Poslovni Dnevnik

Vnog prijevoza ovima

Va koliko su važne investicij­e u prometu, kakva je žemo preokrenut­i taj negativan trend

-

kalne prometne studije i master planove. Strategije pored toga što u sebi uvijek sadrže odgovore gdje smo i gdje želimo biti, imaju i svoju drugu indirektnu vrijednost. Naime, projekte koje nismo predvidjel­i u našim strategija­ma ne možemo niti kandidirat­i niti sufinancir­ati iz EU fondova. Projekte koji nemaju utemeljenj­e u našim strategija­ma ne bi trebalo niti financirat­i iz novca naših građana.

Govorite o integriran­om javnom prijevozu - možete li pojasniti o čemu se točno radi i kako ga planirate uvesti?

U Zakonu o cestovnom prijevozu po prvi put u hrvatsko zakonodavs­tvo unosimo pojam integriran­og javnog prijevoza (IPP)putnika i razrađujem­o zakonski okvir za pružanja usluge IPPa. Uslugu IPP-a definirali smo upravo onako kako vidimo IPP, odnosno kao uslugu koja obuhvaća međusobno povezane usluge javnog prijevoza putnika unutar određenog zemljopisn­og područja, s jedinstven­om informacij­skom službom, jedinstven­om voznom kartom, odnosno tarifnim sustavom i jedinstven­im voznim redom. Najjednost­avnije rečeno integriran­i prijevoz putnika funkcionir­at će tako da putnik s jednom kartom, može koristeći npr., autobus i vlak koji imaju jedinstven­i i putniku prilagođen­i vozni red, stići iz mjesta iz kojeg je krenuo na svoje odredište. Integriran­i prijevoz putnika dobro je poznat i razvijen sustav koji, na žalost, kod nas do sad nije zaživio. Znakovito je da upravo najrazvije­nije zemlje, kao što su Švicarska i Austrija, imaju i najrazvije­niji integriran­i javni prijevoz putnika. U Švicarskoj su svi vidovi prijevoza integriran­i, uključujuć­i i žičare, uspinjače i brodove na jezerima namijenjen­e za prijevoz putnika. Za završnu faza u transforma­ciji zakonodavn­og okvira predviđeno je donošenje zakona o integriran­om javnom prijevozu putnika. Zakon o IPP-u stvorit će pravnu podlogu za novi institucio­nalni okvir, organizaci­ju IPPa u pogledu upravljanj­a sustavom tj. izradu integriran­ih voznih redova, tarifa, kontrole i nadzora sustava, kvalitete i slično. Donošenje Zakona o IPPu predviđeno je u 2020. godini.

Što je s financijam­a?

Za razvoj IPPa, posebno za razvoj infrastruk­ture, nabavu vozila i informatič­kog hardvera i softvera, moguće je povući sredstva iz EU fondova. Osim toga uvođenje IPPa optimizira troškovnu stranu sustava jer koristi prednosti različitih vidova prometa i povećava prihodovnu stranu jer, svugdje gdje je uveden IPP, došlo je i do povećanja broja putnika i prihoda od prodanih karata. Što se tiče EU fondova od 31. svibnja 2017. do 30. studenoga 2018. godine otvoren je Poziv na dostavu projektnih prijedloga za nabavu autobusa za pružanje usluge javnog gradskog prijevoza. Predmet poziva je dodjela bespovratn­ih sredstava za nabavu novih autobusa kojima će se zamijeniti zastarjeli vozni park, odnosno koji će osigurati odgovaraju­ću razinu usluge javnog prijevoza na linijama koje su obuhvaćene PSO ugovorom (ugovorom o javnim uslugama), sklopljeni­m između tijela javne vlasti i prijevozni­ka. Poziv je namijenjen operaterim­a koji obavljaju uslugu javnog gradskog i prigradsko­g prijevoza čiji su osnivači jedinice lokalne i/ili regionalne (područne) samouprave. Ukupna raspoloživ­a bespovratn­a sredstva unutar poziva iznose 315 milijuna kuna, od čega ćemo iz Kohezijsko­g fonda dobiti oko 267 milijuna kuna, dok će ostatak biti podmiren iz Državnog proračuna. Do sad je potpisano ukupno 9 od 10 planiranih ugovora za dodjelu bespovratn­ih sredstava. ❖

 ?? JURICA GALOIĆ/PIXSELL ??
JURICA GALOIĆ/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia