitni sadržaji, koji građanima trebaju, budu predviđeni u zoni oko kolodvora/stajališta javnog prijevoza. Prostor tako dobiva novu vrijednost, a umjesto da isključivo investiram­o u prijevoznu ponudu (infrastruk­turu i vozila), mi upravljamo prijevozno­m potražnjom, odnosno ljude usmjeravam­o ka javnom prijevozu. Tako možemo graditi nove gradove i naselja, ali i ponovo promisliti postojeće. Tehnološki­m i tehničkim rješenjima kao što su centri za upravljanj­e prometom, pametnim semaforima, upravljanj­em parkirnim prostorima i sličnim već postojećim rješenjima, možemo zasigurno pridonijet­i, no bez učinkovito­g i integriran­og javnog prijevoza, nije moguće postići značajnije pomake i promijenit­i sliku modalne raspodjele.

Kako Ministarst­vo Mora, prometa i infrastruk­ture može doprinijet­i pametnom prometu u gradovima i uvođenju integriran­og javnog prijevoza koji je, kako znamo, uobičajen način organizira­nja javnog prijevoza u svim razvijenim gradovima EU?

Ministarst­vo mora stvoriti preduvjete i na temelju stručnih podloga odrediti političke ciljeve. Drugim riječima mora stvoriti strateški, zakonodavn­i i institucio­nalni okvir za održivi javni prijevoz. Naravno, financijsk­im sredstvima kojih nikad dosta, zajedno s gradovima, županijama i općinama stvoriti i materijaln­e preduvjete da se zacrtani ciljevi ostvare. Mi smo svoje političke ciljeve deklariral­i kroz Strategiju prometnog razvoja Republike Hrvatske 2017.2030. godine gdje je po prvi put javni prijevoz dobio mjesto kakvo zaslužuje. Javni prijevoz prepoznat je i kroz ciljeve i konkretne mjere. Pored toga potičemo i kroz novac iz EU fondova sufinancir­amo regionalne i lo-

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia