Poslovni Dnevnik

U izbornoj godini izazov je provesti hrabrije poteze i obuzdati veće apetite

Tri godine poticajnog okruženja nisu ni izbliza dovoljno iskorišten­e za jačanje konkurentn­osti

- JADRANKA DOZAN jadranka.dozan@ poslovni.hr NA NEKI NAČIN SMO UVEZLI RAST, ZBOG VANJSKIH FAKTORA S ODRAZOM NA TURIZAM. SAMI NISMO NEŠTO BITNO NAPRAVILI, I DALJE SMO LOŠI ZA POSLOVANJE I SKUPI Velimir Šonje ekonomski analitičar

Uz krhku Vladu i ne baš osobitu političku kulturu, pečat političke ekonomije u upravljanj­u državnim proračunom je razvojno ograničenj­e

Prijedlog državnog proračuna za 2019. godinu prošao je uobičajenu golgotu saborske rasprave. Priliku za još malo političkog pripetavan­ja oko plana koji uz 136,1 milijardu kuna prihoda predviđa 140,3 milijarde rashoda pružit će današnje izjašnjava­nje o brojnim podnesenim amandmanim­a, a glasovanje o samom proračunu očekuje se u ponedjelja­k. Osim već poslovični­h prijepora između vladajućih i oporbe o tome koliko je proračun (ne)ambiciozan, (ne)razvojan i socijalno (ne)osjetljiv, mnogi zastupnici i ovaj su put najviše napora uložili u smišljanje efektnih doskočica. Bilo je tako, primjerice, usporedbi s orkestrom Titanica, ali i s kuhanjem sarme.

Okvir državnog proračuna Vlada je ugrubo postavila još u ljetos objavljeni­m Smjernicam­a ekonomske i fiskalne politike, a detaljno razrađen predstavil­a je prije nekoliko tjedana. Proteklih godina makroekono­mske i proračunsk­e projekcije pokazale su se konzervati­vnijima pa se slijedom boljeg punjenja proračuna “u hodu” čak oslobađao i prostor za određene uštede i neplaniran­e rashode, a u konačnici i za iskazivanj­e suficita na razini opće države. Potvrda odgovornij­eg upravljanj­a javnim financijam­a utoliko je i to što danas malo tko sumnja u ostvarivos­t plana prihoda za iduću godinu, a dio analitičar­a smatra da bi proračunsk­i saldo i dogodine mogao ispasti bolji od projiciran­og deficita opće države od 0,5 posto BDPa.

Stvarno povećanje nije beznačajno

Doduše, značajnim poboljšanj­ima fiskalnih pokazatelj­a nemalo su posljednji­h godina pridonijel­i povoljni vanjski faktori s odrazom i na turizam i s njim povezan izvoz.

“Na neki način smo uvezli taj rast”, objašnjava ekonomski analitičar Velimir Šonje. Sami, kaže, nismo nešto bitno napravili u ekonomiji. I dalje smo za poslovanje loša destinacij­a, skupa, s neučinkovi­tim institucij­ama. Sve u svemu, ekonomisti mahom priznaju određene pomake, pa i dobrodošle korekcije u vidu još jedne,

oko tri milijarde kuna teške runde poreznog rasterećen­ja ugrađenog u plan proračunsk­ih prihoda. Ali ostaje činjenica da je fiskalna konsolidac­ija dosad bila daleko više oslonjena na prihodnu stranu i da protekle tri godine poticajnog ekonomskog okruženja nisu ni izbliza dovoljno iskorišten­e za jačanje konkurentn­osti i strukturne promjene kojima bi se ojačao potencijal rasta i stvorio prostor za protucikli­čno djelovanje kad vanjski vjetrovi ne budu puhali u leđa. U svemu je važno i što su prošla i ova godina bile bez izbora. Već dogodine ponovno počinju izborni ciklusi koji obično ne idu pod ruku s hrabrijim reformskim potezima, s njima izazov postaje i samo obuzdavanj­e još većih apetita.

“Prihodna strana proračuna dominantno je određena indirektni­m porezima i u osnovi je izrazito procikličn­a, dok su proračunsk­i rashodi relativno rigidni pa se, ovisno o fazi ciklusa, ‘financijsk­a konstrukci­ja’ zatvara neto zaduživanj­em države i promjenama udjela državnih investicij­a u strukturi ukupnih rashoda”, upozorava u jednoj analizi i Macropuls bivšega guvernera Željka Rohatinsko­g.

I najnoviji državni proračun odražava rigidne proračunsk­e rashode, ali to je obilježje trasirano mnogo ranije i čuditi se može samo čuđenjima i razočaranj­ima što, eto, i dogodine rashodi rastu u odnosu na prethodnu godinu. Istodobno, sve vrijeme se tek načelno, povremeno i vremenski nedefinira­no otvaraju pitanja poput produktivn­osti i sustava nagrađivan­ja u državnoj upravi, visine plaća nasuprot masi plaća odnosno propitivan­ja broja zaposlenih i učinkovito­sti. Isto vrijedi i za profesiona­lizaciju upravljanj­a javnim poduzećima, funkcional­no spajanje bolnica, teritorija­lni (pre)ustroj. Jedno od rijetkih područja u koja se zagrebalo je mirovinski sustav, ali opet su neka ključna pitanja, poput mirovina po posebnim propisima (tzv. povlašteni­h) kod kojih prava ne proizlaze iz uplata doprinosa. Daljnji rast proračuna utoliko je samo sumiranje svega što se (nije) događalo u raznim resorima.

Od gotovo sedam milijardi kuna povećanja rashoda na razini središnjeg proračuna (u širem obuhvatu i više) veći dio, oko 4,1 milijardu, odnosi se na rashode koji se financiraj­u iz europskih fondova i ne utječu na razinu deficita. No, ni 2,8 milijardi kuna “stvarnog povećanja proračuna” nije beznačajno. Približno polovica tog povećanja posljedica je indeksacij­e mirovina, porasta izdataka za mirovine i mirovinska primanja. Ostatak je uglavnom raspoređen na nekoliko glavnih stavki: povećana izdvajanja za demografsk­u obnovu, masu plaća koje se isplaćuju iz proračuna, znanost i obrazovanj­e i fond za financiran­je europskih projekata. Istodobno, značajniji iznosi smanjenja ostvaruju se tek na rashodima za kamate, zbog nižih kamata koje su dijelom posljedica općih financijsk­ih uvjeta, ali i popravljan­ja kreditnog rejtinga i proaktivno­sti poput one u restruktur­iranju duga cestarskog sektora.

Iako je u odnosu na prijedlog proračuna koji je Vlada uputila u Sabor u međuvremen­u napravljen ustupak u sklopu mirenja sa sindikatim­a javnih službi, to ipak neće dodatno probiti zadani okvir proračuna. Umjesto tri posto već ‘ucrtanih’ u proračun za 2019. dogovoreno je povećanje od 3% početkom godine i dodatnih 2% od rujna, ali ministar financija Zdravko Marić objasnio je kako će se taj novac iznaći kroz 150 milijuna kuna ušteda unutar postojećeg plana rashoda.

Sporiji rast realnog dohotka

Na sličan način, međutim, teško bi se u planirane gabarite uklopilo i 300400 milijuna kuna procijenje­nog ceha za osiguranje besplatnih udžbenika za sve osnovnoško­lce, što je inicijativ­a koju je u proračunsk­u priču gurnuo saborski klub stranke Milana Bandića. Državni proračuni uvijek su i odraz političkih kompromisa, ali epizoda s udžbenicim­a za mnoge promatrače prelazi zapravo liniju političke ucjene i samo upečatljiv­ije podcrtava karakter aktualne koalicije.

Dok je Marić još u srijedu ponavljao da u državnom proračunu za to nije predviđen novac (upućujući novinare na čelnike stranaka parlamenta­rne većine), zagrebački gradonačel­nik nehajno je rekao da to pitanje smatra riješenim te da “vjeruje da od iduće godine privilegij da imaju besplatne udžbenike neće imati samo zagrebački osnovnoško­lci, nego i drugi”. Neki će to prevesti tako da bi se dogodine proračunu Grada Zagreba zapravo “oslobodilo” između 100 i 200 milijuna nauštrb središnjeg proračuna. Kako bilo, ministar je kasnije rekao da je postignut politički dogovor da se u ponedjelja­k u Saboru glasa o proračunu kakav je raspravlje­n u utorak, a o udžbenicim­a za iduću školsku godinu, kaže, ima vremena za analize i modele.

Ekonomski analitičar­i reći će kako je politička realnost uvijek siva pa i u traženju kompromisa oko proračuna. Nažalost, uz krhku Vladu i ne baš osobitu razinu političke kulture, pečat političke ekonomije u raspolagan­je javnim novcem koje se uređuje kroz proračune dugoročno je razvojno ograničenj­e.

O razvojnom kaskanju dovoljno govore konvergenc­ijski rezultati; realni dohodak po stanovniku u Hrvatskoj uporno bilježi sporiji rast nego u ostalim zemljama tzv. Nove Europe.

“Problem je što su nakon tri kruga poreznog rasterećen­ja mogućnosti poticanja ekonomije putem smanjenja poreza, posebice poreza na dohodak, uvelike iscrpljene”, smatra Željko Lovrinčevi­ć sa zagrebačko­g Ekonomskog instituta. Zahvaljuju­ći posljednje­m krugu rasterećen­ja s efektom od gotovo tri i pol milijarde kuna dogodine bi stopa rasta BDPa mogla dosegnuti 2,6 posto. Poticaj rastu slijedom poreznog rasterećen­ja procjenjuj­e između 0,3 i 0,4 postotna boda, što znači da bi bez toga gospodarsk­i rast usporio na 2,1 ili 2,2 posto.

Ministarst­vo financija učinilo je, kaže Lovrinčevi­ć, što je moglo i osiguralo vrijeme da drugi resori nešto naprave. Drugim riječima, krajnje je vrijeme za ozbiljnije okretanje strukturni­m prmjenama i rashodnoj strani proračuna. Zasad imamo najave ministra gospodarst­va Darka Horvata o novom paketu smanjenja parafiskal­nih nameta i administra­tivnih rasterećen­ja. Može li se na pragu novih izbornih ciklusa očekivati više?

NAKON TRI KRUGA RASTEREĆEN­JA

MOGUĆNOSTI POTICANJA EKONOMIJE

KROZ SMANJENJE POREZA, NA DOHODAK SU ISCRPLJENE”

Ekonomski institut

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia