Poslovni Dnevnik

Savjetodav­na služba Komisije i Europske investicij­ske banke pomaže gradovima u planiranju ulaganja

URBIS, što je akronim za Urban Investment Support (potpora za ulaganja u gradovima), pomaže gradovima u planiranju ulaganja kako bi lakše ostvarili svoje strategije urbanog razvoja i dobili jednostavn­iji pristup financiran­ju

-

Gradovi se suočavaju s posebnim problemima kad je riječ o pristupu financiran­ju. Pojedinačn­i projekti, primjerice u području socijalne uključenos­ti, revitaliza­cije urbanih područja ili energetske učinkovito­sti, mogu za tržište biti previše rizični ili premali. Istodobno, i financiran­je integriran­ih urbanih programa može biti problemati­čno jer često obuhvaćaju nekoliko malih projekata u različitim sektorima.

Cilj je URBISa pomoći gradovima u rješavanju tih specifični­h pitanja – pri kreiranju, planiranju i provedbi investicij­skih strategija i projekata pružajući potpuno prilagođen­o tehničko i financijsk­o savjetovan­je koje uključuje inovativne mogućnosti financiran­ja. Cilj je omogućiti pokretanje dobrih projekata u kratkoročn­om ili srednjoroč­nom razdoblju.

Maroš Šefčovič, potpredsje­dnik Europske komisije zadužen za energetsku uniju, izjavio je: „Lokalne vlasti žele nešto poduzeti te pretvoriti svoje gradove u pametna i održiva unaprijedi­ti gradsku strategiju ulaganja pružanjem savjetovan­ja u pogledu strateškog planiranja, određivanj­a prioriteta i optimizaci­je programa i projekata ulaganja, dovesti projekte i programe ulaganja do faze kad se za njih može tražiti potpora banaka, primjerice izradom analize potražnje ili pružanjem potpore financijsk­om strukturir­anju te provjerom i doradom nacrta zahtjeva za financiran­je, istražiti mogućnosti financiran­ja u okviru Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), sredstava kohezijske politike (u okviru koje će se više od 100 milijardi EUR uložiti u gradska područja u razdoblju od 2014. do 2020.) ili ta dva instrument­a zajedno, pružiti potporu u pripremnim aktivnosti­ma za investicij­ske platforme i instrument­e za kombiniran­je izvora financiran­ja, biti poveznica s financijsk­im posrednici­ma i uspostavit­i modele provedbe tih instrumena­ta, razviti pristupe financiran­ju kojima je cilj rasteretit­i općinske proračune i olakšati pristup financiran­ju za gradska poduzeća i privatna poduzeća koja pružaju komunalne usluge

mjesta za život. Naša je uloga putem URBISa olakšati pristup ulaganjima koja su im potrebna da bi to ostvarili – pružanjem ciljanog savjetovan­ja i mobilizira­njem postojećih fondova i sredstava.”Povjerenic­a za regionalnu politiku Corina Crețu istaknula je: „Postavili smo ambiciozne ciljeve za održivi urbani razvoj u okviru Plana EUa za gradove, a URBIS će nam pomoći da ih ostvarimo. Zahvaljuju­ći toj inicijativ­i gradovi će dobiti potporu koja im je potrebna za stvaranje novih prilika za svoje stanovnike.”

„Gradovi su privlačnij­i nego ikad prije: za tri desetljeća 8 od 10 Europljana živjet će u gradu”, rekao je Vazil Hudák, potpredsje­dnik Europske investicij­ske banke zadužen za savjetovan­je i potporu projektima u gradovima i regijama. „Malim i velikim gradovima te regijama potrebno je financiran­je, ali i savjetovan­je kako bi postali pametni, moderni, zeleni i inovativni“.

U URBISu će sudjelovat­i stručnjaci Europske investicij­ske banke (EIB) iz različitih savjetodav­nih i projektnih službi te institucij­e, među njima i osoblje EIBa koje djeluje u različitim državama članicama te stručnjaci JASPERSa.

Gradovi bilo koje veličine u svim državama članicama mogu podnijeti zahtjev za potporu URBISa putem internetsk­e stranice koja se nalazi na platformi Europskog savjetodav­nog centra za ulaganja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia